top of page

OMS crede din ce în ce mai puțin într-un al doilea val al pandemiei de coronavirus


După ce a insistant în mod constant că relaxarea măsurilor de izolare impuse de pandemia de coronavirus ar putea declanșa un al doilea val de îmbolnăviri, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au făcut ieri un anunț surprinzător. Conform directoarei pentru sănătate publică a organizației, Maria Neira, modelele cu care se lucrează, elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea val important de coronavirus. „Cerem multă prudență și bun simț în această fază foarte critică de eliminare a restricțiilor. Totuși, populația trebuie să nu dea dovadă nici de paranoia, nici de excesivă relaxare, învățând să conviețuiască cu bolile infecțioase. Există multe modele care avansează numeroase probabilităţi: de la o reizbucnire punctuală şi până la un al doilea val important, dar această ultimă posibilitate este tot mai mult eliminată. Suntem mult mai bine pregătiţi în toate domeniile. A fost diminuată atât de mult rata de transmitere, încât virusul va avea dificultăţi să supravieţuiască. Trebuie să fim însă foarte prudenţi pentru a declara că acesta este sfârşitul valului însă datele arată că cel puţin a fost evitată transmiterea şi explozia din primele săptămâni. Nu putem face multe previziuni deoarece următoarele săptămâni vor fi o fază critică. După relaxare trebuie să vedem cum se comportă virusul. Să sperăm că nu vor mai exista focare, dar va fi o luptă de zi cu zi. Peste două sau trei săptămâni vom vedea ce se întâmplă şi dacă este nevoie de o corecţie chirurgicală, a spus responsabila OMS cu privire la ridicarea restricţiilor din prima fază în care a intrat şi Spania, în cadrul unui interviu pentru postul de radio din Barcelona RAC-1.

La nivel mondial sunt raportate în prezent 5,49 de milioane de cazuri de infectare și peste 346.000 de pierderi umane. De curând, America de Sud a devenit un nou epicentru al pandemiei de coronavirus, cu o situație extrem de îngrijorătoare în Brazilia. „America de Sud a devenit un nou epicentru al bolii. În multe ţări sud-americane, creşte numărul de cazuri. Preocuparea se referă la multe dintre aceste ţări, dar în mod clar cea mai afectată în acest stadiu este Brazilia”, a declarat responsabilul pentru situaţii de urgenţă al OMS, Michael Ryan, în cadrul unei teleconferinţe din Geneva.

În Germania, ultimele 24 de ore au înregistrat alte 432 de cazuri noi și 45 de decese cauzate de Covid-19. Conform datelor Institutului „Robert Koch”, bilanțul total al infectărilor a ajuns aici la 179.002, iar cel al deceselor, de 8.302. Ieri, autoritățile de la Berlin au purtat negocieri privind ieșirea țării din izolare, însă acestea au fost inconcludente. Regiunea Turingia a anunţat că va începe singură relaxarea măsurilor, autorităţile de aici fiind acuzate de iresponsabilitate.

Gândindu-se la pierderile pe care le-ar putea avea din cauza turismului, Spania s-a răzgândit cu privire la impunerea obligatorie a carantinei de 14 zile, persoanelor care vin din străinătate. Mai mult, oficialii au făcut un apel la turiștii străini și le-au confirmat că aceștia pot reveni în țară din luna iulie. În Marea Britanie, primul pas dintr-un set total de trei pe care guvernul de la Londra l-a stabilit pentru relaxarea măsurilor de relaxare, se apropie de final, urmând ca în data de 1 iunie să fie implementat al doilea pas. Astfel, potrivit premierului britanic, Boris Johnson, Marea Britanie va redeschide în iunie, școlile, mii de magazine stradale, centrele comerciale, piețele în aer liber și showroom-urile auto. Evident, șeful Guvernului cere îndeplinirea recomandărilor de securitatea pentru Covid-19. Celelalte magazine considerate neesențiale își vor relua activitatea de pe 15 iunie. În această categorie intră magazinele care comercializează haine, încălţăminte, jucării, mobilă, cărţi şi electronice, plus croitoriile, casele de licitaţii, studiourile foto şi pieţele în spaţii închise, având astfel trei săptămâni la dispoziţie pentru a se pregăti.

Dorind să redeschidă economia britanică cât mai repede, Boris Johnson nu și-a ascuns însă și umbra de îngrijorare cu privire la riscul pe care britanicii îl iau în fața posibilității de a se trezi cu un nou val al pandemiei de coronavirus. „Astăzi doresc să informez sectorul de retail de intenţiile noastre a a redeschide magazinele, pentru a se putea pregăti. Sunt paşi prudenţi dar deliberaţi pentru reconstrucţia ţării”, a afirmat Johnson.

În regiunea Lombardia, din nordul Italiei, pentru prima dată după 22 februarie, nu s-a mai raportat niciun deces cauzat de coronavirus. De altă parte, într-un abator din Olanda, aflat la granița cu Germania, aproape 150 de angajați au fost testați pozitiv cu Covid-19 „Este o clădire înaltă de opt etaje din Rhede, unde sunt cazați o mulțime de români și polonezi. Știam, de asemenea, că sunt duși dimineața la companie cu vehicule olandeze. Bănuiam că este vorba de un abator, dar am obținut certitudinea săptămâna trecută, miercuri, când am primit rezultate pozitive ale testelor din Olanda prin biroul de sănătate al districtului”, a dclarat Jürgen Bernsmann, primar localității Rhede.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page