„Continentul american a devenit oficial cel mai mare focar de coronavirus din lume”
Bătălia nedorită pe care întreaga planetă este forțată să o dea cu noul coronavirus a trecut de la faza națională, la cea continentală. Dacă până acum se vorbea despre anumite țări ca fiind focare de Covid-19, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății atrag atenția asupra regiunilor de pe glob care au devenit adevărate câmpuri de luptă cu acest inamic invizibil. Potrivit datelor oficiale, la jumătatea lunii februarie, Europa s-a transformat rapid în epicentrul epidemiei. În prezent, creșterea numărului zilnic de contaminări înregistrate în ultimele săptămâni în țări deosebit de afectate precum Statele Unite, Brazilia, Mexic, Peru sau Canada, a făcut ca Europa să fie depășită de continentul american. Astfel, în timp ce bătrânul continent a raportat un bilanț de 1,73 de milioane de infectări cu coronavirus, continentul american înregistrează oficial un număr de 1,74 de milioane de cazuri.
După ce s-a mutat din China în Europa și din Europa peste ocean, pandemia de coronavirus a actualizat clasamentul celor mai afectate țări americane punând în frunte Statele Unite cu 1,3 milioane de cazuri de infectări, Brazilia cu 169.000 și Canada cu aproape 70.000 de contagieri. Totuși, în ceea ce privește bilanțul deceselor înregistrate din cauza Covid-19, continentul american este depășit de Europa care a raportat 160.000 de morți de la începutul pandemiei, comparativ cu 100.000 raportate la începutul acestei săptămâni în America. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, SUA au confirmat peste 80.000 de decese, Brazilia a raportat 11.000, Canada aproximativ 5.000 iar Mexic peste 3.500.
În ciuda faptului că pandemia continuă să facă ravagii peste ocean, mai multe țări de pe continentul american au anunțat deja planuri de relaxare a resctricțiilor pe care le-au adoptat în scopul opririi răspândirii pandemiei de coronavirus. Conform declarațiilor făcute de medicul Anthony Fauci, totodată, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA, „nu există aproape nicio șansă ca noul coronavirus să fie eradicat”. „Se transmite atât de uşor încât este răspândit în toată lumea, astfel că şi în condiţiile în care controlăm noi cu succes infecţiile din ţara noastră, iar numărul acestora scade dramatic în timpul verii, nu este practic nicio şansă ca virusul să fie eradicat”, a precizat Fauci.
Între timp, la cea mai recentă conferință de presă susținută de președintele american, Donald Trump s-a simțit deranjat de un reporter de origine chineză și a decis să încheie brusc sesiunea de întrebări. Weijia Jiang, correspondent CBS la Casa Albă, l-a întrebat pe Trump de ce vede testarea pentru coronavirus ca pe o competiție globală, când în SUA au murit peste 80.000 de oameni din cauza noului virus. Răspunsul liderului american s-a legat, ca de obicei, de plasarea vinei pe China. „Poate că întrebarea asta ar trebui să o adresezi Chinei. Nu mă întreba pe mine, întreabă China!”, a fost răspunsul lui Trump, care a încercat să închidă subiectul și să dialogheze cu un alt reporter. Simțindu-se ținta unui atac rasist, jurnalista chineză care trăiește în SUA de la vârsta de doi ani, l-a întrebat pe Donald Trump de ce îi spune tocmai ei acest lucru.
În apărarea sa, liderul de la Casa Albă a argumentat că așa tratează pe oricine pune „o întrebare obraznică”. Devenit viral, unul dintre rivalii lui Trump, senatorul Bernie Sanders, a catalogat schimbul de replici ca fiind „patetic” și l-a acuzat într-un mesaj pe twitter pe președintele SUA că este „un laș care îi atacă pe alții ca să se simtă puternic”. „Lipsa de profesionalism a președintelui se observă cel mai bine când interacționează cu reporteri femei”, a reacționat și Olivia Nuzzi, corespondent la Washington pentru New York Magazine.
Nemulțumiți de modul în care Trump a tratat epidemia de coronavirus încă de la instalarea ei în Statele Unite, americanii l-au acuzat de nenumărate ori de lipsă de reacție, profesionalis sau ignoranță. Una dintre astfel de critici a venit chiar și de la fostul președinte al SUA, Barack Obama, porivit căruia răspunsul administrației Trump la pandemia de coronavirus a fost un dezastru haotic absolut. „Noi ne luptăm cu acest trend în care să fii egoist și să-i vezi pe alții ca pe niște dușmani, a devenit un impuls puternic în viața americanilor. Apropo, și pe plan internațional observăm același lucru. Acest lucru face parte din ce a cauzat ca acest răspuns cu privire la criza globală să fie atât de anemic și de aprig. Ar fi fost rău chiar și cu cele mai bune guverne. De asta, eu voi petrece cât timp este necesar, susținându-l cât pot pe Joe Biden”, a spus Obama.
De altfel, nu este prima dată când Barack Obama face referire la modul în care Trump a acționat în această criză. Luna trecută, fostul lider de la Casa Albă l-a criticat pe actualul președinte, spunând că „nu a existat niciun plan coerent”.