top of page

Italia și Spania se vindecă de coronavirus


După cinci luni de coșmar în care planeta a suferit o teroare mai mare decât în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrurile par să revină ușor, la normalitate. În ciuda faptului că unele țări au atins acum vârful pandemiei de coronavirus, în majoritatea lumii, cele mai multe state sunt cu un pas de vindecarea totală. Veștile bune referitoare la scăderea numărului de contaminări și decese îi încurajează pe guvernanți să lărgească măsurile de relaxare menite să readucă societățile la normal. În Europa, Rusia rămâne în continuare țara cu cele mai multe cazuri de infectări, în timp ce Marea Britanie a raportat cele mai multe decese de coronavirus. Cu toate acestea, Italia și Spania, cele mai afectate țări atunci când pandemia de Covid-19 a izbucnit pe teritoriul bătrânului continent, par să se vindece după lunile de coșmar în care au simțit că moartea este iminentă.

Potrivit Protecției civile italiene, Peninsula a înregistrat astăzi cea mai mică creștere zilnică a noilor cazuri de Covid-19 după 26 februarie. Potrivit specialiștilor, numărul noilor cazuri de coronavirus a sporit cu 178 în ultimele 24 de ore, ridicând bilanțul total al contaminărilor la 233.197. În comparație, numărul zilnic de noi cazuri înregistrate vineri a fost de 516, sâmbătă de 416 și duminică de 355. În ceea ce privește numărul de decese înregistrate de ieri și până astăzi, italienii au raportat 60 de pierderi umane, crescând bilanțul total la 33.475 de morți.

În Peninsulă, cea mai afectată regiune rămâne în continuare Lombardia. Cu 10 milioane de persoane, aici s-au înregistrat 16.131 de decese din 89.018 cazuri de Covid-19. Astăzi, această regiune a raportat doar 50 de pierderi umane. Pentru autorități, aceste date sunt încurajatoare cu atât mai mult cu cât pe data de 3 iunie, se va redeschide circulația între cele 20 de regiuni din Italia, dar și frontierele externe ale țării pentru cetățenii statelor din Uniunea Europeană și din spațiul Schengen.

După trei luni și jumătate de suferință, văzându-și cum populația în vârstă se stinge cu o viteză îngrijorătoare, italienii primesc speranțe în ceea ce privește vindecarea de epidemia cu Covid-19. Potrivit unui doctor italian, noul coronavirus își pierde din putere și a devenit mult mai puțin letal. „În realitate, din punct de vedere clinic, virusul nu mai există în Italia. Prelevările efectuate în cursul ultimelor zece zile au arătat o încărcătură virală absolut infinitezimală în termeni cantitativi, în comparaţie cu cele efectuate în urmă cu o lună sau două. Trebuie sa redevenim o țară normală. Cineva trebuie să-și asume responsabilitatea pentru terorizarea țării”, a declarat directorul spitalului San Raffaele din Milano. Potrivit acestuia, unii experți se tem prea mult de apariția unui al doilea val de infecții, iar politicienii trebuie să țină cont de noua realitate.

Afirmațiile doctorului din Milano sunt întărite și de un alt medic din nordul Italiei. „Puterea pe care virusul a avut-o acum două luni nu este aceeași putere pe care o are astăzi”, a confirmat Matteo Bassetti, șeful clinicii de boli infecțioase de la spitalul San Martino din orașul Genova. De altă parte, Guvernul de la Roma a cerut prudență, spunând că este prea devreme pentru a se considera o luptă câștigată.

La fel ca Italia și Spania aduce speranțe Europei. Potrivit Ministerului spaniol al Sănătății, pentru ultimele 24 de ore s-au înregistrat o nouă scădere a numărului contaminărilor de Covid-19 și zero decese. După ce duminică au fost raportate 96 de cazuri noi astăzi, spaniolii au făcut publice 71 de contaminări depistate prin teste PCR. Dintre acestea, cele mai multe (18) au fost detectate în Madrid, fiind urmată de Catalonia cu 16, Castilla y León cu 11, Comunidad Valenciana cu 6, Navarra cu 5, şi Aragón cu 4.

De la începutul epidemiei, Spania a înregistrat 27.127 de decese şi 239.638 de cazuri.

„În ultima săptămână, din cauza noii boli au murit 35 de persoane. Trebuie avut în vedere faptul că, în ultima săptămână, Ministerul Sănătăţii a revizuit istoricul deceselor şi contaminărilor diagnosticate prin teste PCR. Cea mai importantă a fost făcută lunea trecută, când ministerul a scăzut istoricul deceselor cu aproximativ 2.000”, informează Protv. Aceste vești bune îi încurajează pe guvernanți care au decis ca de astăzi, 70% din teritoriul Spaniei să treacă la faza 2 a planului de relaxare a restricțiilor impuse de epidemia de coronavirus. În timp același timp, insulele La Gomera, La Graciosa şi Formentera au trecut în faza 3. Potrivit Ministrului Transporturilor, José Luis Ábalos, este posibil ca din 7 iunie să poată fi reluată mobilitatea între regiunile aflate în faza 3.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page