China nu acceptă o anchetă internațională cu privire la originea noului coronavirus
Acuzată de Statele Unite ale Americii și pusă sub spectrul suspiciunii de către mai multe țări ale lumii, China refuză să accepte o investigație internațională care ar putea să confirme sau să infirme dacă într-adevăr noul coronavirus ar fi fost eliberat sau scăpat neintenționat dintr-un laborator din orașul Wuhan, la începutul lunii ianuarie. Potrivit ambasadorului chinez la ONU, Chen Xu, „prima prioritate este concentratea asupra luptei împotriva pandemiei până la victoria finală. Nu putem tolera ca acest tip de virus politic să se răspândească în mod liber (...), în timp ce toate eforturile trebuie să vizeze lupta împotriva adevătratului virus”. Fiind conștient de faptul că Organziația Mondială a Sănătății (OMS) așteaptă o invitație pentru a trimite experți la Wuhan, considerat leagănul pandemiei, Chen Xu a estimat că actualul context diplomatic nu permite acest lucru. „Noi nu suntem alergici în principiu oricărei forme de anchetă sau evaluare, pentru că acestea permit pregătirea urgenţelor sanitare viitoare, însă nu avem timp de pierdut în salvarea de vieţi. Cu privire la dacă şi cum o invitaţie (adresată OMS) poate interveni, trebuie, pentru moment, pe de o parte, să definim priorităţile bune şi, pe de altă parte, avem nevoie de o atmosferă bună”, a subliniat ambasadorul.
În schimb, ambasadorul chinez la ONU i-a acuzat pe preşedintele Statelor Unite Donald Trump şi pe secretarul de Stat al acestuia, Mike Pompeo - care susţin că deţin probe cu privire la faptul că noul coronavirus provine dintr-un laborator de cercetare în virusologie de la Wuhan, că aceștia „pun în dificultate lupta împotriva pandemiei prin faptul că încearcă să deturneze atenţia de la propria lor responsabilitate în răspândirea virusului în Statele Unite. Dacă preşedintele Trump sau domnul Pompeo au probe, atunci să le prezinte întregii lumi în loc să arate cu degetul (...). Oamenii de ştiinţă sunt cei care pot răspunde acestor probleme. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo nu poate prezenta probe cu privire la o scăpare a noului coronavirus dintr-un laborator chinez pentru că nu are asemenea probe”, a subliniat el.
Reacția lui Chen Xu vine în urma declarațiilor făcute duminică de Mike Pompeo, conform căruia „există probe colosale” cu privire la faptul că virusul aflat la originea pandemiei covid-19 se află într-un laborator de virusologie din Wuhan.
În conflictul dintre Statele Unite și China privind originea noului coronavirus a intervenit de curând și Organizația Mondială a Sănătății. Potrivit specialiștilor de la OMS, declaraţiile oficialilor americani conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator din oraşul chinez Wuhan sunt doar speculații, fără existența unor probe concrete. „Nu am primit date şi probe specifice din partea guvernului american privind presupusa origine a virusului, prin urmare nu e vorba decât de speculaţii”, a declarat Michael Ryan, director de programe de urgenţă al OMS, într-o conferinţă de presă virtuală de la sediul organizaţiei din Geneva. Oficialul a transmis că Organizația Mondială a Sănătății nu are probe materiale ale acuzaţiilor administraţiei americane şi subliniază că nu se bazează decât pe datele ştiinţifice aflate la dispoziţia sa. Ca orice organizaţie care se bazează pe probe, ne-ar plăcea cu adevărat să primim orice informaţie despre originea virusului. Dacă aceste date şi aceste probe sunt disponibile, guvernul american este cel care trebuie să decidă dacă le pune la dispoziţie şi când, dar este dificil pentru OMS să se pronunţe în absenţa informaţiilor care să susţină aceste. Ne concentrăm pe probele de care dispunem, iar probele pe care le avem pornind de la secvenţialitate şi de la tot ce ni s-a transmis arată că virusul este de origine naturală. Ştiinţa trebuie să fie în prim-plan. Ştiinţa va găsi răspunsurile”, a precizat acest înalt oficial al agenţiei sanitare a ONU, adăugând că Organizația s-a oferit să ajute China la cercetările ştiinţifice. „Putem învăţa de la oamenii de ştiinţă chinezi. Dacă chestiunile privind originea virusului sunt exprimate ca o investigare agresivă a unei vinovăţii, atunci cred că aceasta va deveni mai greu de gestionat. Devine o chestiune politică”, a conchis Michael Ryan.
Potrivit unei alte reprezentante a gestionări pandemiei în cadrul OMS, Maria van Kerkhove, secvenţialitatea noului coronavirus a permis să se stabilească faptul că acesta provine de la lilieci şi că a fost apoi probabil transmis altor animale sălbatice vândute într-o piaţă de carne din Wuhan, după care a contaminat omul. „Trebuie să ştim cu adevărat care a fost animalul intermediar: animalul infectat de liliac şi care apoi a infectat oameni în primele cazuri”, a afirmat ea.