OMS face apel la precauție atunci când statele lumii pregătesc ridicarea restricțiilor impuse de cor
Fermecați de venirea primăverii, oamenii din întreaga lume se arată extrem de neliniștiți la cerința de a continua izolați la domiciliu până când cercetătorii vor descoperi un vaccin împotriva coronavirusului. De altă parte, guvernele sunt conștiente că măsurile de restricție nu îi neliniștește doar pe cetățeni ci și pe economiști ale căror estimări arată o criză fără precedent la nivel mondial. Între ciocan și nicovală, liderii lumii trebuie să aleagă strategiile corecte de revenire la normalitatea dinainte de pandemie, fără a risca noi îmbolnăviri sau decese provocate de Covid-19. În acest sens, specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că o ridicare bruscă a restricțiilor ar putea aduce un alt val de epidemie și inevitabil, o nouă carantină.
În lume însă, există o presiune mare asupra autorităților astfel încât, mai multe țări au decis să facă pași către rutina de dinainte de coronavirus. Un exemplu în acest sens în reprezintă Ungaria, unde, în ultimele zile numărul de cazuri de infectări cu Covid-19 este într-o scădere semnificativă. Cu „doar” 39 de cazuri noi și 10 decese în ultimele 24 de ore, „medicul-șef” al Ungariei, Cecilia Muller a dat publicității faptul că bilanțul total de pagube făcute de coronavirus se ridică la 3.150 de infectări și 1.966 de morți. În timp ce numărul pacienților vindecați este de aesemenea în creștere, Cecilia Muller a conchis că aceste cifre „dau motive de speranţă”, subliniind că „se pare că numărul celor care se îmbolnăvesc ori contractează virusul a început să scadă”.
Pentru a face față epidemiei de coronavirus, guvernul a decis să reia treptat viața normală, conform unui program bine stabilit. Astfel, zonele cu cel mai mare număr de infecții vor fi nevoite să respecte măsuri stricte, în timp ce alte regiuni, mai puțin afectate, vor avea de respectat distanțarea socială și o serie de alte reguli precum purtarea de măști.
Și în Iran, situație provocată de coronavirus este considerată în momentul de față, „relativ stabilă”. Cea mai afectată țară de pandemie din Orientul Mijlociu a înregistrat de ieri până astăzi 68 de decese și peste 1.000 de cazuri noi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, „peste 986 de persoane recent infectate au simptome uşoare sau moderate sau sunt pacienţi trataţi în ambulatoriu sau membri ai familiilor pacienţilor infectaţi”. Cu toate că primele cazuri de Covid-19 au fost raportate în luna februarie, Iranul a luat diverse măsuri restrictive însă niciodată nu a impus măsuri de izolare la domiciliu sau carantină. Potrivit Protv. „începând cu 11 aprilie, Teheranul a autorizat redeschiderea treptată a magazinelor, iar autorităţile au permis luni redeschiderea moscheilor în circa 30% din comitatele ţării, acolo unde riscul de reapariţie a bolii este considerat minim”.
Suedia, țara scandinavă care nu a impus aproape nicio restricție în timpul pandemiei, oferindu-le cetățenilor posibilitatea de a-și continua viețile ca până acum, a depășit în cursul zilei de astăzi, pragul de 3.000 de decese. În Spania, numărul de morți cauzate de coronavirus a înregistrat o scădere ușoară în ultimele 24 de ore. Cu 213 decese mai mult, spaniolii au un bilanț total de pierderi umane care se ridică la 26.070. În ceea ce privește numărul de contagieri confirmate, acesta a crescut cu 754 de ieri și până azi. În total, de la începutul pandemiei și până în prezent, spaniolii au raportat 221.447 cazuri de infectări.
După ce a trăit una dintre cele mai tragice perioade din istoria sa modernă, Italia face pași către normalitate, însă una care ia în continuare în calcul, riscul unui al doilea val de îmbolnăviri de Covid-19. Cu toate că a trecut de vârful pandemiei, virusul continuă să fie o amenințare mortală în azilurile de bătrâni. În Milano, la cel mai mare adăpost pentru persoane vârstnice, 200 de rezidenți au murit în ultimele luni, din cauza Covid-19. Și în Lombardia, o regiune grav afectată de pandemie, într-o instituție pentru vârstânici din Treviglio, 49 dintre cei 150 de locatari au murit din cauza virusului.
Germania face zilnic cunoscute noi planuri de relaxare a măsurilor de restricție impuse din cauza pandemiei. De astăzi, magazinele s-au deschis fără limitări, dar cu reguli stricte de igienă. În plus, cei care locuiesc în aceeași casă vor putea ieși public alături de o altă familie. În cazul în care numărul de contaminări ar începe să crească brusc într-o anumită regiune, autoritățile au pregătit și un plan de rezervă. „Dacă numărul infecţiilor creşte undeva, atunci vom avea un mecanism de urgenţă şi nu e vorba despre întreaga ţară care riscă din nou (să fie închisă, n.r.), ci doar regiuni individuale”, a transmis Angela Merkel, cancelarul Germaniei.