top of page

China va coopera doar cu OMS într-o posibilă anchetă privind originea coronavirusului


Noul coronavirus a devenit în momentul de față cea mai periculoasă și distrugătoare armă biologică de pe pământ. Îngenunchind o planetă întreagă, acest virus apărut pentru prima dată la finalul lunii decembrie, a anului trecut, în China, a cuprins repede aproape toate țările lumii, obligându-i pe oameni să stea închiși în case, în timp ce personalul medical se zbătea să salveze cât mai multe vieți din cele contaminate. Cu gândul la o criză economică mai gravă decât cea pe care lumea a traversat-o în 2008, liderii mondiali au înțeles cât de vulnerabili sunt în fața unui inamic invizibil.

După mai bine de patru luni de pandemie, Statele Unite ale Americii ocupă în prezent primul loc în topul celor mai îndoliate și contaminate state cu coronavirus. Cu un bilanț de 77.000 de morți și 1,3 milioane de îmbolnăviri, americanii fac față cu greu efectelor revărsate de pandemie asupra tuturor industriilor și sectoarelor. Cu gândul la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, președintele Donald Trump lucrează intens la o imagine de erou al americanilor. Și pentru ca aceștia să nu țină prea mult seama de acuzațiile și criticile primite de către liderul de la Casa Albă potrivit cărora acesta ar fi ignorat gravitatea pandemiei la începutul lunii februarie, Trump a acuzat China de crimă în masă după ce ar fi eliberat sau scăpat virusul dintr-un laburator din orașul său, Wuhan.

Focusat pe discreditarea chinezilor, președintele american a continuat să dea semne vizibile că este gata să re-pornească economia SUA chiar și în plină pandemie. La capătul opus, autoritățile de la Beijing au negat acuzațiile aduse. Declarațiile acestora au fost susținute și de Organizația Mondială a Sănătății, pe care de altfel, Trump a luat-o în vizor și căreia i-a suspendat fondurile.

După ce a reușit să convingă mai mulți lideri mondiali cu privire la necesitatea unei anchete internaționale privind originea coronavirusului în China, Trump s-a lovit de refuzul categoric al Beijingului. În apărarea lor, chinezii au transmis că în momentul acesta, prioritatea planetei trebuie să fie lupta împotriva virusului și salvarea câtor mai mulți oameni. La o zi însă, oficialii chinezi au revenit cu un mesaj mai împăciuitor și au transmis că sunt întotdeauna dispuși la cooperare cu anchetele Organizației Mondiale a Sănătății.

Astfel, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a transmis că autorităţile din China sprijină eforturile OMS de a investiga sursa coronavirusului şi că sunt întotdeauna dispuse să coopereze cu OMS în diverse probleme, inclusiv privind originea. „China este de acord să fie trasă o concluzie referitoare la originea virusului la un moment oportun”, a spus Hua.

Cu o seară în urmă, Donald Trump a insistat că „ceva s-a întâmplat” într-un laborator din Wuhan. „Probabil a fost vorba despre incompetenţă. Cineva a fost prost”, a spus el.

Cu o convingere la fel de puternică ca a președintelui america, Secretarul de stat, Mike Pompeo a precizat săptămâna aceasta că a văzut „dovada uriaşă” că virusul îşi are originea în laborator, dar fără a prezenta o probă. După puțin timp, Mike Pompeo și-a modificat discursul, declarând pentru un post de radio: „există dovada că a venit de undeva din vecinătatea laboratorului, dar asta ar putea fi greşit”.

Între timp, prezent zilnic la conferințe de presă pentru a dezbate cursul luptei pe care o duc americanii cu pandemia de coronavirus, Trump a recunoscut că această criză provocată de Covid-19 este mai gravă decât atacul aerian surpriză al Japoniei asupra bazei militare navale a SUA din portul Pearl Harbor din Hawaii, în 1941. „Este mai rău decât la Pearl Harbor care a făcut peste 2.400 de victime americane şi care a determinat Statele Unite să intre în cel De-al Doilea Război Mondial. Este mai rău decât atentatele din 11 septembrie 2001, asupra World Trade Center în urma cărora s-au pierdut aproape 3.000 de morți. Nu a existat niciodată un atac de această natură. Şi aceasta nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a declarat Trump de la Biroul Oval.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, preşedintele american a explicat, de asemenea, motivul pentru care a renunţat în cele din urmă la suprimarea celulei de criză pentru coronavirus creată pentru a organiza răspunsul federal la pandemie. „Nu mi-am dat seama cât de populară a fost celula de criză. Este foarte apreciată de public”, a insistat Trump.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page