top of page

Doi lideri mondiali refuză să poarte masca de protecție, încurajând un exemplu negativ printre cetăț


După primele cazuri de coronavirus raportate în luna februarie și o perioadă de coșmar pentru autoritățile americane, Statele Unite ale Americii se apropie în prezent de pragul de 100.000 de decese. Cu gândul la economia americană, președintele Donald Trump a relaxat măsurile de restricție în toate cele 50 de state, ignorând faptul că numărul noilor cazuri rămâne ridicat. Mai mult, nici cetățenii nu par prea îngrijorați de posibilitatea contaminării, aceștia neținând cont de distanțarea socială sau purtarea măștii când situația o cere. În cursul zilei de ieri, când SUA au sărbătorit Memorial Day, Ziua Eroilor americani, Donald Trump, secretarul Apărării și vicepreședintele Mike Pence au depus o coroană la mormântul Soldatului Necuoscut. „Ca o singură națiune, jelim alături de fiecare familie care a pierdut pe cineva drag, inclusiv familiile marilor noștri veterani”, a declarat liderul de la Casa Albă.

Pentru a nu suspenda ceremonia din cauza pandemiei de coronavirus, organizatorii au persmis accesul doar familiilor de veterani în cimitirul național din Arlington, acestea fiind obligate să poarte măști de protecție. Totuși, cel puțin 10 state americane au înregistrat o creștere cu aproximativ 10% a numărului de cazuri noi, acolo unde populația nu respectă regulile impuse de autoritățile sanitare. Mai mult, oamenii protestează pentru redeschiderea economiei și cer ca toate orașele să beneficieze de libertatea de a se întoarce la normal. Potrivit Protv, „în dispută a intrat și președintele Trump, care a amenințat că va muta convenția națională a partidului Republican în alt stat, dacă guvernatorul nu ia măsuri care să-i garanteze o sală plină. Cu alte cuvinte, să renunțe la distanțarea socială”.

„Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu guvernatorul Cooper, pentru a obține un răspuns rapid și, dacă este nevoie, vom muta convenția națională într-un stat care este mai aproape de redeschidere”, a declarat Mike Pence, vicepreședinte SUA.

Acuzați că oferă un exemplu greșit cetățenilor, liderii americani nu i-au în calcul faptul că ignorarea la adresa pandemiei de coronavirus îi inspiră și pe oameni să fie la fel. Astfel, de Ziua Eroilor, plajele, parcurile, restaurantele și barurile au fost arhipline. „Nu ți-ai da seama că suntem în mijlocul unei pandemii dacă te-ai uita la plajă astăzi. Toată lumea o să se îmbolnăvească la un moment dat, asta e viața”, a declarat un cetățean. Îngrijorată de efectele acestei ieșiri în masă, șefa echipei speciale care coordonează răspunsul autorităților la pandemie, Deborah Birx, i-a implorat pe americani să rămână vigilenți, să păstreze distanța socială și să poarte măști. „Le-am spus oamenilor, sunt dovezi științifice clare aduse de toate experimentele legate de stropi (de tușe, n.r.) și nu numai, care arată că masca îi protejează pe ceilalți. Trebuie să purtăm măști în public atunci când nu putem păstra distanța socială”, a precizat Dr. Deborah Birx.

Din păcate, rugămințile specialiștilor nu sunt ascultate nici măcar de lideri. Președintele Donald Trump a refuzat în repetate rânduri să poarte masca de protecție în public, setând astfel un exemplu negativ pentru americanii care îl copiază. Pentru alți oficiali, purtatul măștii nu este opțional. „Aici nu e vorba de politică. Purtăm măști și e cât se poate de clar ceea ce au demonstrat studiile, purtăm măști nu ca să ne protejăm pe noi, ci să-i protejăm pe cei din jur”, a transmis Mike DeWine, guvernatorul statului Ohio.

Exemplul lui Trump este urmat nu doar în SUA ci și de un alt lider, la fel de controversat ca și liderul de la Casa Albă. În timp ce Brazilia se află pe locul doi în lume ca număr de cazuri cu Covid-19, președintele brazilian Jair Bolsonaro, refuză să poarte mască de protecție. Drept răspuns la această situație, Statele Unite, primul stat în topul infecțiilor, au interzis accesul celor care vin din Brazilia. „Această veste proastă pentru brazilieni a venit în ziua când președintele Jair Bolsonaro și-a făcut apariția la o mare adunare a susținătorilor lui, fără să poarte mască. Este o scenă obișnuită pentru președintele Bolsonaro, care vrea să sugereze că se simte bine în mijlocul simpatizanților, iar masca nu este necesară, în ciuda catastrofei care se accentuează tot mai mult în Brazilia”, a explicat Nick Paton Walsh, CNN.

La fel ca Trump în Statele Unite, guvernul brazilian recomandă hidroxiclorochina, care, în unele cazuri, a avut efecte nocive și nu s-a dovedit că ar fi eficientă împotriva coronavirusului. În ceea ce privește acest medicament, Ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a cerut să nu mai fie folosit pentru tratarea pacienților infectați cu Covid-19, după ce un studiu a pus la îndoială eficacitatea tratamentului și a evidențiat efectele sale secundare. „În urma publicării în (revista medicală) The Lancet a unui studiu care avertizează asupra ineficacităţii şi riscurilor unor tratamente pentru COVID-19, printre care hidroxiclorochina, am sesizat HCSP (Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică) pentru a-l analiza şi a-mi propune în 48 de ore o revizuire a regulilor derogatorii de prescriere”, a scris oficialul francez pe Twitter.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page