top of page

8 milioane de oameni s-au infectat la nivel mondial de coronavirus


În timp ce calendaristic, vara se apropie cu tentația vacanțelor estivale, în lume, mai multe țări au rămas în primă linie pentru a lupta încă cu noul coronavirus. În ciuda faptului că în Europa, măsurile de relaxare a restricțiilor impuse pe timpul crizei sanitare câștigă din ce în ce mai mult teren, astăzi s-a atins pragul psihologic de 8 milioane de contaminări la nivel mondial. Conform specialiștilor, lupta cu Covid-19 este departe de final. Acest lucru este confirmat și de autoritățile chineze care, recent au început să înregistreze noi cazuri de infectare după o perioadă considerabilă fără nicio contaminare. În Beijing, alte șapte cartiere au fost închise, după ce zilele trecute au fost luate aceleași măsuri pentru 11 cartiere cu peste 2 milioane de locuitori. Creșterea numărului de contaminări în capitala Chinei, i-a determinat pe oficiali să impună restricții dure de circulație spre și dinstre oraș. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Beijingul are 100 de cazuri noi de coronavirus, după ce timp de două luni a fost semnalat un singur pacient infectat, iar acela a fost importat din străinătate.

Noi cazuri de infecție au apărut și în Noua Zeelandă, după ce acum câteva zile, premierul anunțase că țara a câștigat lupta cu epidemia de Covid-19. „Avem două cazuri. Sunt două femei din aceeaşi familie, una de aproximativ 30 de ani, iar cealaltă, de 40, care au ajuns recent aici din Marea Britanie”, a declarat Ashley Bloomfield, director general de Sănătate din cadrul Ministerului Sănătății din Noua Zeelandă. În acord cu noua situație, autoritățile au decis să mențină controalele stricte în aeroporturi, iar cei care nu sunt cetățeni ai Noii Zeelande sunt obligați să stea 14 zile în izolare.

În Statele Unite, unde în prezent sunt înregistrate peste 2 milioane de infectări și mai multe de 115.000 de decese, atoritățile sanitare au retras autorizația pentru două medicamente prescrise inițial pentru lupta împotriva malariei și care au fost utilizate și în tratarea noului coronavirus. Potrivit specialiștilor, hidroxiclorochia și clorochina nu au adus nicio îmbunătățire a stării de sănătate a pacienților și nici nu ar fi redus perioada de infectare sau riscul de deces. „Agenţia pentru Medicamente (FDA) a retras ceea ce este cunoscută drept autorizaţie în caz de urgenţă. A fost politica lor de a le spune medicilor că a fost OK să folosească hidroxychlorochina pentru a trata pacienţii de coronavirus în anumite circumstanţe de urgenţă. Cred că FDA a luat o decizie proastă, în primul rând când a acordat autorizaţia de folosire în caz de urgenţă”, a transmis Dr. Steven E. Nissen, cercetător în cadrul Cleveland Clinic și consilier în cadrul Agenției pentru Medicamente din SUA.

Cu toate că tratamentul cu hidroxiclorochină a fost intens promovat de președintele SUA, Donald Trump după ce l-a testat pe propria piele timp de 14 zile, conform unui studiu publicat de The Lancet și efectuat pe 96.000 de pacienți, atât clorchina cât și hidroxiclorochina nu și-au dovedit eficacitatea împotriva Covid-19, ci dimpotrivă crește riscul de aritmie cardiacă și de deces. De altă parte, pentru liderul de la Casa Albă nu mai are importanță dacă aceste medicamente sunt sau nu eficiente, deoarece în opinia sa, pandemia de coronavirus a trecut de apogeu. „Suntem la un nivel scăzut”, a declarat Trump, avertizând că numărul cazurilor noi sunt raportate din cauza testelor. „Fără testări sau cu o testare mai slabă, aproape că nu am mai avea cazuri”, a încercat acesta să explice, numind testarea „o sabie cu două tăișuri care face ca țara să arate rău, dar care este bine să o avem”.

Afirmațiile lui Trump nu au scăpăt necomentate, iau unii utilizatori ai rețelei de socializare Twitter i-au amintit președintelui că testarea nu crește numărul de infectări. Chiar și fără realizarea de teste, numărul infecțiilor va fi același.

„Rata pozitivă de testare rămâne foarte stabilă în țară, cu excepția unor foarte puține state. În general, poporul american trebuie să fie lăudat pentru că permite statelor să se redeschidă pe fondul pandemiei”, a ținut să adauge, vicepreședintele american, Mike Pence.

Până în prezent, Statele Unite sunt cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus. Cu cel mai mare număr de infecții (2.103.750) și de decese (115.896), SUA sunt urmate de Brazilia (867.624 cazuri și 43.332 decese), Regatul Unit (296.857 de cazuri și 41.736 morţi), Italia (237.290 de cazuri și 34.371 de morţi) şi Franţa (194.175 de cazuri și 29.436 de morţi). Raportat la regiuni, potrivit OMS, Europa totaliza ieri, la orele 19.00 GMT, 188.085 de decese pentru 2.417.902 cazuri, SUA şi Canada 124.114 decese (2.202.820 de cazuri), America Latină şi Caraibe 79.877 de decese (1.660.695 de cazuri), Asia 23.503 de decese (865.000 de cazuri), Orientul Mijlociu 11.950 de decese (569.347 de cazuri), Africa 6.554 de decese (245.692 de cazuri) şi Oceania 131 de decese (8.731 de cazuri).




Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page