top of page

Lupta împotriva Covid-19 se ameliorează în Europa și în Statele Unite, însă rata de infectare crește


Din ce în ce mai intens cu gândul la turism și repornirea economiei, liderii mondiali par să nu mai țină cont de faptul că lupta împotriva pandemiei de coronavirus nu a ajuns la final iar virusul continuă să facă victime atât în ceea ce privește numărul de contaminări cât și cel al deceselor. De altă parte, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății continuă să avertizeze cu privire la relaxarea măsurilor de restricție. În opinia acestora, lupta cu Covid-19 este departe de a se sfârși, iar neglijența autorităților poate duce la al doilea val al pandemiei. În timp ce oamenii își fac curaj să revină la viața de dinainte de acest inamic invizibil, în ultimele 24 de ore, la nivel global, au fost înregistrate cele mai multe îmbolnăviri de Covid-19.

Cu toate că bilanțul contaminărilor și al deceselor în Italia sunt în scădere, astăzi au fost raportate 156 de morți și 642 de cazuri confirmate. Cu o zi în urmă, autoritățile din Italia înregistraseră 161 de pierderi umane, din 665 de infectări. De pe 21 februarie când a izbucnit epidemia de coronavirus în Peninsulă, italienii au pierdut 32.486 de persoane iar 228.006 oameni au avut de înfruntat simptomele misterioasei boli a anului 2020. Din punct de vedere al deceselor, Italia se află pe locul trei în lume, după SUA și Marea Britanie. Numărul total de cazuri confirmate plasează Peninsula pe locul al şaselea în lume, după SUA, Rusia, Spania, Marea Britanie şi Brazilia.

În momentul de față, potrivit Ministerului Sănătății de la Roma, 60.960 de persoane mai suferă de Covid-19, un număr în scădere față de ziua anterioară când erau înregistrate 62.752 de cazuri active. Bilanțul celor internați la terapie intensivă a scăzut și el la 640, de la 676 cât era cu o zi în urmă. La o populație de 60 de milioane de locuitori, până în prezent, Italia a testat 2,079 milioane de persoane pentru depistarea virusului.

În Marea Britanie bilanțul îmbolnăvirilor și a deceselor cauzate de Covid-19 au crescut în ultimele 24 de ore. Potrivit Ministerului britanic de Sănătate, astăzi a fost raportat un total de 36.042 de morți, după ce 338 de persoane și-au pierdut viețile de ieri și până azi. Cifra totală a contamminărilor cu coronavirus în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord s-a ridicat la 250.908. Conform unor statistici mai largi, care includ şi cazuri suspectate de Covid-19, bilanţul morţilor ar fi depăşit 43.000 de morţi în Regatul Unit, confirmându-și puternic poziția celei mai îndoliate țări din Europa.

În Africa de Sud, oamenii de știință și statisticenii, estimează un bilanț de până la 50.000 de decese provocate de noul coronavirus și până la trei milioane de infectări înregistrate până la sfârșitul acestui an, în condițiile în care iarna din emisfera sudică determină o rată mai mare de infectare. Până în prezent, țara a raportat cel mai mare număr de infecții și decese de pe întreg continentul african și anume, 18.000 de contaminări și 339 de pierderi umane. Totuși, măsurile restrictive impuse la nivel național în urmă cu șase săptămâni s-au dovedit ajutătoare, având în vedere că ritmul de răspândire a virusului a încetinit. În cadrul unei prezentări televizate, expertul Harry Moultrie a declarat că Africa de Sud ar putea înregistra între 35.000 şi 50.000 de decese provocate de coronavirus până în luna noiembrie. „Nu am trecut de vârful epidemiei. Avem, de asemenea, câteva îngrijorări semnificative potrivit cărora, din cauza atenţiei asupra COVID-19, s-ar putea compromite alte domenii, precum lupta împotriva HIV şi a tuberculozei”, a declarat Moultrie.

Potrivit acestuia, modelele, care iau în calcul cele mai optimiste şi pesimiste scenarii, prezintă 3 milioane de cazuri posibile de coronavirus până în noiembrie, în timp ce numărul de paturi de spital solicitate ar ajunge la 45.000, de zece ori peste numărul disponibil în prezent de locuri la terapie intensivă. Autoritățile își pun însă speranța în măsurile de restricție care până acum, a scăzut rata de propagare a virusului de la 60% la 30%. „Prin instituirea de măsuri restrictive creăm o barieră fizică care împiedică răspândirea virusului. Măsurile au avut o valoare anume. Acum încercăm trecerea la o strategie uşor diferită, o abordare ajustată în funcţie de riscuri”, a declarat ministrul sănătăţii, Zweli Mkhize.

O veste tristă a venit în cursul zilei de astăzi de la specialiștii de la Johns Hopkins University din Baltimore, potrivit cărora planeta a depășit oficial pragul de 5 milioane de cazuri de Covid-19 pe plan mondial (5.001.000). În timp ce lupta cu coronavirusul a început să se amelioreze în Europa și în Statele Unite, rata de infectare a crescut dramatic în America Latină.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page