top of page

Trump nu mai trimite armata pe străzi pentru a calma protestatarii lui George Floyd


Statele Unite ale Americii sunt luate cu asalt chiar de proprii cetățeni, după ce un afro amenican a fost ucis de către un polițist de culoare albă. Furioși că gesturile rasiste și abuzul de putere nu se mai termină în SUA, americanii au ieșit în stradă pentru a protesta. Dacă în timpul zilei, protestele par pașnice, odată cu lăsarea serii, grupuri izolate de huligani, recurg la violență și vandalism pentru a scoate în evidență gravitatea situației. Martor la aceste acțiuni nemaiîntâlnite în istoria modernă a americanilor, liderul de la Casa Albă, Donald Trump găsește aceste proteste o scuză perfectă pentru a-i acuza pe democrați și a-și întări imaginea publică ce îi va servi la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Îngrijorat din cauza amplificării protestelor la finalul săptămânii trecute, Trump a fost dus într-un buncăr situat sub Casa Albă. Acesta ar fi stat acolo timp de o oră, alături de soția sa, Melania Trump și de fiul lor, Barron. Când această informație a fost făcută publică, președintele american a recurs la o amenințare fără precedent; conform declarațiilor lui Donald Trump, dacă nu se vor calma spiritele, acesta va trimite armata pe străzi.

În cursul zilei de astăzi, Trump a ținut să explice faptul că nu a mers într-un buncăr subtern din cauza manifestanților agresivi ci pentru a inspecta locul iar în ceea ce privește plasarea armatei pe străzile Statelor Unite, președintele s-a răzgândit. „A fost mai mult o inspecție. Am stat acolo o perioadă scurtă de timp. (...) Mi-au spus că e un moment potrivit să cobor și să arunc o privire, pentru că poate pe viitor o să am nevoie”, a spus Trump, la Fox News Radio, transmițându-le însă protestatarilor că „dacă nu se potolesc, o să rezvolv eu, o să rezolv repede”. Întrebat dacă va mai trimite armata pe străzi, președintele american a răspuns: „Ei bine, depinde... Nu cred că vom fi obligaţi. Avem atribuţii foarte solide în acest sens. Garda Naţională are îndatoriri obişnuite în asemenea situaţii şi avem o Gardă Naţională foarte puternică. Dar dacă se depăşeşte limita, desigur...”.

Protestele continuă cu aceiași intensitate însă Garda Națională reacționează pe măsura violențelor. În prezent sunt pe străzi aproape 20.000 de membri ai Gărzii Naționale, câți soldați sunt desfășurați în Irak, Siria și Afganistan. Cu toate că sunt interzise ieșirile pe străzi după lăsarea nopții, cel puțin 90 de persoane au fost arestate miercuri noapte.

„Dacă privești imaginile, e clar că unele grupuri sunt organizate, dar sunt și multe găști mânate pur și simplu de frustrarea provocată de abuzurile continue ale poliției față de afro-americani, oameni care și-au pierdut speranța în capacitatea sistemului de a se autoreforma”, explică Mark Bray, istoric, expert în mișcarea ANTIFA.

După 10 zile de la moartea lui George Floyd, Donald Trump a vorbit pentru prima dată despre acest caz. „Cred că a fost un lucru groaznic. Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”. Cu toate acestea, Trump continuă să îi atace pe democrați, dând vina pe ei pentru intensitatea protestelor. „New York este... dezastru, ceea ce se întâmplă în New York. Şi i-am putea ajuta foarte mult. Doar trebuie să ceară. Dacă nu rezolvă situaţia curând, voi avea eu grijă”, a declarat Trump, amenințându-l voalat pe primarul democrat al New York-ului, Bill de Blasio. De altă parte, fostul şef al Pentagonului James Mattis l-a acuzat pe Donald Trump de abuz de autoritate şi a spus că în mod deliberat adânceşte diviziunile din societate. La fel de șocat de reacțiile și declarațiile lui Trump s-a arătat și fostul președinte, Barack Obama. „În întreaga mea viaţă nu am asistat la ceva mai profund decât aceste demonstraţii care au cuprins întreaga Americă. Pe măsură ce activiștii și oamenii obișnuiți își ridică vocile, trebuie să fie clar dacă vrem să facem o schimbare și cum putem produce această schimbare”, a mărturisit Obama.

În timp ce străzile fierb, astăzi, toți cei patru agenți de poliție implicați în moartea brutală a lui George Floyd au fost puși sub acuzare. Polițistul care l-a sugrumat cu genunchiul, va fi judecat pentru omor prin imprudență. „Am introdus un amendament care îl pune sub acuzare pe fostul poliţist Derrick Chauvin pentru omor prin imprudenţă în cazul morţii lui George Floyd. De asemenea, am introdus o plângere pentru punerea sub acuzare a poliţiştilor Kueng, Lane şi Thao pentru complicitate la omor”, a declarat Keith Ellison, procurorul general al statului Minnesota. „Sunt fericit că toţi poliţiştii au fost arestaţi. Tatăl meu nu ar fi trebuit să fie ucis astfel. Merităm să se facă dreptate. Asta e tot ce am de spus”, a mărturisit Quincy Mason Floyd, fiul lui George Floyd.

Recent, rezultatul autopsiei a relevat și faptul că Floyd a fost testat pozitiv pentru coronavirus, însă acesta nu este un factor agravant, în moartea sa.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page