top of page

În plină criză economică, Donald Trump este mai preocupat de cenzurarea rețelelor sociale decât de e


Cu toate că Brazilia vine puternic din urmă, Statele Unite ale Americii rămân în continuare cea mai afectată țară din lume, de pandemia de coronavirus. Cu peste 1,7 milioane de infectări înregistrate de la sfârșitul lunii februarie (atunci când epidemia a izbucnit în SUA) și până în prezent, americanii par încă departe de finalul acestui coșmar. În ultimele 24 de ore, autoritățile au înregistrat 1,297 de decese provocate de Covid-19, ridicând bilanțul total la 101.573 de pierderi umane. Totuși, conform experților, printre care imunologul Anthony Fauci, consilier la Casa Albă, aceste bilanțuri ar putea fi sub cifrele reale.

Problemele economice cauzate de epidemie au atins cote alarmante în SUA. Cu o rată a șomajului de 14,7% în luna aprilie, economiștii se așteaptă ca luna aceasta, ea să se apropie de 20%. „Am avut până acum peste 40 de milioane de cereri de ajutor de șomaj, de la sfârșitul lui martie încoace. Așa că suntem încă în mijlocul crizei. Ne putem consola cu gândul că în ultima vreme au scăzut cererile, dar sunt încă destul de multe”, a declarat Mark Hamrick, analist economic pentru Bankrate.com.

De teama falimentului însă, mulți antreprenori ignoră protecția oamenilor și au decis să își redeschidă afacerile. „Suntem pedepsiți pentru că încercăm să punem mâncare pe masă. Nu sunt expert juridic. Sunt doar un tip obișnuit care e imaginea și vocea unei afaceri mic”, explică Bobby Catone, proprietarul unui salon de bronzare în New York. În aceiași situație se află și sute de firme mici care au format grupuri de inițiativă și au apelat la avocați pentru a le reprezenta interesele. „Credem că autoritățile orășenești și statale și-au depășit atribuțiile și autoritatea. Să lase oamenii să decidă dacă vor să vină la acești comercianți”, precizează Louis Gelormino, avocat. De altă parte, primarul orașului New York nu vrea să închidă ochii. „Când oamenii iau decizii grăbite și nu urmează regulile, e cea mai bună metodă care ne garantează că nu vom redeschide orașul. Așa că vom impune măsurile și le vom impune agresiv, bineînțeles”, reamintește Bill de Blasio, primarul New York-ului. În apărarea acestuia sare și Andrew Cuomo, guvernatorul metropoleii, care a semnat un ordin potrivit căruia poate fi interzis în magazine accesul persoanelor care nu poartă mască de protecție. „Le dăm proprietarilor dreptul de a spune dacă nu porți mască, nu intri. Acel proprietar are dreptul de a se proteja și de a-i proteja pe ceilalți clienți din magazin”, a transmis Andrew Cuomo.

În afara antreprenorilor și a afacerilor acestora, la fel de afectate de pandemia de coronavirus se resimt și zonele locuite de minorități. Acolo, rata de infectare și mortalitate sunt mult mai ridicate decât în alte părți. La câțiva kilometri de capitala Washington, una dintre cele mai bogate comunități de culoare din SUA a resimți consecințele crizi economice cu o forță puternică. „Comunitatea noastră are unul dintre cele mai ridicate procente de doctorate pe cap de locuitor, oameni de culoare cu facultate. Și asta nu ne protejează”, a mărturisit Stephen Thomas. Situația nu este una izolată. Potrivit unui studiu independent, scenariul se repetă în jumătate dintre regiunile Statelor Unite – în zone urbane, rurale, sărace sau bogate. În orașul Detroit, spre exemplu, 65% dintre cazurile de îmbolnăvire și peste 80% dintre decesele înregistrate din cauza noului coronavirus sunt persoane de culoare.

În ciuda sarcinii de a se ocupa de impactul devastator asupra economiei americanilor, președintele Donald Trump pare mai preocupat de rețelele de socializare și faptul că acestea îl acuză de promovarea „informațiilor false”. După ce, la începutul acestei săptămâni, Twitter a marcat două postări ale liderului de la Casa Albă cu semnalul „verifica-ți informațiile”, Trump a declarat război rețelelor de socializare, amenințându-le că le va închide. În cursul zilei de ieri, președintele american a semnat un ordin executiv ce vizează limitarea protecției rețelelor sociale și limitarea libertății de care beneficiază acestea în gestionarea conținutului publicat. „Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în faţa unuia din cele mai grave pericole care există. Companiile de social media au o putere necontrolată de a cenzura şi a restricţiona informaţiile pe platformele lor şi acţionează ca un editor cu un punct de vedere. Twitter, în mod special, acţionează părtinitor şi că nu se comportă ca o platformă neutră. Nu putem lăsa să continue acest lucru, este foarte, foarte nedrept”, a declarat preşedintele Trump din Biroul Oval al Casei Albe în timp ce semna ordinul care ar urma să fie punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiţie.

Potrivit procurorului general Bill Barr, „ordinul executiv urmăreşte să schimbe actuala interpretare a legii, care protejează platformele de socializare, ce nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conţinutul publicat pe site-urile lor”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page