„Măsurile de izolare au evitat circa 3,1 milioane de decese în Europa”
În ciuda faptului că mai multe țări au înregistrat scăderi significante în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de noul coronavirus, deschizând de astăzi și mai larg porțile către normalitatea de dinainte de Covid-19, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă și avertizează că în timp ce situația se ameliorează în Europa, în lume se agravează. Îngrijorat de faptul că protestele simultane în mai multe orașe ale lumii, desfășurate în semn de solidaritate cu moartea americanului George Floyd ar putea răspândi noul virus, directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat în timpul unei conferinţe de presă online, la Geneva că susţine pe deplin egalitatea şi mişcarea globală împotriva rasismului, însă recomandă ca „în măsura posibilului oamenii să păstreze cel puţin un metru distanţă de alte persoane, să se spele pe mâini, să-şi acopere faţa când tuşesc şi să poarte mască atunci când iau parte la proteste”.
Confirmând faptul că măsurile de protecție sunt cea mai bună armă împotriva Covid-19, o echipă de cercetători de la Imperial College London a realizat un studiu pe 11 țări europene în urma căruia a reieșit faptul că măsurile de izolare impuse în criza sanitară au salvat mai mult de 3 milioane de vieți pe bătrânul continent. Potrivit New.ro. „oamenii de ştiinţă spun că măsurile stricte, majoritatea impuse în luna martie, au avut un efect substanţial şi au ajutat la reducerea ratei de multiplicare a infecţiei sub 1 până la începutul lunii mai”. Conform cercetătorilor, „rata de multiplicare reprezintă numărul mediu de oameni pe care o persoană infectată îi contaminează. O valoare de peste 1 poate duce la o creştere exponenţială. Echipa de cercetători a estimat că, până la începutul lunii mai, între 12 şi 15 milioane de oameni din 11 ţări - Austria, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia, Spania, Suedia şi Elveţia - au fost infectaţi cu noul coronavirus”.
Prin compararea numărului deceselor înregistrate cu cel estimat de ei, rezultatele studiului arată că dacă nu ar fi fost introduse măsurile de izolare impuse rapid de autorități, încă 3,1 milioane de decese ar fi fost înregistrate. „Măsurarea eficienţei acestor intervenţii este importantă, având în vedere impactul economic şi social, şi poate indica care sunt acţiunile necesare pentru a menţine controlul”, au explicat cercetătorii, citează Reuters.
În paralel, un alt studiu, de data aceasta realizat de cercetători americani și publicat împreună cu cel al ICL în revista Nature, estimează faptul că măsurile de izolare implementate în China, Coreea de Sud, Italia, Iran, Franța și Statele Unite au prevenit sau întârziat aproximativ 530 de milioane de contaminări cu Covid-19. Concentrându-se pe analiza a șase țări, cercetătorii americanu au comparat rata de creștere a infecțiilor înainte și după implementarea a peste 1.700 de politici locale, regionale și naționale, menite să încetinească ori să oprească răspândirea noului coronavirus. Potrivit acestora, fără vreo politică de acest fel, ratele de infectare cu Covid-19 ar fi crescut cu 68% pe zi în Iran şi în medie cu 38% pe zi în celelalte cinci ţări. În prezent, bilanțul total al contaminărilor cu coronavirus de la izbucnirea pandemiei și până în prezent, a ajuns la peste 7,1 milioane, în timp ce peste 406.000 de suflete au pierdut lupta cu Covid-19.
Impulsionați de suspiciunea faptului că noul coronavirus ar fi apărut în lume cu mult mai devreme decât ar fi menționat oficilii chinezi, o echipă de cercetători de la Harvard Medical School a analizat traficul în spitalele chineze prin imagini satelit și date de pe motoare de căutare, descoperind că noul coronavirus s-ar fi putut răspândi în China încă din august 2019. Potrivit News.ro. „acest studiu are la bază imagini satelitare de înaltă rezoluţie din parcările spitalelor din Wuhan - unde a apărut boala la sfârşitul lui 2019 - şi căutări efectuate pe motoare de căutare a unor simptome ca tuse şi diaree”.
„Creştera traficului la spital şi a căutărilor de date despre simptome la Wuhan a început înainte de presupusul început al pandemiei de SARS-CoV-2 în decembrie 2019. În pofida faptului că nu suntem în măsură să confirmăm dacă creşterea acestor volume are o legătură directă cu noul coronavirus, rezultatele noastre susţin alte lucrări recente care arată că el a apărut înainte de detectarea lui în piaţa de fructe de mare din Huanan. Aceste rezultate coroborează de asemenea ipoteza potrivit căreia virusul a apărut în mod natural în sudul Chinei şi circula deja în momentul în care s-a declarat epidemia la Wuhan. În august, am constatat o ceştere unică a căutărilor cu privire la simptome de diaree, care nu a fost observată în timpul gripelor sezoniere anterioare, sau în date de căutare cu privire la tuse”, precizează cercetătorii în studiul efectuat.