top of page

„Dacă SUA acționau cu o săptămână mai devreme, 84% dintre morții de Covid-19 ar fi fost salvați”


După ce pandemia de coronavirus i-a dat toate planurile peste cap în ceea ce privesc pregătirile pentru campania prezidențială, liderul de la Casa Albă mai primește o veste care ar putea să îi scadă drastic popularitatea și încrederea cetățenilor în slujba pe care o face. Potrivit unui studiu efectuat de Columbia University, dacă Statele Unite ar fi început distanțarea socială doar cu o săptămână mai devreme, ar fi putut preveni pierderea a 36.000 de vieți umane care au murit din cauza contaminări cu noul coronavirus. Potrivit epidemiologului Jeffery Shaman, cercetătorii de la Columbia University au construit un model care arată transmisia virusului în jurul Statelor Unite din 15 martie până în 3 mai și felul în care s-a răspândit. Conform modelului, „dacă guvernul SUA ar fi instituit distanţarea socială şi carantina generală cu o săptămână mai devreme decât a făcut-o, 36.000 de vieţi ar fi fost salvate. Astfel, o carantină cu două săptămâni mai timpurie, ar fi prevenit 84% dintre decese şi 82% dintre infectări. Doar în zona metropolitană a New York, în jur de 17.500 de oameni ar fi fost salvaţi de la moarte, dacă guvernul american ar fi acţionat cu o săptămână mai devreme”, spun cercetătorii. De altă parte, specialiștii recunosc că nu știu care ar fi fost răspunsul oamenilor la niște politici de distanțare socială mai timpurii.

„În perioada de început a pandemiei, numărul infecţiilor creşte exponenţial. Prin urmare, intervenţia timpurie şi rapidă este critică în limitarea contagiunii”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.

În prezent, SUA raportează un bilanț de peste 1,6 milioane de persoane contaminate cu coronavirus și mai mult de 95.000 de decese. Fiind cea mai îndolială țară de pe glob din cauza Covid-19, se înțelege de la sine disperarea cu care americanii ar face orice ca să pună mâna pe un vaccin care se dovedește a fi eficient în oprirea pandemiei.

Confruntându-se cu cele mai grave pagube economice de la Al Doilea Război Mondial și pierderea a peste 327.000 de oameni la nivel mondial din cauza pandemiei de coronavirus, liderii lumii sunt dispuși să riște și ce mai au pentru a găsi un vaccin care să le readucă societățile la normalitate.

În acest sens, Statele Unite și-au asigurat aproape o treime din primele 1 miliard de doze de vaccin experimental pentru coronavirus planificate de AstraZeneca, prin alocarea unor fonduri de până la 1,2 miliarde de dolari. Această decizie este ușor criticată, având în vedere că intenția președintelui american, Donald Trump, nu este neapărat vindecarea ci mai degrabă libertatea de a redeschide economia.

Cu toate că nu au fost dovedite a fi eficace împotriva noului coronavirus, vaccinurile sunt considerate de liderii mondiali ca fiind singura modalitate reală de a reporni economiile blocate. Mai mult, competiția de a pune primii mâna pe acest vaccin le-ar putea oferi liderilor mondiali care îl procură, un avantaj major în fața concurenței globale. Potrivit Reuters, „după ce preşedintele Donald Trump a cerut un vaccin, Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane al SUA a convenit să ofere până la 1,2 miliarde de dolari pentru accelerarea dezvoltării unui vaccin de către grupul farmaceutic britanic AstraZeneca şi să asigure 300 de milioane de doze pentru Statele Unite”. „Contractul cu AstraZeneca este un moment de referinţă major pentru activităţile Operation Warp Speed în vederea obţinerii unui vaccin sigur şi eficace, disponibil pe scară largă, până în 2021”, a declarat secretarul pentru Sănătate al Statelor Unite, Alex Azar. Acest vaccin, cunoscut sub numele de AZD1222 a fost dezvoltat de Universitatea Oxford și licențiat ce către AstraZeneca.

În prezent, imunitatea la noul coronavirus este incertă, astfel că utilizarea vaccinurilor nu este clară. Totuși, acordul cu Statele Unite permite un studiu clinic de fază a III-a pentru vaccin, la care să participe 30.000 de oameni. Producătorul britanic de medicamente a anunţat că a încheiat acorduri pentru cel puţin 400 de milioane de doze de vaccin, asigurându-și o capacitate de producţie pentru 1 miliard de doze. Primele livrări ale vaccinului urmează să înceapă în septembrie.

Cea mai valoroasă companie inclusă în indicele blue-chip britanic FTSE 100, AstraZeneca a convenit deja livrarea a 100 de milioane de doze în Marea Britanie, dintre care 30 de milioane în septembrie. Miniştrii au promis britanicilor că vor avea acces primii la vaccin.

De altă parte, Guvernul american a mai încheiat deja acorduri pentru susţinerea dezvoltării de vaccinuri cu Johnson & Johnson, Moderna şi Sanofi, ridicând temeri cu privire la faptul că cele mai bogate ţări îşi vor proteja primele cetăţenii, în timp ce țările mai sărace vor avea în continuare de suferit.

În momentul de față însă, nu există tratamente sau vaccinuri aprobate pentru Covid-19. „Guvernele, producătorii de medicamente şi cercetătorii lucreză la circa 100 de programe, iar experţii anticipează că dezvoltarea unui mijloc sigur şi eficace pentru prevenirea acestei boli poate dura 12-18 luni”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page