top of page

Planeta a pierdut aproape 300.000 de vieți în fața unui inamic invizibil


În a cincea lună de la debutul său, noul coronavirus dă semne că va continua să pună probleme multor țări ale lumii, până când specialiștii vor găsi un vaccin împotriva lui. În prezent, cele mai recente date arată că Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare focar al pandemiei, cu 1,3 milioane de infectări, urmate de Rusia, care a raportat peste 232 de cazuri de infectare.

În același timp, câteva țări europene și nu numai, au făcut deja primii pași către relaxarea măsurilor de restricție, insistând totuși ca cetățenii să respecte distanța socială, purtarea măștilor de protecție și spălarea mâinilor. Dintre toate statele, Danemarca își face cel mai puțin griji în privința unui al doilea val al pandemiei. Potrivit epidemiologului șef la acestei țări, „este puțin probabil ca Danemarca să fie lovită de un al doilea val al pandemiei”. Cu 533 de decese, această țară nordică a fost primul stat european care a relaxat măsurile de închidere și izolare, încă de acum o lună. După ce a crescut numărul de persoane testate și a introdus un sistem de urmărire a contactelor persoanelor infectate, Danemarca a înregistrat o scădere a ratei infecțiilor și a mortalității. „Nicio ţară nu s-a confruntat încă cu un al doilea val. Unele ţări au înregistrat creşteri şi scăderi ale numărului de infecţii. Însă, pornind de la datele de care dispunem în prezent, mi se pare extrem de improbabil să ne confruntăm cu un al doilea val”, a susţinut epidemiologul Kare Molbak într-o conferinţă de presă. Pentru a preveni posibilitatea apariției unui al doilea val de îmbolnăviri, guvernul de la Copenhaga a anunțat că va crește capacitatea de testare, aflată în prezent la peste 20.000 de teste pe zi. „Danemarca s-a angajat pe acest drum. De la testarea unui număr relativ mic de persoane, desfăşurată iniţial, acum suntem una dintre ţările cu cel mai ridicat număr de teste raportat la numărul de locuitori”, a susţinut premierul danez Mette Frederiksen. Săptămâna aceasta, Danemarca a trecut la cea de-a doua etapă a relaxării măsurilor de restricție, deschizând restaurantele și mall-urile.

Spania a raportat astăzi, cel mai mic bilanț al contaminărilor zilnice înregistrate în ultimele două luni. Potrivit Ministerului spaniol al Sănătăţii, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 594 de contaminări, ridicând bilanțul total la 228.030 de cazuri de la începutul epidemiei în Spania. În ceea ce privește numărul vieților pierdute, Spania a înregistrat 26.920 de decese, cu 176 de morți de ieri și până azi.

La celălalt capăt al Europei, Rusia nu încetinește din a înregistra zilnic peste 10.000 de cazuri noi de Covid-19. În cursul zilei de astăzi, rușii au raportat alte 10.899 de contaminări, crescând bilanțul total al infectărilor la 232.243. Potrivit datelor actualizare astăzi, la nivel european, Rusia a depășit Marea Britanie la numărul de contaminări și a devenit a doua cea mai infectată țară din lume, după Statele Unite. Cu toate că autoritățile ruse au anunțat testări masive pe teritoriul țării, bilanțul pierderilor umane a crescut la 2.116, după ce, în ultimele 24 de ore, alte 107 persoane și-au pierdut viața.

Potrivit Institutului de boli infecțioase Robert Koch (RKI), și în Germania s-au pierdut 116 vieți în ultimele 24 de ore, în timp ce alte 993 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus. În total, germanii raportează un bilanț de 7.533 de decese și 170.508 contaminări.

În Marea Britanie, Guvernul condus de Boris Johnson a început să relaxeze treptat restricțiile impuse din cauza noului coronavirus. În primă fază, cetățenii sunt încurajați să se întoarcă la muncă dacă nu mai pot lucra de acasă, le este permis să iasă în parcuri și să practice mai multe ore de sport în aer liber. Conform datelor guvernamentale, aproximativ 1,4 milioane de persoane au fost testate de la izbucnirea bolii în Marea Britanie, dintre care 223.000 au fost pozitive, potrivit datelor guvernamentale.

În restul Europei, în timp ce Ungaria a ajuns astăzi la un bilanț de 3.313 de infectări, dintre care 425 mortale, Bulgaria a înregistrat un total de 2.004 contaminări și 93 de pierderi umane. Până în prezent, în Republica Moldova au fost confirmate 4.995 de cazuri de infecţie Covid-19, în condițiile în care populația acestei țări este de aproximativ 4,04 milioane de locuitori. În Ucraina, numărul cazurilor confirmate de coronavirus era marți la 16.023, iar cel al morților, atinsese 425. În Serbia, potrivit site-ului covid19.rs, 10.176 de persoane s-au îmbolnăvit de coronavirus, dintre care 218 și-au pierdut viața.

La nivel mondial, Statele Unite ale Americii duc cea mai gravă luptă cu pandemia de Covid-19, după ce 1,3 milioane de suflete au fost testate pozitiv și peste 80.000 de oameni au murit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page