top of page

Relaxarea măsurilor de restricție a ridicat bilanțul contaminărilor cu Covid-19 la nivel mondial, ap


În cele aproape 5 luni de când planeta se zbate să supraviețuiască în fața unui inamic invizibil, „clasamentul” celor mai afectate țări la nivel mondial a fost schimbat de mai multe ori. Astfel, cu o viteză uluitoare de răspândire, noul coronavirus a luat pe nepregătite mai multe țări ale lumii, transformându-le rapid în victime îndoliate. Dacă inițial, China a fost țara care a suferit cel mai mult din cauza epidemiei de Covid-19, ulterior, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, iar acum, Brazilia au fost țările care au simțit cel mai tare pe pielea lor, cât de periculos este noul coronavirus.

În sudul Americii, Brazilia a înregistrat numai în ultimele 24 de ore, 1.179 de decese, ridicând bilanțul total al morților cauzate de Covid-19, la 17.971. Cu o populație de 210 milioane de locuitori, Ministerul Sănătății a raportat până în prezent 271.628 de cazuri de infectare pe teritoriul țării. Potrivit experților, dacă tendința se confirmă în următoarele zile, Brazilia va cunoaște o fază de accelerare a pandemiei, al cărei vârf este prevăzut la începutul lunii iunie. La începutul acestei săptămâni, Brazilia a devenit a treia țară din lume ca număr de contaminări cu coornavirus, urcând de la locul al șaselea, în spatele Statelor Unite și a a Rusiei.

În Republica cehă, după mai bine de o lună, autoritățile au raportat cel mai mare număr zilnic, de cazuri noi – 111. În Italia însă, carantina impusă la jumătatea lunii februarie pare să fi luat sfârșit, după ce luni s-au redeschis și ultimele spații publice care abia așteptau să își primească clienții (barurile, restaurantele, frizeriile, bisericile, muzeele). Privind în urmă, italienii văd un masacru pe care nu îl vor uita niciodată și care de altfel, a schimbat definitiv istoria Peninsulei. În Milano, protrivit unei îngrijitoare, azilurile arată ca după un coșmar. Deoarece spitalele erau arhipline, autoritățile au cerut unor cămine de bătrâni să accepte pacienți cu Covid-19, fapt care a dus la creșterea semnificativă a mortalității în aceste instituții. „Aici sunt îngropate victimele pandemiei pe care nu le-a recuperat nimeni din spitale ori aziluri. Asta pentru că mulți nu aveau familii. Au murit singuri și nu-i jelește nimeni”, informează Ben Wedeman, corespondent CNN.

Cu toate că pandemia de coronavirus a dat naștere unei crize economice fără precedent, italienii se gândesc totuși la vacanța de vară și cum se pot întoarce la realitate. Între timp, Rusia a depășit pragul de 300.000 de cazuri de infectare cu Covid-19, urcând pe locul doi la nivel mondial, după Statele Unite.

Neputincioși în fața valului de contaminări în lume, experții de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) depun eforturi considerabile pentru a găsi un vaccin care ar putea opri pandemia. Între timp, fostul director al OMS a declarat că experții însărcinați cu consilierea UE în materie de sănătate au subestimat riscul reprezentat de noul coronavirus. Oficialul a ajuns la această concluzie upă ce a consultat procesul-verbal al unei reuniuni a consiliului consultativ al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC, acronimul în limba engleză), cu sediul în Suedia, unde, în data de 18 februarie, participanții au considerat „puțin crescut riscul pentru populație și scăzut până la moderat pentru sistemele sanitare din UE”. Până la acea dată, Europa detectase aproximativ 40 de cazuri noi de coronavirus, majoritatea fiind persoane venite din Asia.

Trei zile mai târziu însă, nordul Italiei se transformase într-un adevărat focar. De atunci și până acum, Italia a înregistrat în total peste 32.000 de morți. La aceiași reuniune, țări precum Irlanda anunțase că luase deja măsuri de două zile. Cu un număr total de 1.547 de decese, reprezentanții irlandezi informau că „au declarat urgență sanitară și s-au aprovizionat cu echipamente de protecție personală pentru îngrijitori, în timp ce alte țări au raportat că întâmpină dificultăți să le procure pe piața internațională”. Germania însă, anunțase în cadrul aceleiași reuniuni că „a distribuit protocoale de testare PCR în peste 20 de spitale și că a efectuat peste 1.000 de teste. Cu o politică de testare sistematică, numărul total al deceselor cauzate de Covid-19 a ajuns în Germania la 8.000.

„Virusul a fost subestimat”, a declarat pentru El Pais Daniel Lopez, fost director la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Un alt expert, Joan Ramon Villalbi, al Societăţii Spaniole de Sănătate Publică şi administraţie sanitară, a subliniat că istoricul epidemiilor de coronavirus nu sugerează răspândirea pe care a cunoscut-o noul coronavirus. „ECDC este în mod special responsabil pentru a asigura detectarea precoce şi o analiză a ameninţărilor emergente pentru UE şi ajutarea ţărilor UE să se pregătească pentru epidemi”, a declarat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page