top of page

Planul britanic de relaxare a măsurilor de restricție impuse de Covid-19 a născut mai multe întrebăr


După ce și-a asumat riscul de afi ultima țară europeană care să decidă asupra unei perioade totale de izolare la domiciliu și suspendarea momentană a multor locuri de muncă, Marea Britanie a devenit în scurt timp compleșită de un număr mare de contaminări cu Covid-19 și ulterior, cu cel mai mare număr de decese din Europa. Mai mult, cu un guvern vulnerabil, după ce însuși premierul britanic, Boris Johnson a fost internat la terapire intensivă cu coronavirus, Scoția, Țara Galilor, Anglia și Irlanda de Nord s-au trezit a fi a doua cea mai afectată țară a lumii de pandemie, după Statele Unite ale Americii, unde de asemenea, oficialii nu au tratat serios de la început epidemia.

În Londra, unde se cunoaște faptul că metropola nu doarme niciodată, imaginile străzilor dezolante au demonstrat în ultimele săptămâni cât de serios este nivelul de alertă cu care se confruntă britancii dar și solidariatea extraordinară de care oamenii au dat dovadă așteptând acasă, pentru ca personalul medical să salveze cât mai multe vieți. După mai bine de 7 săptămâni însă, cetățenii au început să își piardă răbdarea iar vremea bună de afară i-a tentat de multe ori să iasă la o plimbare sau să umple parcurile. Conștient că nu îi mai poate ține izolați dar și de faptul că celelalte țări europene au început deja să pună în aplicare un plan de relaxare a măsurilor de restricție, Boris Johnson a ieșit ieri seară, public și le-a transmis oamenilor din Regat care sunt pașii pe care britanicii îi vor face în revenirea la normalitate.

Anunțat cu câteva zile înainte, discursul premierului Boris Johnson i-a găsit pe toți cetățenii Marii Britanii cu ochii ațintiți pe televiziunea de stat, ascultând cu nerăbdare care vor fi condițiile pentru ieșirea din carantină. Potrivit liderului de la Londra, planul stabilit de guvern se întinde pe două luni și are mai multe etape. „Nu este încă momentul să punem pur şi simplu capăt în această săptămână tuturor restricţiilor. Vom face, în schimb, primii paşi foarte atenți pentru modificarea măsurilor. Un prim pas este o schimbare pe care sperăm că oamenii o vor adopta din această săptămână. Vom continua să urmărim progresul la nivel local, regional și național și dacă vor exista focare, dacă vor exista probleme, nu vom ezita să punem frână. Am trecut de vârful inițial, dar coborârea muntelui e deseori mult mai periculoasă”, a transmis premierul britanic.

Mai exact, Boris Johnson a transmis cetățenilor Angliei că de astăzi, cei care nu mai pot lucra de acasă, și a dat ca exemplu pe angajații din construcție sau din fabrici, sunt încurajați să se întoarcă la muncă. Totuși, acestora li s-a cerut pe cât de mult posibil să evite transportul public. Ca o alternativă, oamenii pot opta pentru mersul pe jos, bicicletele sau propriile automobile. De miercuri, cetățenii au voie să facă nelimitat, sport în aer liber însă cu condiția de a respecta regulile de distanțare socială. „Puteţi să staţi la soare în parcul din apropiere, puteţi să mergeţi în alte locuri, puteţi chiar să faceţi sport dar numai cu membrii familie voastre”, a precizat Boris Johnson.

Pentru a monitoriza progresele făcute în luna mai, guvernul de la Londra va înființa un Sistem de Alertă Covid. Dacă lupta împotriva epidemiei de Covid-19 câștigă teren, Anglia ia în calcul implementarea pasului 2, începând cu 1 iunie. În acest pas, școlile și o parte din magazine ar urma să fie deschise gradual. Tot în funcție de situația lunii iunie, se poate decide și ca începând cu 4 iulie să se implementeze ultimul pas al măsurilor de relaxare a restricțiilor și anume, pasul 3. În cadrul acestuia, restaurantele, cinema-urile, mall-urile și cafenelele se pot redeschide.

Potrivit premierului, experții de la Londra măsoară gradul de alertă cauzat de epidemia cu coronavirus în cinci nivele. Nivelul 1 înseamnă că boala nu mai este prezentă în Marea Britanie, iar nivelul cinci, cel mai critic, este cel la care țara ar fi ajuns dacă sistemul de sănătate ar fi clacat. Astăzi, modul în care britanicii controlează epidemia de coronavirus este la nivelul 4, iar pasul 1 are menirea de a coborâ gradul de alertă la nivelul 3. Referitor la Scoția, Țara Galilor și Irlandei de Nord, Boris Johnson a menționat că premierii acestor țări au libertatea de a impune planuri separate. Cu toate că atitudinea sa a fost una extrem de remarcabilă atunci când a vorbit despre lupta împotriva noului coronavirus, ideile planului prezentat, au născut mai multe întrebări decât să fi potolit curiozitatea britanicilor.

Până în prezent, Marea Britanie a raportat aproape 32.000 de decese iar în ciuda faptului că numărul de morți și spitalizări se reduce, situația rămâne în continuare îngrijorătoare, mai ales în azilurile de bătrâni.

De altă parte, suspendate pentru o perioadă din cauza epidemiei de Covid-19, negocierile pentru un acord comercial post-Brexit revin pe masa Marii Britanii și a liderilor Uniunii Europene. Începânde astăzi, negocierile vor avea loc prin videoconferință și se așteaptă ca până vineri să aducă mai multe rezultate decât celelalte două serii de consultări anterioare în urma cărora, negociatorul Bruxelles-ului, Michel Barnier, a acuzat Londra că refuză să se angajeze serios în discuţii.

În prezent, Marea Britanie este încă parte a pieţei interne şi a uniunii vamale a UE, respectănd regulile UE şi contribuind la bugetul blocului însă, odată cu terminarea perioadei de tranziție (programată pentru finalul acestui an) cele două tabere ar fi bine să dispună de un acord comercial. Runda finală de negocieri a fost stabilită pentru luna iunie. Totodată, sfârşitul lui iunie este termenul limită pentru ca Marea Britanie să solicite extinderea perioadei de tranziţie, ceea ce guvernul britanic insistă că iese din discuţie. Dacă până la finalul anului nu se încheie niciun acord pentru relaţiile viitoare, va exista o separare dură, care va afecta economia britanică.




Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page