top of page

Elveția și Germania sunt în topul celor mai sigure țări din lume pe timp de pandemie


Pandemia de coronavirus nu a trecut și potrivit datelor publicate de Johns Hopkins University, până în prezent, bilanțul deceselor provocate de Covid-19 în lume a depășit în cursul zilei de ieri, 400.000 de persoane, iar totalul contaminărilor se apropie vertiginos de 7 milioane. Mai precis, de la depistarea noului coronavirus pe data de 8 decembrie 2019 în orașul chinezesc Wuhan, la nivel mondial au fost înregistrate peste 6,91 de milioane de contaminări și 400.121 de decese. Cu aproximativ o treime din totalul cazurilor și cu 109.802 decese, cea mai afectată țară de pandemie este Statele Unite, urmată la numărul de îmbolnăviri de Brazilia, Rusia, Marea Britanie, India, Spania, Italia, Peru, Franța și Germania. În ceea ce privesc decesele, SUA sunt urmate de Marea Britanie (40.500), Brazilia (aproximativ 36.000), Italia, Franța, Spania, Mexic, Belgia, Germania și Ira

La polul opus, potrivit unui vast raport realizat de Deep Knowledge Group, Elveția este cea mai sigură țară din lume în privința pandemiei cu noul coronavirus. Raportul de 250 de pagini care analizează 200 de țări a fost realizat luând în calcul 130 de parametri cantitativi și calitativi și peste 11.400 de date referitoare la eficiența carantinei în fiecare țară analizată, detectarea infecțiilor și monitorizarea, starea sistemului de sănătate și reacția și eficiența guvernelor. Potrivit analiștilor, clasamentul s-a schimbat radical de-a lungul celor câteva luni de la începutul pandemiei. Dacă inițial erau plasate țările care au răspuns cel mai rapid și mai eficient în lupta cu noul coronavirus, acum țările cel mai bine apreciate sunt cele ale căror economii au fost flexibile și nu au avut de suferit din cauza pandemiei. „Elveția și Germania se plasează pe primele două locuri pentru că au economii care nu au avut foarte mult de suferit sau care se redresează rapid, datorită măsurilor atente de relaxare a restricțiilor care ajută economiile să-și revină, dar care nu pun în pericol nici sănătatea și siguranța populației”, spun realizatorii studiului.

Următoarele țări în topul celor mai sigure 10 state din lume în ceea ce privește pandemia sunt Israel, Singapore, Japonia, Austria, China, Australia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud. Recent, autoritățile sanitare din Noua Zeelandă au declarat că țara nu mai are niciun caz activ de coronavirus după ieșirea din izolare a ultimului pacient. Pentru Directorul general din Ministerul Sănătăţii, Ashley Bloomfield, această etapă reprezintă un succes de care ţara ar putea fi mândră. „Faptul că nu mai avem niciun caz activ pentru prima dată din 28 februarie este cu siguranţă o etapă importantă în periplul nostru dar, aşa cum am mai spus, va fi esenţial să menţinem vigilenţa contra Covid-19”, a afirmat acesta într-un comunicat.

La polul opus, ultimele țări în clasamentul celor mai sigure țări din lume în ceea ce privește pandemia de coronavirus sunt cele din Africa sub-Sahariteană și America de Sud, precum și cele din Orientul Mijlociu și Asia-Pacific.

De altă parte, China, care a raportat până în prezent 84.186 de cazuri și 4.638 de decese asociate cu Covid-19, este acuzată că a adus deservicii. Potrivit doctorului Anthony Fauci, epidemiolog și consilier al președintelui american Donald Trump, oficialitățile chineze ar fi trebuit să fie mai transparente în privința informațiilor despre coronavirus la începutul pandemiei. „Cred că autorităţile chineze care nu le-au permis oamenilor de ştiinţă să vorbească cât mai deschis şi mai transparent au adus deservicii. A existat un interval de timp în care informaţii importante nu au fost oferite la momentul potrivit. La început, autorităţile chineze au susţinut pentru prea multă vreme că transmiterea virusului se face de la animal la om şi că nu prea exista deloc transmitere de la om la om. Au susţinut acest lucru câteva săptămâni la rând. Iar apoi a devenit foarte clar că, atunci când oamenii de ştiinţă au putut vorbi despre asta, exista de fapt o transmitere într-adevăr foarte eficientă de la om la om”, a apreciat duminică Faucy la emisiunea radiofonică a lui John Catsimatidis.

În paralel cu acuzația deserviciilor produse de lipsa de transparență a chinezilor, un senator american a declarat într-un interviu la BBC că există dovezi potrivit cărora autoritățile chineze încearcă să saboteze sau să încetinească producerea unui vaccin anti-Covid. „Trebuie să obţinem acest vaccin. Din nefericire, avem dovezi că China comunistă încearcă să ne saboteze sau să ne încetinească. China nu vrea ca noi să-l obţinem primii, ei au decis să fie un adversar al americanilor şi, cred eu, al democraţiei în întreaga lume”, a declarat senatorul american Rick Scott (republican).

La auzul acestor acuzații, China l-a provocat pe senatorul american să vină cu presupusele dovezi. „De vreme ce acest legiuitor a declarat că are dovezi potrivit cărora China încearcă să saboteze ţările occidentale în producerea unui vaccin, atunci îl rugăm să producă dovezi. Nu are de ce să se sfiască”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE chinez, Hua Chunying.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page