top of page

După ce au fost pe rând „punctul fierbinte” al pandemiei de coronavirus, mai multe orașe ale lumii a


După aproape șase luni de când planeta s-a schimbat la față, datele oficiale furnizate de specialiști par să aducă speranță pentru miliardele de suflete din întreaga lume. Vești bune vin din Londra, Barceloan, Moscova sau New York, orașe care la un moment reprezentau punctele fierbinți ale pandemiei.

În condițiile în care Marea Britanie este țara cu cele mai multe decese în Europa cauzate de pandemia de coronavirus, vestea celui mai mic număr de decese înregistrate în 24 de ore de la începutul pandemiei, a adus bucurie atât în rândul celor din prima linie cât și în rândul cetățenilor.

În Spania, primăria orașului Barcelona a instalat un sistem de senzori video pentru a controla capacitatea plajelor. În același timp, acest sistem îi ajută pe oameni să afle unde găsesc mai mult loc liber dar și pe reprezentanții primăriei care măsoară cu ajutorul camerelor, distanța între oamenii de pe nisip. „Este vorba de instalarea a 18 senzori, care captează o imagine la fiecare 5 minute și o trimite unui server, unde este calculată densitatea de oameni, cu ajutorul inteligenței artificiale și al unor algoritmi de procesare a imaginilor. Datele sunt coroborate cu informațiile transmise de polițiștii de pe teren. Situația este publicată pe site-ul primăriei, ca să știi dacă e loc pe plajă sau nu”, a explicat Marc Pérez, de la Institutul Municipal de IT din Barcelona. „Mai întâi separăm plajele cu niște garduri și instalăm porți de acces la fiecare 150 de metri. În cazul în care pe o plajă este detectată prezența unui număr mare de oameni, blocăm accesul și orientăm populația către plaje mai libere”, a adăugat Cristina Vila, tehnician.

Începând de astăzi, după trei luni de inactivitate, mall-urile s-au redeschis în Madrid și Catalonia fiind condiționare de respectarea măsurilor de protecție precum purtarea măștii de protecție și limitarea accesului pentru evitarea aglomerației.

„Madrid și Barcelona, cele mai mari orașe ale Spaniei și totodată cele mai lovite de pandemie, au intrat într-o nouă fază a redeschiderii. Pentru prima dată după aproape trei luni, spaniolii pot din nou să-și bea cafeaua în oraș. Priviți, acea doamnă tocmai și-a terminat cafeluța. Nu vă pot spune cât de important e pentru spanioli ritualul cafelei de dimineață. Mulți dintre iberici nu iau micul dejun acasă, ci ies la terase pentru cafea și ceva de mâncat. Așa că vorbim de o măsură importantă pentru Spania”, informează Al Goodman, corespondent CNN.

În Rusia, țara europeană cu cele mai multe contaminări cu noul coronavirus, autoritățile raportează semnale bune în lupta cu pandemia. De astăzi, în Moscova oamenii pot ieși din case fără să mai aibă nevoie de un permis electronic. După mai bine de două luni de pauză, tot astăzi s-au redeschis și saloanele de înfrumusețare, urmând ca săptămâna viitoare să se redeschidă și terasele și restaurantele. „Peste o săptămână, pe 16 iunie, restricțiile impuse pentru clinicile stomatologice vor fi și ele ridicate. Bibliotecile, agențiile imobiliare, agențiile de publicitate și consultanță și alte companii care oferă servicii oamenilor își vor relua activitatea. Muzeele, centrele expoziționale și grădinile zoologice își vor redeschide și ele ușile”, a încurajat Sergei Sobyanin, primarul Moscovei.

Peste ocean, în ultimele 24 de ore s-a înregistrat cel mai scăzut număr de decese din ultimele două luni și anume, 450 de morți. În total, bilanțul vieților pierdute din cauza Covid-19 a ajuns la 110.900, fiind înregistrate peste 1.955.000 de cazuri. Totuși, raportat la populație, Statele Unite sunt devansate la numărul de morți la 100.000 de locuitori de țări precum Franța, Italia și Spania. Potrivit unei medii a nouă modele epidemiologice realizată de cercetări de la universitatea statului Massachusetts, numărul de decese din cauza COVID-19 va ajunge la aproape 127.000 în toată ţara până la 27 iunie.

Conform specialiștilor de la Johns Hopkins University, aproximativ 506.000 de persoane au fost declarate vindecate. „Statele Unite au început să depăşească pragul de 500 de morţi zilnice spre sfârşitul lui martie, până la a înregistra o dată peste 3.000 de decese în 24 de ore la jumătatea lui aprilie. După două săptămâni, bilanţul zilnic a coborât sub pragul de 1.000 de morţi”, informează ProTv.

Cu cel mai riicat nivel de infectări din lume, SUA continuă să înregistreze aproximativ 20.000 de cazuri noi în fiecare zi și nu mai reușește să modifice această curbă a noilor contaminări.

În New York, de astăzi s-a dat startul primei faze de relaxare a restricțiilor. „Aproape 400.000 de oameni se pot întoarce de azi la muncă în sectoare precum construcții, comerțul en-gros, fabrici și magazine de retail, dar există anumite limitări în ceea ce privește redeschiderea. Oamenii încă nu pot merge la frizerii sau la birouri. Nu se pot aduna pentru evenimente sportive sau pentru concerte în aer liber. Cu toate acestea, cifrele de infectări par să se îndrepte în direcția bună aici, în New York. Dacă lucrurile decurg conform planului, autoritățile de aici spun că New York-ul ar putea reintra în cea de-a doua fază de relaxare a restricțiilor”, transmite Alexandra Field, corespondent CNN.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page