top of page

Pandemia de coronavirus rămâne trauma celor din prima linie


Pandemia de coronavirus va rămâne în istoria modernă a lumii ca o amintire sfâșietoare pentru milioane de oameni care s-au luptat cu simptomele noului virus. Pentru guvernele nepregătite pentru o astfel de catastrofă, pandemia a născut teama de amenințarea unei posibile arme biologice. În timp ce sute de mii de suflete au pierdut lupta cu Covid-19, medicii din întreaga lume au născut povești dramatice. Cu toate că omenirea a aplaudat eforturile eroilor din spitale, cei din prima linie au trăit pe propria piele, experiențele fiecărui pacient tratat. Din păcate, Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția asupra faptului că și un mare de personal medical a decedat din cauza acestei pandemii.

În China, țara unde, la finalul anului trecut a izbucnit primul caz de coronavirus în lume, unul dintre cei doi medici a căror piele s-a închis la culoare după ce au ajuns la terapie intensivă din cauza infectării cu Covid-19, a murit. Potrivit publicației chineze The Paper, medicul urolog Hu Weifeng, care s-a îmbolnăvit în timp ce trata pacienți infectați cu coronavirus, a decedat într-un spital din Wuhan, unde era internat de cinci luni. Surse medicale citate de publicația The Paper au confirmat faptul că medicul în vârstă de 42 de ani, se afla de mai bine de 4 luni la terapie intensivă și a decedat din cauza complicațiilor bolii.

Doctorul devenise faimos după ce pielea acestuia s-a închis la culoare din cauza unui antibiotic pe care i l-au administrat medicii. Cazul lui Hu Weifeng nu este singular. Unul dintre colegii acestuia, medicul Yi Fan, s-a îmbolnăvit simultan cu Wifeng și a suferit o transformare identică. Totuși, Yi Fan s-a recuperat complet. Potrivit profesorului Duan Jun, director adjunct al departamentului de terapie intensivă al China-Japan Friendship Hospital, cei doi medici au primit un medicament care le este administrat pacienților în stare extrem de gravă. Acesta a spus că hiperpigmentarea pielii dispare pe măsură ce pacienții se recuperează. Totuși, inițial, experții chinezi credeau că această schimbare a culorii pielii s-a produs în urma unor dezechilibre hormonale, apărute după ce virusul a afectat ficatul celor doi medici.

Ambii doctori au fost infectați cu noul coronavirus în timp ce tratau pacienți la spitalul din Wuhan. Ci doi au fost diagnosticați cu Covid-19 în data de 18 ianuarie și internați imediat în spital. Potrivit perosnalului medical, aceștia au fost conectați o lungă perioadă de timp la aparate de tip ECMO, care substituie funcția inimii și pompează oxigen în sânge. În timp ce cardiologul Yi Fan a supraviețuit timp de 39 de zile cu ajutorul acestei mașinării și în cele din urmă s-a recuperat complet, urologul Hu Weifeng a suferit o hemorogie cerebrală în data de 22 aprilie, intrând în comă. În cele din urmă, acesta a murit.

În Rusia, medicii au fost agresați în timpul pandemiei. Potrivit acestora, cei mai mulți se feresc să își afirme statutul pentru că riscă să fie agresați. În cel mai fericit caz, sunt priviți cu neîncredere. Practic, în loc de aplauze și laude, medicii ruși care îngrijesc bolnavii de Covid-19 se confruntă cu suspiciunea celor din jur sau mai grav, cu ostilitatea oamenilor. Cei care se plâng de lipsa echipamentelor de protecție în postări de rețelele de socializare se trezesc cu polițiștii pe cap. Un exemplu în reprezintă doctorița Tatiana Revva, care a fost concediată și chiar anchetată de procurori după ce, spitalul la care a lucra a fost găsit fără reproș în ceea ce privește echipamentele de protecție. „Din cauza video-ului meu, ei au decis să verifice disponibilitatea materialelor de protecție personală și a ventilatoarelor. Dar verificarea a fost făcută la o lună după ce eu am semnalat problemele. Vă puteți imagina câte s-au cumpărat într-o lună după vâlva provocată de clipul meu video”, a comentat Tatyana Revva.

Alți doi doctori care au contestat măsurile de protecție din spitalele rusești au murit după ce au căzut de la ferestre. Potrivit antropologului Alexandra Arkipova, o mare parte din populație marginalizează doctorii, privindu-i cu suspiciune și nu cu încredere deplină. „Mulți oameni îi privesc pe doctori ca eroi, dar mulți în societatea rusă îi privesc pe doctori ca trădători sau infractori pentru că ar participa la planurile ascunse pentru a controla societatea. Oamenii nu cred în medicină de stat, ei au încredere doar în doctorii pe care îi cunosc personal”, a transmis Arkhipova. Cu toate că admit un număr de 10.000 de cadre medicale infectat cu Covid-19, autoritățile ruse au recunoscut că oficial peste 100 de medici au decedat din cauza Covid-19. În realitate, numărul acestora ar putea fi de 300.

De altă parte, mai mult de o treime din cadrele medicale din Rusia spun că au primit instrucțiuni să transmită numere mai mici decât cele reale în privința deceselor provocate de Covid-19. Conform unui sondaj la care au participat 509 cadre medicale, autoritățile îi obligă pe cei chestionați să nu treacă ca victime ale pandemiei, pe pacienții cu coronavirus care mor din cauza unei pneumonii. Scopul autorităților ar fi îmbunătățirea statisticilor Rusiei în privința mortalității provocate de Covid-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page