top of page

Marea Britanie – cea mai îndoliată țară europeană în pandemia de Covid-19


Cu toate că Europa nu s-a pregătit în niciun fel pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus atunci când aceasta devenise cel mai mare coșmar al Chinei, noului virus nu i-a luat mult timp să se instaleze pe teritoriile bătrânului continent. Chiar și așa, la anunțarea carantinei totale impuse de autoritățile italiene, după ce Covid-19 a lovit puternic în Peninsulă, puține țări au luat în serios gravitatea pandemiei. Când Spania a devenit furtunos o victimă fără drept de apărare, statele europene au început să aplice măsuri de izolare a cetățenilor la domiciliu, închizând pe cât de mult posibil afacerile din societățile cu pricina. Între timp, Marea Britanie a continuat să creadă că noul coronavirus va trece de la sine.

Din păcate, pandemia a cuprins repede întreaga planetă și neavând încotro, premierul britanic, Boris Johnson a decis în data de 23 martie să oprească societatea Regatului Unit, trimițându-i pe oameni în izolare. Acuzat că a luat această prea târziu, șeful guvernului de la Londra s-a îmbolnăvit ulterior de coronavirus. Ajuns la spital în stare gravă, Boris Johnson a recunoscut că starea lui de sănătate a depins în totalitate de munca depusă de personalul medical. Când a revenit la guvern, premierul a trebuit să dea piept cu un bilanț halucinant de cazuri noi și decese pe care Covid-19 îl făcuse în tot acest timp.

Decis să trateze pandemia de coronavirus cu maximă seriozitate, Boris Johnson este așteptat să vină cu un plan privind viitorul britanicilor după mai bine de 6 săptămâni de izolare. Din nefericire, opțiunile nu sunt tocmai variate pentru Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, în condițiile în care Marea Britanie tocmai a depășit 32.000 de decese cauzate de Covid-19, devenind cea mai îndoliată țară din Europa și a doua din lume, după Statele Unite ale Americii. Potrivit Oficiului Naţional de Statistică, în Anglia şi Ţara Galillor s-au înregistrat, până la 24 aprilie, 29.648 de decese având menţionat în certificatele de decese COVID-19. După numărătoarea pierderilor și din celelalte două provincii britanice, Scoţia şi Irlanda de Nord, numărul oficial al deceselor se ridică la 32.313, depăşindu-l pe cel din Italia, ţara cea mai lovită până acum de epidemie.

Dacă în spitale, situația a început să fie sub controlul personalului medical, nu la fel se poate spune și despre azilele de bătrâni. În ultimele trei săptămâni, mai multe de 6.000 de persoane au murit din cauza Covid-19

Cu toate că în ultimele 24 de ore Marea Britanie a înregistrat cel mai mic număr de morți din martie încoace, bilanțul total depășește orice altă țară europeană. De vină pentru acest „eșec” în fața coronavirusului ar fi deciziile luate inițial de autorități. Crezând că imunizarea colectivă este o strategie bună de luptat împotriva Covid-19, guvernul britanic a permis oamenilor să își continue viața în mod normal, în timp ce alarma suna asurzitor în mai toate țările din Europa. „Dacă acționezi prea devreme, oamenii se satură de carantină, obosesc”, s-a scuzat Chris Whitty, ofițer medical șef. La rândul său, Patrick Vallance, șef științific a adăugat: „nu e de dorit să impui restricțiile prea devreme și pentru că vrei ca populația să capete imunitate”.

Potrivit unui raport guvernamental cu date actualizate, numărul de persoane infectate era mult mai mare decât cel anunțat oficial în zilele premergătoare adoptării măsurilor de distanțare socială, pe când șeful guvernului încă nu se sinchisea de coronavirus. Cu toate că nu păreau afectați de faptul că premierul britanic le permite să îți continue viețile în timp ce restul Europei „era în flăcări”, oamenii au început ulterior să se întrebe dacă nu cumva li se pune sănătatea în risc, de dragul acoperirii economiei britanice. „Veți fi încântați să aflați că eu strâng mâna oricui”, îi încuraja Boris Johnson la jumătatea lunii martie. Când, în sfârșit, au fost închise puburile, cifrele oficiale raportau 359 de morți, mai puțin de jumătate din numărul real.

Între timp, un insider din industria Regatului Unit a dezvăluit pentru The Sun măsurile guvernului care se vor aplica pentru reîntoarcerea în condiții de siguranță la muncă pentru șapte sectoare-cheie. Potrivit rapoartelor, măsurile de distanțare socială ar putea fi aplicate la locurile de muncă, inclusiv birouri, transporturi publice, magazine și școli, timp de un an, după ridicarea restricțiilor. Planul de relaxare treptată ar dura un an de zile, iar oamenii vor avea mai multe condiții de îndeplinit pentru a se întoarce la normalitate. „Dacă virus va apărea la iarnă, aceste măsuri vor trebui să fie în vigoare mai mult timp”, a declarat sursa.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page