top of page

„S-ar putea ca noul virus să nu dispară niciodată”


După ce comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni a dat asigurări că Europa va avea un sezon estival vara aceasta, însă cu anumite limitări, tot mai mulți europeni se gândesc la vacanțe. Din păcate, este încă neclar atât pentru companiile aeriene cât și pentru pasageri în ce condiții ar putea călători. Cert este că în Europa se fac pași către relaxarea măsurilor de restricție impuse de pandemia de coronavirus iar autoritățile caută din răsputeri să păstreze siguranța și vigilența la un nivel ridicat. Până în prezent, Organizația Mondială a Sănătății raportează un bilanț total de 4,3 milioane de persoane infectate pe glob și peste 297.000 de suflete pierdute în lupta cu Covid-19.

Când abia începuse să respire normal, bilanțul morților provocate de coronavirus în Spania, a crescut la 27.321, după ce autoritățile au raportat 271 de decese în ultimele 24 de ore. Tot în ultima zi, alte 849 de cazuri pozitive s-au adunat sumei totale, ridicând-o la 229.540. Este pentru prima oară de la 8 mai când Spania înregistrează peste 200 de morți într-o singură zi. De altă parte, un studiu realizat de ministerul spaniol al sănătății, arată că un procent de până la 5% din populația Spaniei, adică 2.3 milioane de oameni, ar putea fi infectate cu noul coronavirus. Studiul privind anticorpii dezvoltați de populație a fost realizat pe un eșantion de aproximativ 90.000 de persoane din 36.000 de familii. Rezultatul acestuia indică un număr mult mai mare decât bilanțul raportat oficial (229.000) făcând autoritățile să înțeleagă că dimensiunea extinderii focarului viral este mai largă decât își imaginau.

În Franța, un studiu de același tip, condus de Institutul Pasteur, arată că 4,4% din populația țării este infectată cu Covid-19. Ca și în cazul Spaniei, cifra rezultată de studiul francez este cu mult mai mare decât numărul oficial de cazuri. În cadrul unui studiu publicat ieri în revista Science, cercetătorii afirmă că rata contaminărilor cu coronavirus în cele mai afectate zone ale Franței (partea de est a țării și regiunea Paris) este în medie între 9 și 10%. „Circa 65% din populaţie ar trebui să fie imună dacă vrem să controlăm pandemia doar prin metoda imunităţii”, se precizează în studiu. Imunitatea colectivă se referă la o situație în care un număr suficient de persoane dintr-o populație dispune de imunitate la o infecție pentru a opri răspândirea acelei boli. Până astăzi, numărul total de decese în Franța a crecsut la 27.074, în timp ce numărul infectărilor cu Covid-19 se ridică la 177.700.

După două luni de stare de urgență, bulgarii au înlocuit astăzi nivelul cu o „alertă epidemică” care va rămâne în vigoare până la 14 iunie. Tot astăzi au intrat în vigoare o serie de amendamente la legislația sănătății și noi restricții. Conform Protv, „acestea includ menţinerea distanţei fizice şi o carantină de 14 zile pentru toate persoanele care intră în ţară, deopotrivă cetăţeni bulgari şi străini. Va fi obligatoriu purtarea măştii în spaţii publice închise, însă nu şi în exterior. Terasele în aer liber ale restaurantelor şi barurilor au putut să se redeschidă în prima parte a acestei luni, în timp ce sporturile de exterior precum tenisul, ciclismul, atletismul şi golful sunt de asemenea permise. Vizitele la muzee, galerii de artă, librării şi cinematografe sunt permise încă de la începutul acestei săptămâni”. Cu toate că Bulgaria încă nu a atins vârful pandemiei de coronavirus, aici s-au înregistrat 2.100 contaminări și 99 de decese.

Rusia a depășit astăzi pragul de 250.000 de contaminări cu Covid-19 după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 9.974 de cazuri noi. În total, rușii se confruntă cu 252.245 de persoane infectate la nivel național, bilanț care plasează Rusia pe locul trei în lume, la numărul de contaminări, după Statele Unite și Spania. În ceea ce privește numărul deceselor, potrivit Centrului care gestionează răspunsul la pandemie din această țară, cifra oficială a ajuns la 2.305.

În Ungaria, de ieri și până astăzi au fost raportate 39 de cazuri pozitive și șase decese provocate de coronavirus, ridicând numărul total la 3.380 de infectări și 436 de cazuri mortale. Autoritățile din Serbia au raportat astăzi, alte 52 de contaminări. Bilanțul oficial al îmbolnăvirilor a ajuns la 10.295, dintre care 222 au fost fatale.

După ce a riscat prea devreme pentru a relaxa măsurile de restricție impuse de pandemie, Germania intenționează să își deschidă și frontierele parțial, în acest weekend. După două luni de restricții, germanii au decis să elimine complet controalele până pe 15 iunie. Același plan este luat în calcul și de elvețieni. „Pe 15 iunie intenţionăm să deschidem complet frontierele dintre Germania, Austria, Franţa şi Elveţia. Aceasta a fost concluzia la care am ajuns toate patru statele, ceea ce înseamnă că toate părţile au fost de acord cu data de 15 iunie”, a precizat Karin Keller-Sutter, șeful Departamentului Federal de Justiție și Poliție din Elveția.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page