SUA amenință cu suspendarea definitivă a contribuției către OMS
Supărat pe faptul că americanii îl acuză că nu a tratat cu seriozitate pandemia de coronavirus și că a permis contaminarea a sute de mii de cetățeni în prima lună de când Covid-19 s-a răspândit în Statele Unite ale Americii, liderul de la Casa Albă, Donald Trump, pune mereu vine pe China pentru coșmarul pe care îl trăiește întreaga planetă. Astfel că, președintele american, nu ratează nicio ocazie din a acuza Beijingul de lipsă de transparență în lupta cu pandemia de Covid-19 și că ar fi ascuns multe detalii extrem de importante care dezvăluite, ar fi ajutat țările lumii să fie mai pregătite. Odată cu repulsia la adresa Chinei, Trump a declarat război și Organizației Mondiale a Sănătății, pe care de asemenea, o acuză că este o marionetă a Chinei.
În cursul zilei de ieri, președintele american a amenințat că va suspenda definitiv contribuția SUA la OMS dacă aceasta nu procedează la îmbunătățiri substanțiale în termen de 30 de zile. „Dacă OMS nu se angajează să procedeze la îmbunătăţi substanţiale în termen de 30 de zile, voi transforma suspendarea temporară a finanţării către OMS într-o măsură permanentă şi voi reconsidera calitatea noastră de membru în cadrul Organizaţiei. Este clar că paşii greşiţi repetaţi din partea voastră şi a organizaţiei voastre pentru a răspunde la pandemie a costat extrem de scump lumea. Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este aceea de a-şi putea dovedi independenţa faţă de China”, subliniază Trump într-un mesaj pe Twitter, publicând fotocopia unei scrisori în acest sens adresate şefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În scrisoarea sa, Trump a cuzat că Organizația Mondială a Sănătății a făcut o treabă foarte tristă în gestionarea virusului și că OMS este o marionetă a Chinei. În acest sens, administrația sa va lua în curând o decizie cu privire la finanțarea SUA.
În textul prezentat, liderul de la Casa Albă enumeră exemple a ceea ce el consideră a fi erori ale OMS în gestionarea pandemiei, subliniind ignorarea primelor rapoarte despre apariția virusului și o abordare prea apropiată și indulgentă față de China. De cealaltă parte, OMS a răspuns că are în vedere lansarea unei anchete privind răspunsul global la virus, garantând-o „la momentul potrivit”. În acest sens, Organizația a mărturisit că a primit sprijin și o promisiune de fonduri importante din partea Chinei, sub luminile reflectoarelor întrucât se află la originea pandemiei.
De la începutul izbucnirii pandemiei la finalul lunii decembrie a anului trecut și până în prezent, 4,75 de milioane de persoane au fost confirmate pozitiv cu Covid-19, dintre care 314.414 și-au pierdut viața în lupta cu simptomele noului coronavirus. În 2019, Statele Unite ale Americii au contribuit cu peste 400 de milioane de dolari la OMS, reprezentând în același timp, 15% din bugetul organizației. Potrivit unor înalți responsabili ai administrației Trump, în 2020, Washingtonul a acordat OMS-ului aproximativ 58 de milioane de dolari, jumătate din ceea ce trebuie să achite pentru 2020 drept cotație. „SUA alocă tradiţional mai multe sute de milioane de dolari pe an ca finanţare voluntară programelor specifice ale OMS, precum eradicarea poliomielitei, boala care poate fi prevenită prin vaccin, combaterea HIV, a hepatitei şi tuberculozei, programelor dedicate sănătăţii mamei, a nou-născutului, copilului şi adolescentului”, informează Protv.
Amenințarea lui Trump privind suspendarea definitivă a contribuției SUA la OMS nu a rămas fără reacții din partea liderilor europeni. În opinia acestora, Organizația Mondială a Sănătății trebuie consolidată în fața pandemiei de coronavirus. „Este timpul cooperării, este timpul ştiinţei şi solidarităţii, este timpul ca întreaga umanitate să se ralieze în jurul unei cauze comune”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul adunării anuale a OMS organizate online. La rândul său, şeful diplomaţiei germane, Heiko Maas, a subliniat „rolul central al OMS în lupta împotriva pandemiei de coronavirus. „OMS trebuie întărită, susţinută şi îmbunătăţită pe viitor”, a pledat Maas.
Din Italia, premierul Giuseppe Conte a susţinut că sistemul global de sănătate trebuie îmbunătăţit prin „întărirea rolului OMS”. De altă parte, Conte a recunoscut că pandemia de coronavirus nu are un vinovat iar în astfel de situații, liderii lumii ar trebui să fie solidari și uniți în lupta cu inamicul invizibil. „Să recunoaştem, nu suntem pe deplin pregătiţi pentru o criză globală atât de mare”, a spus el cu privire la răspunsul la nivel mondial la pandemie.
Luptându-se din răsputeri cu Covid-19, a doua cea mai infectată țară din lume îi ia apărarea Organizației Mondiale a Sănătății și denunță tentativele americane de a „casa” OMS-ul. „Suntem împotriva casării (OMS), care ar merge în sensul intereselor politice şi geopolitice ale unui singur stat, altfel spus ale SUA. Suntem împotriva politizării a tot ce este legat de răspândirea coronavirusului. Pledăm pentru găsirea unor soluţii (...) care să permită o soluţionare mai eficientă a problemelor legate de pandemie, o consolidare a rolului OMS, care să nu permită o slăbire a organizaţiei şi transformarea ei într-un teren pentru reglarea de conturi politice. Din păcate, ceea ce nu ne-am dori noi s-a transformat în priorităţi ale politicii SUA şi a unor aliaţi apropiaţi ai lor”, a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabov.