Comisia Europeană dă asigurări că turismul se va relua în sezonul de vară
Pandemia de coronavirus declanșată la finalul anului trecut într-un oraș chinez, a devenit în scurt timp inamicul întregii planete. În mai puțin de cinci luni, Covid-19 a schimbat viețile a miliarde de oameni, a suspendat locuri de muncă, a închis afaceri, a izolat mai bine de jumătate de pământ la domiciliu, a arătat sistemelor medicale ale lumii cât de vulnerabile sunt și a luat aproape 300.000 de vieți.
În Europa, până de curând, cel mai mare focar al pandemiei de coronavirus la nivel mondial, guvernele au luat măsuri drastice imediat ce bilanțul cazurilor de contaminări și al morților înregistrate în Italia, a arătat o situație nemaiîntâlnită în istoria modernă a omenirii. De teama răspândirii pandemiei, Uniunea Europeană a decis închiderea granițelor dintre statele membre, plusând în schimb, pentru solidaritate. La mai bine de două luni în izolare, Comisia Europeană a propus astăzi, ridicarea treptată a restricțiilor frontierelor în încercarea de a relansa industria turistică. Lovit puternic de pandemia de coronavirus, turismul este un subiect pe care multe țări îl abordează zilele acestea, în condițiile în care această industrie reprezintă un procent mare din PIB-ul multor state europene.
„Mesajul nostru este că vom avea un sezon turistic în această vară, chiar dacă va fi cu măsuri de securitate sporite și cu limitări”, a declarat comisarul pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni. După ce frontierele Uniunii Europene, inclusiv în zona Schengen au fost închise imediat ce s-a decretat stare de urgență în Italia, mai multe țări europene au început să le redeschidă. Austria și Germania sunt ultimele state care au convenit să înlăture restricțiile de călătorie. „De vineri, vor fi efectuate controale aleatorii la trecerea frontierelor, iar apoi, la 15 iunie, circulația va fi reluată. Vrem să facem viața de zi cu zi a oamenilor mai ușoară și să facem un alt pas către o mai mare normalitate”, a transmis cancelarul austriac, Sebastian Kurz.
În Marea Britanie însă, călătorii au deja avertizați de liderul de la Londra, Boris Johnson, să nu se aștepte la vacanțe internaționale „luxoase”, având în vedere că majoritatea statelor impun carantină timp de 14 zile odată cu intrarea în țară. De altfel, cei care vor intra pe teritoriul Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord sunt obligați să stea în carantină timp de 14 zile. Singurele țări care fac excepție de la regula celor două săptămâni de carantină sunt Franța și Irlanda.
Efectele covârșitoare ale crizei în turism sunt descrise cel mai bine de gigantul german din turism, TUI, care a anunțat pierderea a până la 8.000 de locuri de muncă în întreaga lume. Guvernul german i-a acordat companiei un împrumut de 1,8 miliarde de euro pentru a rămâne pe linia de plutire.
Cu gândul la alte companii din același domeniu dar și la statele europene care trăiesc din turism, Comisia Europeană a decis redeschiderea frontierelor, bazându-se pe principiile siguranței și nediscriminării. În prezent, turismul oferă aproape 10% din producția economică a Europei și milioane de locuri de muncă în cele 27 de state membre. Totuși, conform vicepreședintei Comisiei, Margrethe Vestager, nimeni nu trebuie să călătorească dacă se simte bolnav sau prezintă simptome.
În opinia aceasta, „planurile fără caracter obligatoriu implică țările care colaborează pentru a elimina treptat interdicțiile de călătorie și apoi controalele la frontieră, păstrând în același timp măsuri țintite, deoarece focarul Covid-19 intră sub control în toate statele membre”. Un plan în etape prevede permiterea deplasării lucrătorilor sezonieri peste hotare, urmată de ridicarea restricțiilor între țările care țin virusul sub control și apoi deschiderea tuturor frontierelor interne ale UE. „Muncitorii și călătorii trebuie să știe că hotelurile, restaurantele și plajele sunt sigure”, a spus Vestager.
De altă parte, celebrul specialist francez în boli infecțioase, Didier Raoult, dă speranțe Europei anunțând că pandemia de coronavirus se va încheia curând și nu va exista un al doilea val. „Putem vedea clar că lucrurile se opresc. Acest episod este rezolvat. Nicăieri nu există un al doilea val, este o curba epidemică banală. Câteva cazuri sporadice vor apărea ici și colo, în cele din urmă, dar toate acestea nu mai reflectă o dinamică epidemică. Epidemia se apropie de sfârşit”, a declarat Raoult într-un interviu publicat de IHU Méditerranée-Infection.
Cu sediul la Geneva, Organizația Mondială a Sănătății a transmis la începutul acestei săptămâni că este necesară o vigilență extremă în contextul în care un număr mare de țări au inceput să iasă din izolarea impusă de Covid-19. „În prezent, vedem un pic de speranţă pe măsură ce multe ţări ies din aceste regimuri de izolare însă este necesară o vigilenţă extremă”, a declarat doctorul Mike Ryan, şeful programului de urgenţă al OMS.