top of page

În contextul epidemiei de coronavirus, Danemarca este prima țară europeană care și-a trimis elevii î


După ce s-a mutat din China, epicentrul pandemiei de coronavirus a ajuns în Europa și apoi în Statele Unite. În mai puțin o săptămână, poziția americanilor pare să fie amenințată de creșterea explozivă a cazurilor confirmate cu Covid-19 în America Latină. Conform analizelor efectuate de Universitatea Johns Hopkins și Organizația Mondială a Sănătății, cel mai mare număr de contaminări cu coronavirus sunt înregistrate în Brazilia, Peru și Mexic. De altă parte, Italia, Franța, Spania și Marea Britanie raportează de la o zi la alta, tot mai puține cazuri noi de coronavirus și decese, motivând autoritățile să continue pas cu pas, ridicarea măsurilor de restricție impuse la începutul pandemiei.

În prezent, autoritățile europene își concentrează atenția spre testarea cetățenilor pentru anticorpi, pentru a stabili câți dintre oameni au fost deja infectați. Între timp, după ce au fost permisive cu cetățenii, autoritățile se asigură că în afara izolării și a restricțiilor impuse de pandemie, oamenii respectă cea mai importantă regulă și anume, distanțarea socială.

Pentru a fi siguri că nimeni nu încalăc această condiție a libertății, oficialii unei școli din Danemarca au organizat orele de clasă într-o biserică, deoarece sălile de clasă nu erau suficient de spațioase. Nu departe de capitala Copenhaga, într-un orășel danez, conducerea unei școlu a decis că nu există suficient spațiu pentru toți elevii și au decis astfel să mute o parte din ore în biserică. Pentru că la lecțiile de statistică este nevoie de un loc cu multe obiecte, care să poată fi numărate, orele acestea se mută și ele în cimitirul de lângă biserică. În fapt, potrivit profesoarei de la această materie, guvernul danez încurajează ca învățământul la ciclul gimnazial să se desfășoare cât mai mult în aer liber. „Trebuie să studiem matematica şi statistica. Aşa că, în loc de teorie, în sala de clasă, putem ieşi afară, de ce nu chiar la cimitir. Copiii pot să adune date şi să lucreze apoi cu acestea. Astfel, sunt mai curioşi şi interesaţi”, a explicat Anette Da Cruz, profesor la școala Veksoe.

Tot în Danemarca, dar de data aceasta într-o școală din Copenhaga, „benzile de la poliţie sunt folosite pentru ca cei mici sa nu se amestece pe scări sau în curte. Nici în recreație, copiii nu au voie să se apropie la mai mult de un metru și jumătate unii de alții. Și, la fiecare oră, au program de spălat pe maini și igienizare”, informează Protv.

În implementarea planurilor de relaxare a măsurilor de izolare impuse de epidemia cu coronavirus, guvernul danez a decis că primii care pot reveni la școală să fie elevii din calsele mici, urmați între timp, de cei din cursurile superioare. În aplicarea acestei decizii, oficialii din sistemul de sănătate au înțeles că cea mai importantă lecție este aceea de a-i deprinde pe elevi să fie responsabili. „Dacă urmezi recomandările primite, dacă menţii distanţa, dacă nu uiţi să te speli des pe mâini, să foloseşti dezinfectantul, să tuşeşti în mânecă şi nu în palmă, şi aşa mai departe... În felul acesta, cred că vom fi în siguranţă”, a încurajat Jimmy Skov Glasdam Adetunji, directorul Școlii Hendriksholm.

Evident, pe ici pe colo, există părinți care își fac griji pentru siguranța sanitară a copiilor, însă decizia cguvernului danez de a redeschide școlile a fost luată în colaborare cu asociațiile de părinți. „Fără acest dialog, cred că mulţi ar fi simţit că nu este sigur să-şi trimită copiii la şcoală. Cred că, fără să-i consultăm pe părinţi, nu am fi luat cele mai bune măsuri şi riscam ca în unele şcoli să apară focare”, a declarat Pernille Rosenkrantz-Thiel, ministrul danez al Educației. În ciuda grijii pe care o poartă pentru micuți, în Danemarca niciun elev și niciun profesor nu poartă mască de protecție, pentru că nu li s-a cerut acest lucru.

În acest sens, un studiu realizat recent de câțiva cercetători de la Universitatea din Edinburgh arată că măștile de față reduc cu până la 90% distanța la carea jung particulele de salivă pe care le eliberează o persoană prin tuse sau chiar prin simpla respirație. „Ceea ce putem observa e că o mască de față poate face o diferență uriașă în ceea ce privește distanța la care ajunge aerul expirat în fața noastră și putem vedea o reducere cu cel puțin două treimi”, a declarat Ignazio Maria Viola, specialist în aerodinamică, din cadrul universității din Edinburgh. Totuși, conform specialiștilor, până la dezvoltarea unui vaccin care să își confirme eficacitatea împotriva noului coronavirus, distanțarea socială rămâne una dintre cele mai sigure metode de evitare a infectării cu Covid-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page