top of page

În timp ce epicentrul pandemiei de coronavirus s-a mutat peste ocean, Europa face pași către normali


După cinci luni de zile în care a îngenunchiat planeta, pandemia de coronavirus își mută epicentrul din Europa către America. Dacă inițial, primul caz de infectare cu Covid-19 a fost depistat într-un oraș chinezesc, la finalul anului 2019, nu a durat mult până când noul coronavirus a depășit granițele Chinei și a făcut primele victime în Asia. La jumătatea lunii februarie, epicentrul pandemiei s-a mutat în Europa, unde în numai câteva săptămâni a făcut ravagii. Cu toate că a fost martorul suferinței asiaticilor și a europenilor, președintele Statelor Unite, Donald Trump nu a luat în serios amenințarea coronavirusului și a refuzat să trateze cu seriozitate impactul pe care Covid-19 l-ar putea avea asupra celor 50 de state.

În prezent, epicentrul pandemiei de coronavirus s-a mutat în țări din America Centrală, de Sud și de Nord, în special în Statele Unite. „O creştere (a cazurilor), da, am văzut în ţări din toată lumea - nu vorbesc în special despre Europa - atunci când sunt ridicate restricţiile, atunci când măsurile privind distanţarea socială sunt ridicate, oamenii interpretează uneori asta ca ‘OK’, s-a terminat. Nu s-a terminat. Nu s-a terminat până când virusul nu va dispărea” a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. Făcând referire la demonstrațiile din SUA după uciderea lui George Floyd în urmă cu mai bine de o săptămână, aceasta a precizat că protestatarii trebuie să ia măsuri de protecție. „Cu siguranţă am văzut multă pasiune în această săptămână, am văzut oameni care au simţit nevoia să iasă afară şi să-şi exprime sentimentele. Îi rugăm să-şi amintească să se protejeze în continuare şi să-i protejeze şi pe ceilalţi. Pentru a evita infectarea, OMS le-a recomandat oamenilor să menţină o distanţă de cel puţin 1 metru, să se spele frecvent pe mâini şi să evite să îşi atingă gura, nasul şi ochii”, a adăugat ea.

Dacă Statele Unite și America de Sud însă se luptă cu epidemia de coronavirus, Europa pare mai relaxată în fața măsurilor de restricție impuse de Covid-19. Italia, prima țară europeană afectată puternic de epidemie a început să primească din nou vizitatori, din toate țările Uniunii Europene. „Toate granițele interne ale Uniunii Europene ar trebui să se redeschidă până la sfârșitul lunii”, a declarat comisarul pentru afaceri interne.

De altă parte, fără vreun pașaport special sau un alt document care să ateste dacă străinii care vin să îi admire frumusețile este sau a fost infectat cu Covid-19, Sicilia își deschide brațele turiștilor cu o aplicație numită „o Sicilie sigură”. Cu ajutorul acesteia, autoritățile vor să verifice starea de sănătate a celor care ajung aici. „ Un turist trebuie să fie liber să se deplaseze, fără să fie tras la răspundere de nimeni, dar, dacă este necesar, să știe că va găsi un sistem de sănătate gata să intervină. Sunt convins că vor fi mulți turiști care ni-l vor cere, pentru că toată lumea vrea să vină și să se distreze, știind că au la dispoziție de un sistem discret, invizibil, dar care atunci când ai nevoie de el, este gata să intervină”, a mărturisit președintele Siciliei, Nello Musumeci.

Conform fostului comandat al Protecției Civile, Guido Bertolaso, „scopul este de redresarea turismului, după o închidere forțată care i-a costat pe sicilieni pierderea unui întreg sezon. Siguranța sanitară a străinilor care îi vizitează de acum înainte este primordială”.

„Nu vreau să spun că turiștii care strănută sunt imediat identificați și raportați, dar există într-adevăr o activitate de monitorizare detaliată, deoarece scopul acestei aplicații nu este doar să-i liniștească pe cei care vor veni în Sicilia, dar și pentru a-i liniști pe cetățenii sicilieni”, a explicat Bertaloso.

Spania, a doua cea mai afectată țară europeană la începutul izbucnirii pandemiei de coronavirus pe bătrânul continent, are în plan să redeschidă sezonul turistic la 1 iulie. Înainte de această dată, guvernul de la Madrid analizează posibilitatea redeschiderii frontierelor terestre cu Franța și Portugalia, pe 22 iunie. Între timp, criza din domeniul turismului a scos numeroși oameni în stradă. Conform Protv, „angajații mai multor agenții de turism au cerut sprijinul autorităților pentru salvarea celor 65.000 de locuri de muncă amenințate de efectele pandemiei de coronavirus”.

Până în prezent, bilanțul total al contaminărilor cu coronavirus este de 240.000 de persoane iar cel al deceselor a trecut de 27.000. Parlamentul spaniol a votat miercuri o ultimă prelungirea stării de alertă până pe 21 iunie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page