Rusia abia mai respiră în fața recordurilor zilnice de cazuri noi cu Covid-19
Dacă inițial se număra printre țările care a ținut sub control evoluția pagubelor făcute de pandemia de coronavirus în Europa, astăzi, Rusia se zbate din răsputeri să se mențină pe linia de plutire și să nu clacheze în fața acestui inamic invizibil. Cu o creștere extraordinară de cazuri noi, rușii stau acum în fața unui bilanț total de aproximativ 150.000 de contaminări cu Covid-19. În ultimele 24 de ore, Rusia a înregistrat 10.600 de cazuri noi de coronavirus. În ceea ce privește numărul total de decese, rușii plâng aproape 1.400 de morți, dintre care jumătate au fost raportați în Moscova. Pentru a lupta și mai puternic împotriva răspândirii epidemiei de coornavirus, autoritățile vor să introducă obligativitatea purtării măștilor, însă abia de săptămâna vitoare. „Îi implor pe cetățeni să se pregătească și să-și procure măștile din timp, pentru că noile reglementări vor intra în vigoare pe 12 mai și vor privi și transportul public”, a declarat Constantine Nohrin, șef inspecția administrativă.
În spitale, cadrele medicale sunt tot mai mânioase din cauza lipsei de echipamente de protecție. Potrivit Protv, „ieri, un al treilea medic rus ar fi căzut de la fereastră, după ce s-a plâns că doctorii se confruntă cu presiuni intolerabile. Acestuia i s-ar fi ordonat să vină la muncă deși era infectat”. Între timp, autoritățile moscovite nu vor să renunțe la datoria civilă și fac pregătiri pentru parada de Ziua Victoriei. Spre deosebire de alți ani însă, rușii vor sărbători victoria sovietică în al Doilea Război Mondial, din balcoane. „Suntem datori să ne amintim de generațiile noastre mai vechi. Din acest motiv ne vom decora capitala pentru această ocazie, în ciuda situației, și vom transmite lumii că țara noastră a fost victorioasă”, a transmis Pyotr Biryukov, viceprimar Moscova.
În urma unor investigații făcute pe dosarele pacienților de Covid-19 din decembrie-ianuarie, în Franța, medicul parizian Yves Cohen a descoperit că francezii erau purtători de coronavirus dinainte ca primul caz să fie anunțat oficial. În Grecia, aplicațiile de monitorizare au dat rezultate excelente. „Până zilele trecute, pentru orice ieșire din casă, trebuia să te înregistrezi în aplicația lansată de guvern. Trebuia să bifezi un număr, în funcție de motivul ieșirii: farmacie, băcănie ori mișcare în aer liber”, informează Nic Robertson, editor diplomatic CNN International. În ciuda faptului că are o populație îmbătrânită și un sistem medical defectuos, la o populație de 11 milioane de locuitori, Grecia a raportat sub 150 de decese și 2.600 de infectari. În plus, niciun un doctor și nicio asistență nu s-au îmbolnăvit. Cu gândul la economie, premierul grec se gândește cum și când ar putea să deschidă ușa turismului, industrie care asigură 20% din PIB-ul Greciei.
„Sperăm că, la nivel european, oamenii vor fi testați înainte să zboare, apoi aici îi vom monitoriza, fie că vor face un test anticorpi sau un test de tip PCR. Dar, cel mai probabil, vacanța de vară va fi diferită față de cum erau oamenii obișnuiți în anii trecuți în Grecia. În cel mai bun scenariu, sezonul estival se va deschide în Grecia pe 1 iulie. Ne pregătim pentru acest lucru, dar depinde mult de companiile aeriene”, a comunicat Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul Greciei.
În Iran, cazurile confirmate oficial cu coronavirus se apropie furtunos de 100.000, după ce în ultimele 24 de ore, alte 1.323 de persoane au fost testate pozitiv. În ceea ce privește bilanțul deceselor, acesta s-a ridicat la 6.340. În lupta cu răspândirea pandemiei de Covid-19, autoritățile ucrainiene au decis astăzi să prelungească carantina până pe 22 mai, însă au fost de acord să relaxeze parțial izolarea începând cu data de 11 mai. „Relaxarea carantinei nu înseamnă o ridicare completă. Carantina va fi prelungită până la 22 mai şi vom continua să observăm cum evoluează pandemia în lume şi numărul de cazuri în Ucraina”, a declarat prim-ministrul Denis Şmîhal. Cu toate că cetățenilor li se permite să meargă în parcuri, saloane de înfrumuseţare, magazine retail cu produse nealimentare, restaurante în aer liber şi la terasele cafenelelor, muzee şi biblioteci, transportul public, precum şi legăturile feroviare şi aeriene nu vor începe să funcţioneze în prima etapă de relaxare a restricţiilor.
În Spania, țara care obișnuia să ocupe locul doi în Europa în ceea ce privesc pagubele umane făcute de pandemia de coronavirus, de ieri și până astăzi s-au înregistrat „doar” 185 de morți, ținând bilanțul zilnic la sub 200 de morți pentru a treia zi consecutiv. În total, Spania a raportat 25.613 decese și 219.329 – cu 1.318 de cazuri mai multe decât luni.