top of page

SUA va trimite Rusiei 200 de ventilatoare pentru respirație asistată


Arătând cât de nepregătite sunt sistemele medicale din lume, pandemia de coronavirus a unit pe de altă parte, liderii mondiali în lupta cu Covid-19. Îngenunchiați în fața unui inamic invizibil și a cărei putere este una extrem de periculoasă, țări din întreaga lume și-au arătat solidaritatea una față de alta. Mai mult, în această perioadă extrem de dificilă pentru întreaga planetă, noul coronavirus a unit chiar și statele rivale. Cunoscute pentru competiția pe care o duc în ceea ce privesc proiectele inovatoare ale istoriei, Rusia și Statele Unite ale Americii și-au dat mâinile în lupta împotriva coronavirusului. După ce s-a trezit „peste noapte” cu o creștere exagerată a numărului de contaminări cu Covid-19, Rusia a devenit a doua cea mai infectată țară din lume, după SUA.

Cu toate că ambele state sunt în pragul disperării din cauza vitezei de propagare a răspândirii epidemiei, în cursul zilei de astăzi, Statele Unite au anunțat că în această săptămână vor începe livrarea către Rusia a 200 de ventilatoare pentru respirație asistată. Conform ambasadei americane la Moscova, președintele Vladimir Putin a cerut asistența americanilor, iar omologul său de peste ocean, Donald Trump, a oferit aceste 200 de ventiloarea de producție amenricană. Un prim lot de 50 de aparate urmează să fie pregătit pentru expediere miercuri, iar la scurt timp, celelalte 150. Potrivit ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, cele 200 de ventilatoare vor fi transportate în Rusia cu două avioane, iar Washingtonul va acoperi costurile. „Sper că ventilatoarele ne vor ajuta să depășim actuala situație”, a spus Lavrov în cadrul unei videoconferințe de presă.

Cu încă 9.263 de contaminări noi și încă 115 decese, Rusia a ajuns la un bilanț total de peste 300.000 de infectări cu Covid-19 și 2.837 de morți.

În timp ce tot mai multe cadre medicale se plâng că nu au primit bonusurile de 1.100 de dolari pe care guvernul le-a promis celor din linia întâi a luptei cu pandemia de coronavirus, ministrul rus al apărării a anunțat amenajarea unui spital de campanie la cea mai mare mină de aur din Siberia, menit să îi trateze pe minerii contaminați cu Covid-19.

„Sunt disponibile 1000 de paturi, sperăm să nu fie nevoie de toate acestea dar ne pregătim și pentru un potențial cel mai rău scenariu”, a precizat Alexander Uss, guvernatorul regiunii Krasnodar.

În Suedia, țara care a omis luarea măsurilor de restricție în perioada epidemiei de coronavirus, guvernul a anunțat extinderea testelor de depistare a Covid-19 la orice persoană care prezintă simptome moderate. De asemenea, autoritățile intenționează să pună mai multe teste la dispoziția personalului considerat „esențial” pentru țară, pentru ca acesta să nu rămână în mod inutil izolat la domiciliu. „Nu putem avea o situaţie în care oamenii rămân acasă la cele mai uşoare simptome dacă ei nu au nevoie să fie acolo”, a declarat ministrul sănătăţii, Lena Hallengren, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit deciziei șefei sănătății din această țară scandinavă, testele vor fi extinse și la persoane esențiale precum polițiștii și pompierii, în ideea ca aceștia să își poată relua munca mai rapid după ce au prezentat simptome. În timp ce guvernul suedez și-a propus să testeze până la 100.000 de persoane pe săptămână, până acum s-au efectuat circa 32.000 pe săptămână. În prezent, Suedia a înregistrat 3.743 de decese dintr-un total de aproximativ 30.800 de contaminări cu Covid-19.

În nordul Italiei, acolo unde noul coronavirus a decimat generația vârstnică, oamenii se confruntă cu un val de durere, regrete și lacrimi. În Peninsulă, vârsta medie a pandemiei a rămas ridicată la 80 de ani. Raportat la populație, comunitatea din orășelul Nembro, de la poalele Alpilor, a fost cel mai greu lovită, „Pentru orașelul Nembro, martie a fost luna morții. E de-ajuns să revezi anunțurile mortuare. Această femeie a murit pe 7 martie. Acest bărbat - pe 8, femeia aceasta tot pe 7 martie, iar cealaltă - pe 9. Încă un bărbat - pe 7”, descrie Ben Wedeman, corespondent CNN.

Ieri, Republica Cehă și Slovacia au anunțat că vor relaxa restricțiile de călătorie impuse la jumătatea lunii martie pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus. Recunoscute ca fiind unele dintre cele mai eficiente țări membre a Uniunii Europene care au luptat împotriva Covid-19, cele două state au convenit să își lase cetățenii să se deplaseze în afara granițelor pentru 24 de ore, garantându-le că aceștia nu vor fi băgați în carantină.

După 2 luni de izolare și restricții, Bulgaria a redeschis astăzi mallurile și sălile de fitness. „În centrele comerciale, oamenii sunt obligaţi să poarte măşti, să păstreze o distanţă de un metru şi jumătate pe scările rulante, să nu urce mai mult de 4 persoane în lift şi sunt încurajaţi să achite cu cardul. În sălile de sport, purtarea măştii nu este obligatorie, dar fiecare aparat trebuie să fie la o distanţă de 4 metri de următorul. Este interzisă pornirea aerului condiţionat, iar clienţii sunt rugaţi să-şi aducă de acasă prosoape”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page