top of page

Franța nu își deschide frontierele până pe 15 iunie


Cu toate că estul Europei a făcut bine față pandemiei de coronavirus în primla lună de la debut, odată cu repunerea pe picioare a Italiei și Spaniei – două dintre cele mai afectate țări europene, în est, Rusia pare să trăiască un coșmar fără sfârșit. Inexplicabil, numărul de contaminări cu Covid-19 a început să sară de 10.000 cu fiecare 24 de ore trecute, înregistrând în prezent, un total de 187.859 de infectări. Pentru a șasea zi consecutivă, Centrul rus de gestionarea crizelor a raportează creșteri colosale ale cazurilor de infectări, în timp ce restul Europei face pași pentru relaxarea măsurilor de restricție. Astăzi, autoritățile ruse au raportat un număr de 10.699 de cazuri noi și 98 de morți, ridicând bilanțul deceselor la 1.723 de la începutul epidemiei în țară.

În lume, până în momentul de față, Organizația Mondială a Sănătății a contorizat peste 3.900.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care, aproxomativ 270.000 au decedat.

Și în Germania, numărul de morți a început să fie în creștere după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 147 de pierderi umane. În total, numărul de morți s-a ridicat la 7.266. Cu toate că a fost lăudată și dată ca exemplu pentru strategia de a opri la timp răspândirea pandemiei de coronavirus, odată cu relaxarea măsurilor de restricție, Germania a început să raporteze și un număr mai mare de contaminări. De ieri și până astăzi, 1.209 de persoane s-au infectat cu Covid-19, crescând bilanțul total de infectări la 167.300.

De altă parte, viața pare să facă pași către normalitate în Germania. Totuși, cu toate că toate magazinele au dreptul de a se redeschide, germanii nu prea au chef de cumpărături zilele acestea. Potrivit unui studiu, nemții nu se grăbesc să își cheltuie banii, gândindu-se îngrijorați la criza economică pe care o consideră inevitabilă după cea sanitară. „Ameninţarea şomajului joacă aici un rol important. Este un sentiment de nesiguranţă în rândul consumatorilor şi de aceea sunt precauţi. Nu doar că nu cheltuie pentru bunuri de lux. Deocamdată oamenii ezită să dea bani pentru un tricou, sau alte articole textile, pe care le-ar fi cumpărat în mod normal”, explică Soundbite Ştefan Genth, Retailer Association Germany.

Franța, o altă țară europeană lovită din plin de pandemie de coronavirus, a decis să se redeschidă progresiv începând cu ziua de 11 mai. Împărțită pe zone din punct de vedere al impactului pe care coronavirus l-a lăsat în Franța, chiar și după 11 mai, în așa numitele „departamente roșii” vor fi menținute în continuare unele restricții. Astfel, după o hartă împărțită în regiuni verzi, portocalii și roșii, restricțiile vor fi ridicate în mod diferit. În realizarea acestei hărți, guvernul a luat în considerare două elemente majore: circulația activă a virusului și numărul de pacienți în stare critică la terapie intensivă, din fiecare departament. „Situația din Ile-de-France necesită o vigilență cât mai mare. Solicităm companiilor să le ceară angajaților să lucreze cât mai mult posibil de acasă. Le solicităm, de asemenea, celor care locuiesc în Ile-de-France să îşi limiteze deplasările”, a precizat Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii.

În ceea ce privește deschiderea granițelor, ministrul de Interne a anunțat că frontierele rămân închise până pe 15 iunie. În schimb, se vor deschise porțile tuturor instutuțiilor de învățământ. „80 - 85% din cele 50.500 de școli din Franța au anunțat că se vor deschide săptămâna viitoare. Așadar, o mare parte din școli vor fi deschise săptămâna viitoare. Nu înseamnă că toți elevii se vor întoarce în acelaşi timp la clase. După cum am spus, totul se va face progresiv”, Jean-Michel Blanquer, ministrul francez al Educaţiei. Tot de luni, francezii se pot bucura de centrele comerciale, însă nu și de restaurante sau baruri.

Italia, de ală parte, se bucură de o scădere a cazurilor active de coronavirus. Totuși, libertatea cu care au fost „răsfățați” oamenii după o lungă perioadă de carantină totală, nu mai are același gust. Italienii sunt bântuiți de amintirea unui coșmar fără margini în istoria modernă. În Bergamo, orașul unde s-au pierdut peste 7.000 de suflete, s-a redeschis, însă pe străzi continuă sirenele ambulanțelor. Mulți dintre bolnavii de Covid-19, care prezintă simptome ușoare sau moderate, sunt tratați acasă, fiind o măsură de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Cu gândul la vară și vacanțe, Letonia, Lituania și Estonia s-au anunțat a fi primele țări din Uniunea Europeană care își vor deschide granițele începând din 15 mai, permițând astfel libera circulație. „Am decis să deschidem granițele interne începând cu data de 15 mai și să permitem libera circulație a cetățenilor. Cetățenii care vin din alte țări decât cele trei state baltice vor sta în continuare 14 zile în izolare”, a declarat premierul leton Krisjanis Karins.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page