top of page

Italia, Germania, Olanda şi Franţa și-au asigurat deja doze din potențialul vaccin anti-Covid


După luni întregi de suferință și teroare, Europa respiră în sfârșit un aer de speranță în ceea ce privește lupta cu pandemia de coronavirus. În Franța, una dintre țările europene extrem de afectate, autoritățile au decis trecerea la o nouă etapă a măsurilor de relaxare. Cu excepția Spaniei și Regatului Unit, persoanele care provin din spațiul european vor putea să intre în Hexagon fără restricții. Începând de astăzi, în Paris s-au redeschis și restaurantele, iar începând cu 22 iunie, prezența elevilor în școli va redeveni obligatorie. Potrivit autorităților franceze, de la 1 iulie, vor fi redeschise treptat și frontierele din afara spațiului Schengen, acolo unde coronavirusul este sub control.

La fel de optimistă este și Spania, care pregătește intens plajele pentru turiști, în timp ce numeroși europeni se bucură deja de redeschiderea granițelor. Momentan, doar nemții au privilegiul unei vacanțe la plajă, în Spania, mai precis, în Insulele Balneare. Conform autorităților spaniole, în următoarele două spătămâni, mai multe serii vor fi transportate la Palma de Mallorca, pe care aeriană, de trei operatori germani, în cadrul unui proiect pilot care testează redeschiderea Spaniei pentru turismul internațional. „Dacă visaţi o vacanță la plajă, autorităţile din orașele spanioale de coastă au lucrat intens în ultima perioadă pentru a demonstra că vizitatorii pot fi în siguranță, dar nu va mai fi la fel de simplu să-ți pui pătura pe nisip. Premierul spune că vrea ca Spania să fie cea mai sigură destinație de vacanță din Europa. Acesta este motivul pentru care aici se ridică treptat restricțiile legate de coronavirus”, a transmis Atika Shubert, corespondent CNN în Spania.

În timp ce au grijă ca oamenii să se simtă în siguranță revenind la normalitate, statele europene sunt cu ochii pe obținerea cât mai urgentă a unui vaccin anti-Covid. În acest sens, Italia, Germania, Olanda şi Franţa au decis deja să plătească companiei farmaceutice britanice AstraZeneca o sumă iniţială de 750 de milioane de euro pentru 300 de milioane de doze ale vaccinului potenţial pentru Covid-19. Potrivit news.ro, statele vor avea opţiunea de a cumpăra alte 100 de milioane de doze de vaccin. Italia va plăti 185 de milioane de euro pentru 75 de milioane de doze din acest vaccin care este dezvoltat de Universitatea Oxford.

Solicitat să ofere informaţii suplimentare, un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru CNBC că „AstraZeneca nu dezvăluie informaţii financiare legate de acord”. În schimb, grupul farmaceutic a anunțat sâmbătă că înființează un număr de lanțuri de aprovizionare paralele, la nivel mondial, pentru a-și extinde capacitatea de producție.

În prezent, vaccinul se află în fazele finale ale studiului clinic (etapa 2 din 3). Testat pe circa 10.000 de voluntari sănătoși, vaccinul ar putea să nu funcționeze însă, compania este dedicată să își asume riscul de a efectua rapid programul clinic și de a crește producția”.

În momentul de față, la nivel mondial, există peste 100 de proiecte de vaccinuri anti-Covid. Potrivit London School of Hygiene & Tropical Medicine, opt dintre acestea au ajuns în faza studiilor clinice.

Între timp, la nivel global, pandemia de coronavirus pare să fi scăpat de sub control. În capitala Chinei, au fost raportate peste 100 de cazuri noi, după două luni în care Beijingul a înregistrat doar un singur pacient infectat și acesta, venit din străinătate. „Capitala chineză nu a mai înregistrat nici un caz nou de aproape două luni, până joia trecută, când au fost confirmate 40 de cazuri, aproape toate legate de o piaţa unde sunt mii de vânzători şi este vizitată de mulţimi de oameni în fiecare zi. Acum, piaţa şi cartierele din împrejurimile sale au fost izolate de autorităţi, care au lansat şi un program de testare pentru toţi cei care au vizitat piaţa din 30 mai, dar şi a contactelor apropiate al acestora”, informează Steven Jiang, corespondent CNN. O revenire a cazurilor de Covid-19 s-a semnalat și în Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite. În Brazilia, epidemia de coronavirus continuă să lase în urma sa un dezastru. În prezent, aici sunt înregistrate aproape 870.000 de infectări și peste 43.000 de decese.

În lupta cu noul coronavirus, Chile a prelungit cu o perioadă de trei luni starea de catastrofă. Această decizie îi oferă guvernului baza legală pentru recurgerea la armată în scopul asigurării ordinii publice. „Este vorba despre a proteja viețile chilienilor”, a explicat ministrul apărării, Alberto Espina. Inițiată la data de 18 martie, starea de catastrofă națională implică interdicția de deplasare pe timp de noapte și instaurarea carantinei. Cu un total de 18 milioane de locuitori, Chile înregistrează 179.436 de cazuri și 3.362 de decese.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page