top of page

Donald Trump îi sperie pe protestatarii lui George Floyd cu armata



Au trecut cinci zile de la moartea afro-americanului George Floyd, ucis prin asfixiere de un polițist de culoare alb și Statele Unite par să nu mai aibă liniște. Tulburați de imaginile videoului cu moartea lui Floyd, americanii au ieșit în stradă pntru a protesta împotriva guvernării și a nedreptății care se face în continuare comunităților de culoare. Furia acestora a crescut și mai mult după ce autoritățile au încercat să îl protejeze pe criminal, declarând că autopsia lui Floyd nu indică o moarte prin asfixiere. Potrivit concluziilor preliminare ale Biroului de examinare medicală din Hennepin, s-a stabilit că George Floyd a murit cel mai probabil din cauza unei combinații de condiții de sănătate existente și orice potențial intoxicant din sistemul său. „Se pare că nu a existat nicio dovadă fizică care ar fi murit prin asfixiere sau prin strangulare”, punctează varianta oficială citată de Fox9.

George Floyd avea condiții medicale anterioare, inclusiv o boală la artera coronară și hipertensiune arterială. Însă, potrivit avocatul Benjamin Crump, care reprezintă familia lui Floyd, lucrurile nu au cum să rămână astfel. „Nu suntem surprinși încă, suntem tragic dezamăgiți de constatările preliminare ale autopsiei executate de examinatorul medical. Sperăm că acest lucru nu reflectă eforturile de a crea o pistă falsă din motivul pentru care George Floyd a murit”, a declarat Crump.

Convinși că George Floyd a murit ca urmare directă a agresiunii la care a fost supus, familia decedatului a solicitat o autopsie independentă. Rezultatul arată că bărbatul în vârstă de 46 de ani a încetat din viață prin „asfixiere, cauzată de comprimarea gâtului și a spatelui, ceea ce a dus la o blocare a fluxului de sânge către creier”. Conform datelor oferite de medicii legiști, greutatea care a apăsat pe spatele victimei, cătușele și poziția în care acesta se afla au fost factori care au contribuit la finalul tragic. Avocatul familiei lui George Floyd au declarat că autopsia independentă a fost efectuată de Allecia Wilson, de la Universitatea din Michigan, și de Michael Baden, care s-a ocupat și de autopsia lui Eric Garner și Michael Brown, uciși și ei de polițiști.

Considerând că protestele nu își au rostul în acest caz, președintele american, Donald Trump a amplificat furia oamenilor prin amenințări. Liderul american le-a transmis cetățenilor care se apropie prea mult de Casa Albă că vor fi primiți de „câini feroce și armele cele mai amenințătoare”.

„Ar trebui să tacă. Vorbeşte şi înrăutăţeşte lucrurile. Sau, dacă nu poate să tacă, dacă e cineva cu bun simţ şi conştiinţă la Casa Albă, să-l pună în faţa unui prompter şi să se asigure că-l citeşte şi spune lucrurile potrivite”, a apreciat șocată, Keisha Lance Bottoms, primarul oraşului Atlanta. De acord cu aceasta este și Lori Lightfoot, primarul orașului Chicago; „Obiectivul lui Trump este să dezbine, să destabilizeze, să inflameze rasismul și nu-l putem lasă să triumfe. Voi coda ceea ce vreau să-i transmit lui Donald Trump. Sunt două cuvinte: încep cu «f» şi se termină cu «you»”.

Astăzi însă, Donald Trump s-a angajat să restabilească ordinea, amenințând că va desfășura armata dacă nu se pun capăt violenței în orașele americane. După ce New York, Los Angeles și zeci de alte orașe americane și-au consolidat măsurile de securitate ca răspuns la violențele și huliganismul unor grupuri izolate de protestari, Trump a anunțat pe un ton marțial desfășurarea a mii de soldați puternic înarmați și de polițiști la Washington pentru a pune capăt revoltelor și jafurilor. Potrivit acestuia, tulburările din capitala federală sunt „o ruşine”. „Dacă un oraş sau un stat refuză să ia deciziile necesare pentru a apăra viaţa şi proprietatea locuitorilor săi, voi desfăşura armata americană pentru a rezolva rapid problema în locul lor”, a declarat Trump denunţând, acte de „terorism intern”.

„În timp ce preşedintele făcea declaraţii în grădina Casei Albe, care avea aerul unei tabere fortificate, poliţia trăgea cu gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii adunaţi în faţa complexului prezidenţial. Obiectivul poliţiştilor era acela de a elibera spaţiul ce duce spre Biserica Sfântul Ioan, o clădire emblematică din apropiere degradată duminică seara şi unde preşedintele american s-a deplasat pe jos, înconjurat de membri ai cabinetului său, pentru a face o poză cu o Biblie în mână”, informează ProTv.

Nici demiterea și nici arestarea ulterioară a agentului de poliție vinovat, Derek Chauvin, nu a calmat spiritele din Statele Unite. Americanii protestează furioși împotriva rasismului, a inegalității sociale și a brutalității folosite de polițiști. „Credem că (polițistul) știa cine e George Floyd. Și credem că fapta lui a fost deliberată pentru că și-a ținut genunchiul pe gâtul lui nu un minut, nici două, ci aproape 9 minute, în timp ce omul implora și spunea că nu poate să respire. Deci nu mai era vorba de imobilizarea unui bărbat deja neînarmat, deja încătușat. Polițistul a ținut apăsat trei minute după ce George Floyd era deja inconștient. Orice procuror din America v-ar spune că asta e crimă cu premeditare”, explică un protestatar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page