OMS: „Dezinfectarea străzilor nu elimină noul coronavirus și poate fi periculos pentru sănătatea oam
În timp ce specialiștii se luptă din răsputeri să găsească un vaccin împotriva coronavirusului, autoritățile mondiale fac eforturi considerabile în a se asigura că oamenii respectă condițiile de precauție impuse odată cu relaxarea măsurilor de restricție. Astăzi, un număr foarte mare de țări au revenit deja la normalitate însă amenințarea noului coronavirus nu a dispărut definitiv. În schimb, potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății, majoritatea populației mondiale rămâne expusă infectării cu noul coronavirus, iar în regiunile cele mai afectate cel mult 20% din oameni au dezvoltat o anumită imunitate, procent care în general este sub 10%.
„OMS înţelege deplin dorinţa unor ţări de a-şi relua activităţile. Tocmai pentru că dorim o recuperare mondială cât mai rapidă posibil, îndemnăm statele să fie prudente cu măsurile de relaxare. Cei care avansează prea rapid (cu relaxarea) fără să dispună de un sistem sanitar public capabil să detecteze şi să suprime transmiterea (virusului) riscă să-şi afecteze propria redresare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, după ce a deschis adunarea anuală a organizaţiei, considerată istorică în contextul pandemiei de COVID-19 şi care se desfăşoară online.
Conform directorului general al OMS, rezultatele testelor serologice efectuate în zeci de ţări arată că mai puţin de 10% din populaţie are anticorpi faţă de Covid-19, procent care poate merge până la cel mult 20% doar în cazul regiunilor cele mai afectate, unde virusul a circulat intens. Aceste rezultate contravin teoriilor lansate de unii experți care susțin ideea unei imunizări de grup ca modalitate de a opri pandemia de coronavirus. Conform Protv, „Tedros Ghebreyesus a explicat faptul că niciuna dintre măsurile luate de diferite state pentru frânarea transmiterii virusului nu poate fi eficientă dacă este luată în mod izolat, fiind nevoie de o combinaţie de măsuri, inclusiv testarea şi detectarea noilor cazuri, izolarea celor infectaţi, trasarea contacţilor acestora şi măsuri generale de izolare pentru distanţarea socială, numai ţările care au luat astfel de măsuri obţinând până în prezent rezultate bune în combaterea epidemiei”.
În cursul adunării anuale a Organizației Mondiale a Sănătății, Ghebreyesus a promis că el și echipa sa vor acționa cu transparență și vor accepta toate solicitările care iau în vedere o evaluare a modului în care OMS a gestionat etapele din pandemia de coronavirus. În acest sens, directorul Organizației a susținut o rezoluție prezentată de Uniunea Europeană în cadrul acestei reuniuni online și potrivit căreia se cere o evaluare completă și imparțială a deciziilor luate de forurile de conducere ale acestei organizații care a fost criticată public de președintele american, Donald Trump. Potrivit liderului de la Casa Albă, Organizația Mondială a Sănătății a acționat eronat pe parcursul pandemiei de Covid-19 și a ascuns greșelile Chinei de la începutul luptei sale cu acest inamic invizibil. Concret, Trump l-a acuzat în special pe Ghebreyesus că ar avea o relaţie prea apropiată cu China şi că ar fi tolerat ascunderea de către Beijing a unor informaţii despre noul coronavirus atunci când Covid-19 încă nu se răspândise în lume.
De altă parte, încercând că ofere soluții împotriva coronavirusului în timp ce învață pentru prima dată despre el, OMS a ajuns la concluzia că dezinfectarea străzilor poate fi periculos pentru sănătatea umană. După ce mai multe țări au pulverizat în mod constant soluții dezinfectante pe străzi crezând că vor elimina răspândirea coronavirusului, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat weekendul trecut că această procedură nu permite eliminarea noului virus și poate crea un risc sanitar. „Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sunt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie. Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni. În plus, străzile şi trotuarele nu sunt considerate rezervoare de infectare cu Covid-19, iar pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană. Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putând fi periculos fizic şi psihologic şi nereducând capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus.
Între timp, specialiștii din mai multe țări lucrează la foc continuu pentru a găsi un vaccin împotriva Covid-19. China, SUA dar și Marea Britanie au ajuns în „finală” cu câte o versiune a ceea ce ar putea pune capăt unei perioade care a îngenunchiat întreaga planetă de la sfârșitul lunii decembrie și până în prezent.