top of page

După pandemia de coronavirus, planeta este cuprinsă de pandemia protestelor împotriva rasismului


Vizibil tulburați de suferințele prin care au fost nevoiți să treacă odată cu pandemia de coronavirus și pierderile pe care le-au înregistrat, americanii au luat în serios saturația pe care o au la adresa sistemului de justiție din Statele Unite și fără să mai țină cont că amenințarea noului coronavirus nu a dispărut, au ieșit pe străzi să protejeze împotriva rasismului și modului brutal cu care poliția îi tratează pe oamenii de culoare. Ațâțați de moartea afro-americanului George Floyd, ucis acum două săptămâni de către un polițist alb, sub impulsul furiei, americanii au creat o revoltă cum nu s-a mai întâmplat în istoria modernă a Statelor.

Cu toate că au fost amenințați cu armat și li s-a restricționat libertatea de circulație noaptea între 23:00 și 05:00, zeci de mii de americani continuă să protesteze pe străzile marile orașe americane după moartea lui George Floyd. În cea de-a doua săptămână, demonstrațiile au devenit ceva mai pașnice, fapt pentru care manifestanții și-au putut aduce și copiii la marș. „Trebuie să fim capabili să arătăm ce înseamnă să adunăm oamenii, în loc să ne opunem pentru a ne dezbina și, ce e cel mai important, este pentru copiie mei și viitorul lor”, a transmis un protestatar. De altă parte, un altul, a adăugat: „după un marș de amploare ca acesta, cred că trebuie să manifestăm în continuare, trebuie să ne pese, deși ne-am arătat deja sprijinul. Trebuie să facem presiune până chiar se realizează o schimbare”.

Dacă în ultimele zile, manifestanții obișnuiau să nască violențe de amploare pe străzile orașelor New York, San Francisco, Los Angeles sau Chicago, recent, demonstrațiile au devenit pașnice. În schimb, violențele s-au mutat în Europa, acolo unde protestele de solidaritate cu suferința celor discriminați pe bază de rasă au degenerat. Weekendul trecut, Europa a fost invadată de oameni exasperați că într-o lume modernă, rasismul încă mai reprezintă o problemă. Pe străzile din Londra, Paris, Roma, Dublin sau Berlin sute de mii de manifestanți au creat probleme polițiștilor după ce protestele începute pașnic, au luat amploare. „Mesajul de aici din Londra este foarte clar: ar trebui să se facă dreptate pentru George Floyd, pentru că și viața oamenilor de culoare contează. Rasismul nu este o problemă doar în Statele Unite, rasismul este o problemă și aici în Regatul Unit, iar oamenii care s-au adunat azi (ieri, n.r) speră că vocile lor vor atrage atenția asupra acestui lucru”, a informat Nic Robertson, corespondent CNN Londra.

Cu pancarte pe care tronau sloganuri precum „Black Lives Matter” sau „Nu pot să respir”, londonezii au umplut aproape până la refuz Hyde Park. Premierul britanic, Boris Johnson a condamnat decesul bărbatului de culoare, dar le-a cerut manifestanților să fie pașnici și să respecte regulile antiepidemice. Din păcate, protestele în Londra au degenerat iar o femeie-polițist este în stare gravă după ce a căzut de pe cal. Animalul s-a speriat de demostranții care aruncau cu pietre și sticle. „Este fără îndoială un risc. Sprijin cu tărie argumentul exprimat de către cei care protestează pentru a cere mai multă egalitate şi împotriva discriminării, dar noul coronavirus, însuşi, nu face discriminare, iar adunările în grupuri mari sunt în momentul de faţă împotriva legii”, a reamintit Matt Hancock, ministrul Sănătăţii.

Ciocniri violente au avut loc la Roma, unde poliţiştii au fost atacați cu petarde și pietre de membri ai galeriilor cluburilor de fotbal. Forțele de ordine au intervenit pentru a stăpâni situația.

Și piața centrală Alexanderplatz din Berlin a fost ocupată de mii de manifestanți care protestau împotriva rasismului și violenței poliției. După primele 45 de minute, poliția din Berlin le-a cerut protestatarilor pe Twitter să nu mai vină în piață, declarând-o „plină”. De altă parte, alte adunări au fost planificate în 25 de orașe germane. Potrivit Protv, „jucătorii de la Bayern Munchen, campioana Germaniei, şi-au arătat solidaritatea făcând încălzirea sâmbătă cu un tricou marcat Cartonaş roşu împotriva rasismului - BlackLiveMatters, înaintea meciului din Bundesliga împotriva Leverkusen”.

În Canada, premierul Justin Trudeau s-a alăturat manifestanților din capitala Ottawa, aplaudând discursurile rostite la microfon în care s-au auzit sloganuri precum „o schimbare acum”. Potrivit prezentatorului CTV Network, Paula Newton, „canadienii denunță rasismul nu doar în urma a ceea ce au văzut în Statele Unite, dar ei vorbesc și de un rasism sistemic despre care spună că există și în Canada”. La capătul opus al lumii, în orașe precum Sydney, Brisbane, Melbourne și Adelaide, australienii au protestat în masă denunțând rata de încarcerare foarte ridicată în rândul aborigenilor, precum și morții, peste 400 în ultimii 30 de ani, în rândul membrilor acestei comunități în timpul arestărilor efectuate de poliție.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page