top of page

Trump a fost suprins jucând golf după ce în 2014 l-a acuzat pe Barack Obama făcând același lucru în


La nivel mondial, pandemia de coronavirus pare să aibă în continuare nuanțe diferite. După ce a trecut pragul de 2 milioane de cazuri confirmate, Europa pare să țină sub control răspândirea virusului. În America Latină însă, Brazilia a devenit a doua cea mai afectată țară din lume după ce numărul contaminărilor a depășit 340.000 iar numărul deceselor raportate în ultimele 24 de ore este mai mare de 900.

În Statele Unite numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a ajuns la un total de 1.621.658, în timp ce americanii au pierdut 97.048 de suflete umane. În New York, cea mai afectată metropolă a americanilor, au fost raportate 84 de decese în ultimele 24 de ore, reprezentând cel mai scăzut bilanț de la 24 martie încoace. „Este o veste bună. Mi-am spus mereu că bilanţul trebuie să coboare sub 100. Spitalizări, intubații, infecții noi: descreșterea continuă. Asta arată că facem progrese”, a declarat guvernatorul în briefingul său cotidian de presă. În vârful pandemiei în acest stat, autoritățile au înregistrat în prima jumătate a lunii aprilie, peste 1.000 de decese pe zi. Dacă în anumite părți ale statului, mai puțin afectate de coronavirus, măsurile de izolarea au fost relaxate, în New York, acestea rămân încă ridicate.

Recunoscând că rolul lăcașelor de cult este unul esențial, la finalul săptămânii trecute Trump a cerut acestora să își decshidă ușile pentru credincioși. Acsta a adăugat că va impune decizia peste capul guvernatorilor, care nu sunt de acord, deși nu este clar dacă are dreptul să facă acest lucru. „E decizia guvernatorului, bineînţeles, şi de-asta cred că a spus...odată ce apar îndrumarele Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, să le analizăm, să vedem ce putem face şi care e abordarea pe care o vom avea”, a declarat Chris Sununu, guvernator New Hampshire.

Astăzi, americanii au sărbătorit Memorial Day – Ziua Eroilor, care în Statele Unite, coincide cu începutul neoficial al verii. De la începutul pandemiei, weekendul trecut a fost primul care a beneficiat de toate cele 50 de state americane redeschise, într-o măsură sau alta. Din nefericire, mini-vacanţa nu a fost însă una liniştită. „În apropierea celebrei Daytona Beach din Florida, câteva sute de oameni au încropit o petrecere chiar în mijlocul străzii, blocând circulaţia. Unii dintre tineri împărţeau bani, aşa că numărul petrecăreţilor a crescut imediat. Au dansat şi au cântat până când a venit poliţia şi i-a împrăştiat. La câteva străzi distanţă, doi oameni au fost împuşcaţi şi alţi patru răniţi uşor într-un schimb de focuri de armă izbucnit din senin. În alte părţi, zeci de mii de oameni au profitat de vremea frumoasă ca să meargă la piscină sau la plajă”, informează Protv.

Prezenți în număr mare pe străzi și în zonele aglomerate, polițiștii s-au asigurat totuși că americanii vor respecta măsurile de distanțare socială. În plus, plajele au fost pline iar atmosfera a devenit una obișnuită pentru un weekend de vacanță ca în vremurile dinainte de pandemie. „Statul la soare nu e permis. Nu te poţi întinde pe plajă. Trebuie să ai activităţi fizice, cum ar fi mersul pe jos, alergarea, înotul, să faci surf, orice activitate în care faci mişcare”, a avertizat Lt. Claude Panis, Departamentul de Pompieri. Potrivit unui studiu publicat recent, statele din sud vor înregistra creșteri ale numărului de cazuri de COVID-19.

De altă parte, parcurile de distracții din Carolina de Sud tocmai a reînceput activitatea, iar barurile din Texas primesc din nou clienți. Totuși, capacitatea lor a fost limitată, iar dansul este descurajat. Coordonatorul echipei de la Casa Albă care se ocupă de gestionarea crizei provocate de coronavirus spune că oamenii se pot aventura în afara locuințelor dacă respectă restricțiile. „Înţelegeţi că puteţi să ieşiţi din case. Puteţi stă afară, puteţi juca golf, puteţi juca tenis cu mingi marcate, puteţi merge la plajă dacă păstraţi distanţa de doi metri, dar amintiţi-vă că e vorba de spaţiul vostru, de care aveţi nevoie că să vă protejaţi şi să vă asiguraţi că păstraţi distanţa socială faţă de alţii”, a reamintit Dr. Deborah Birx, coordonatorul echipei speciale de la Casa Albă.

În comunitățile care trăiesc din turism, precum orașul Santa Monica, situația rămâne în continuare una dificilă. La îndemnul președintelui america, Donald Trump, unele state au început să deschidă și lăcașurile de cult. Minnesotta a luat această decizie chiar în ziua în care au fost anunţate 847 de noi cazuri de Covid-19, un record de la începutul pandemiei. „Mai avem multe de făcut, epidemia nu a trecut, nu avem vaccinuri, nu avem medicamente eficiente, iar numărul cazurilor aici, în Minnesota va continuă să crească”, a declarat Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota.

Cu o atitudine relaxată a fost surprins chiar și liderul de la Casa Albă care, și-a luat liber de la îndatoririle de stat și s-a relaxat la o partidă de golf la clubul pe care îl deține în statul american Virginia. În 2014, Trump îl criticase pe fostul președinte Barack Obama tocmai pentru faptul că acesta a fost la golf, în timp ce SUA se confrunta cu al doilea caz de Ebola.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page