top of page

Fenomenul „Black lives matter” susținut cu violență în Europa


Protestele declanșate odată cu uciderea afro-americanului George Floyd au traversat oceanul și au ajuns pe teritoriul Europei, unde cetățeni ai mai multor state au ieșit în stradă pentru a-și arăta solidaritatea luptei împotriva rasismului. Pentru al doilea weekend consecutiv, Londra, Parisul și Berlinul au fost locurile fierbinți unde s-au derulat scene tensionante între manifestanți și forțele de ordine.

În ciuda faptului că protestele au început calm, militanții de extremă-dreapta care s-au infiltrat printre manifestanți au instigat la violență și au făcut ca situația să degenereze. Imaginile de la protestele desfășurate sâmbătă și duminică în Europa, i-a încurajat pe americani să insiste lupta împotriva poliției și a manierei în care aceasta îi tratează pe cei de culoare.

În cursul zilei de sâmbătă, sute de manifestanți de extremă-dreapta au încercat să ajungă în Piașa Trafalgar cu scopul de a se răfui cu demonstranții anti-rasism. Pentru a evita o astfel de ciocnire care ar fi prevăzut multe violențe, poliția metropolitană a fost nevoită să intervină în forță. Spiritele s-au încins imedoat ce simpatizanții extremei-drepte au amenințat că vor doborî statuia li Mahatma Ghandi și Nelson Mandela, din Londra.

Acest avertisment a venit după ce militanții mișcării „Black Lives Matter”, au anunțat că vor să pună la pământ statuia fostului premier Winston Churchill. Violențele sporadice au avut loc simultan și în fața Parlamentului britanic, dar și în Hyde Park. Cu toate că Marea Britanie încă se luptă cu amenințarea pandemiei de coronavirus, deminstranții au ignorat interdicția autorităților de a ieși în număr mare la proteste. Ministrul britanic de Interne a denunțat „o violență total inacceptabilă” și a cerut persoanelor prezente la proteste să meargă acasă, pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

Și la Paris, protestatarii antirasism au ieșit din nou la demonstrații, weekendul trecut. Aici nu a mai fost vorba de o luptă între manifestanți și simpatizanți ai extremei-drepte ci între manifestanți și forțele de ordine. În capitala Franței, demonstranții au aruncat cu artificii spre poliție, în timp ce aceasta a ripostat cu gaze lacrimogene.

Potrivit Protv, „peste 15.000 de oameni s-au adunat în centrul orașului pentru a denunța violențele polițiștilor și rasismul – după un apel al familiei unui tânăr de culoare care a murit în 2016, în circumstanțe care amintesc de sfârșitul lui George Floyd”.

Din cauza epidemiei de coronavirus, în Franța, adunările mai mari de zece persoane sunt interzise. Din păcate, autoritățile din Hexagon nu au putut opri în mod oficial demonstrațiile.

Și în Berlin, mii de persoane au manifestat împotriva rasismului și pentru echitate socială, formând un lanț uman de nouă kilometri, cu respectarea distanțării sociale. Conform organizatorilor protestului, 20.000 de oameni s-au strâns pentru a forma lanțul de la Poarta Brandenburg până în zona Neukoelln. „Organizatorii protestului au ţinut să sublinieze că revendicările lor sunt diverse, printre acestea regăsindu-se asigurarea unor condiţii mai bune de muncă, toată lumea să fie remunerată, inclusiv migranţii, asigurarea unor chirii accesibile, apărarea dreptului de azil pentru migranţi şi relansarea economiei pe baze ecologice”, transmite Agerpres.

„Coronavirusul agravează inegalităţile existente. Multe persoane sunt ameninţate sau lăsate în voia sorţii. Nu vom permite acest lucru. Drepturile omului, justiţia socială şi justiţia climatică sunt indivizibile”, spune într-un comunicat purtătorul de cuvânt al mişcării Unteilbar, Georg Wissmeier. Proteste asemănătoare s-au desfășurat weekendul trecut și în alte orașe germane precum Leipzig și Hamburg.

De altă parte, în SUA a apărut o nouă înregistrare video în care ofițerul din Minneapolis, Tou Thao ignoră rugămințile disperate ale martorilor care cer ajutor, în timp ce George Floyd își dă ultima suflare sub genunchiul lui Derek Chauvin. Filmarea a fost făcută publică ieri dimineață, de avocatul Ben Crump, care reprezintă familia lui Floyd. Potrivit DailyMail, „filmarea pare a fi dintr-un unghi puțin mai larg decât clipul inițial lansat luna trecută și arată mai mulți martori care îi cer cu disperare lui Thao să îl ajute pe Floyd”.

„Acest lucru este mai mult decât deranjant, chiar mai greu de vizionat decât primul videoclip. Tou Thao a stat de pază în timp ce Derek Chauvin îl omoară pe George Floyd ... martorii executării au încercat să salveze viața lui George! Revolta acelor persoane care au refuzat să stea și să-l lase să se întâmple, a reverberat în întreaga lume - alimentând protestul nostru împotriva nedreptății și a brutalității poliției! 8 minute 46 secunde. Cei patru foști ofițeri trebuie să fie condamnați pentru omor pentru această atrocitate hidoasă! Toți trebuie să fie trași la răspundere!”, spune avocatul.

În filmare, un bărbat și o femeie sunt auziți îndemnând ofițerii să verifice pulsul lui Floyd: „Crezi că este în regulă? Verifică-i pulsul!”. Un bărbat este auzit strigând în timp ce Thao se certa cu o femeie din apropiere. Bărbatul l-a întrebat apoi pe Thao: „Îl vei lăsa să-l omoare pe acel bărbat în fața ta?”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page