Brokerii de la bursa din New York și-au reluat activitatea după mai bine de două luni de pauză
Lupta împotriva noului coronavirus nu este la final. După cinci luni de război cu un inamic invizibil, planeta dă semne că începe să își revină. În timp ce majoritatea statelor lumii fac pași către normalitate, Brazilia, Statele Unite și Rusia rămân încă prinse în tentaculele pandemiei de Covid-19. În Spania, una dintre cele mai afectate țări, autoritățile au decretat zece zile de doliu pentru cei care au pierit din cauza noului virus. Începând cu ziua de astăzi, drapelele din Piața Cibeles din Madrid, au fost coborâte în bernă în timp ce pe monumentul Puerta de Alcala a fost prinsă o uriașă fundă neagră. Înțelegând importanța circulației între țările europene, dar și a riscului pe care industria turismului l-a înfruntat în ultimele luni, Ministrul spaniol de Externe a cerut Uniunii Europene să găsească repede o abordare comună pentru deschiderea frontierelor între statele membre. Până la o decizie de acest fel, fiecare țară decide decide singură sau împreună cu vecinii săi, când și în ce condiții permite reluarea traficului trans-frontalier. Cel mai recent, Marea Britanie și Franța au stabilit plasarea în carantină de 14 zile, a oricărei persoane care vine de pe teritoriul celeilalte țări, ca măsură de reciprocitate.
Bulgaria se pregătește în schimb pentru redeschiderea restaurantelor, barurilor și cafenelelor. Începând cu data de 1 iunie, odată cu localurile de alimentație publică, școlile de dans și teatrele pot fi deschise. Potrivit, Ministrul sănătăţii, Kiril Ananiev, tot de luni, vor fi permise și concertele şi alte evenimente culturale şi de divertisment. Noul ordin exclude însă barurile de noapte. Redeschiderea teraselor a fost permisă încă din 5 mai.Cu 2.460 de cazuri de coronavirus și 133 de decese, Bulgaria a decis să țină activă starea de epidemie până în data de 14 iunie.
În Statele Unite, pentru a treia zi consecutiv s-au înregistrat mai puțin de 700 de morți. „După ce a depăşit frecvent 2.000 de morţi zilnic de la începutul lui aprilie până la începutul lui mai, Statele Unite nu au mai trecut peste acest prag dureros de aproape 20 de zile, iar în ultimele trei săptămâni au raportat în mai multe rânduri sub 1.000 de decese într-o zi”, informează Protv.
Conform datelor prezentate de universitatea americană Johns Hopkins, marți la ora locală 20:30 (miercuri, 00:30 GMT), în SUA s-au reportat 657 de morți în ultimele 24 de ore. Bilanțul total de decese se ridică la 98.875, în timp ce specialiștii se așteaptă ca pragul simbolic de 100.000 să fie trecut în curând. În ceea ce privesc cazurile de infectare, în ultimele 24 de ore, aproape 18.000 de persoane s-au îmbolnăvit cu noul coronavirus, ridicând cifra totală la aproximativ 1,7 milioane.
Pe de altă parte, americanii par să nu înțeleagă importanța distanțării fizice și a purtării măștilor de protecție. De vină pentru acest comportament poate fi și președintele Donald Trump care este dat mereu ca un exemplu atunci când se discută despre încălcarea acstor două esențiale reguli, în plină epidemie de Covid-19. „Dacă el nu poartă mască, nici eu nu o să port una. Dacă el nu e îngrijorat, nici eu nu sunt”, a menționat un cetățean american.
După o pauză de mai bine de două luni, cunoscutul ring de tranzacționare de la bursa din New York și-a reluat activitatea. Guvernatorul Andrew Cuomo a fost cel care a sunat din clopoțel, marcând astfel debutul ședinței. Pentru a opri răspândirea coronavirusului, brokerii vor fi obligați să poarte mască de protecție, să respecte distanța de doi metri unii față de ceilalți și li se va măsura temperatura corporală înainte de a intra în clădire. „Se simte ca și cum ai fi din nou în prima zi de școală. Încerci să te acomodezi din nou, îți aranjezi biroul, verifici să funcționeze toate calculatoarele. Cred că nu doar pentru noi, cred că pentru țară este un semn nemaipomenit, un indiciu că economia noastră se pune din nou în mișcare”, a recunoscut Jonathan Corpina, Senior Managing Partner la Meridian Equity Partners.
În prima zi de tranzacționare cu brokeri prezenți, bursa a înregistrat o creștere usoară, fapt care, potrivit consilierului lui Trump pe probleme economice, reprezintă un semn bun. Oficialul este optimist și adaugă că economia dă semne de redresare, în ciuda datelor nefavorabile din primul trimestru. „Angajările au scăzut, şomajul a crescut. Trebuie să ne confruntăm cu situaţia asta şi e una foarte neplăcută. Pe de altă parte, vedem acum foarte multe dovezi că se anunţă o revenire (economică, n.r.) rapidă”, a declarat Larry Kudlow, consilier economic al Casei Albe.
Criticați că au adoptat o abordare prea relaxată în fața epidemiei, oficialii suedezi spun că numărul deceselor de la o zi la alta nu este un criteriu valabil pentru a evalua situația din țară. Cu toate că se confruntă cu o rată mare a mortalității, guvernanții spun că rezultatele politicilor de sănătate vor fi vizibile abia la finalul crizei sanitare. „Strategia noastră nu se bazează pe contabilizarea deceselor de la o săptămână la alta. Se bazează pe o perspectivă pe termen lung în care încercăm să salvăm vieţi, să ne protejăm sistemul medical. E prea devreme să aflăm rezultatul final după o poză la jumătatea cursei. Nu e un sprint, e un maraton”, explică Ann Linde, ministrul de Externe al Suediei. Sperând că măsurile relaxate în fața epidemiei va ajuta economia țării în timp ce alte state europene au avut mult de suferit din cauza impunerii izolării la domiciliu și suspendarea activității unor afaceri, specialiștii recunosc că economia Suediei nu a scăpat neafectată. „Potrivit unui studiu din aprilie, şomajul a crescut până la 7.9%, este cel mai ridicat din 2015 încoace şi ne aşteptăm să avem în continuare o creştere a şomajului”, a declarat Magdalena Andersson, ministrul de Finanțe al Suediei.