top of page

Secretarul american de stat susține că „există probe imense” că virusul Covid-19 a fost creat de chi


După o primăvară devastatoare, planeta nu se poate mulțumi cu o traiectorie în scădere a pagubelor umane produse de pandemia de coronavirus și pașii pe care majoritatea țărilor îi fac pentru a relaxa măsurile de izolare la domiciliu impuse din cauza Covid-19. Cea mai lovită țară din lume, Statele Unite ale Americii stau cu ochii pe autoritățile de la Beijing și acuză China că a lansat virusul ucigaș dintr-un laborator din orașul Wuhan. Potrivit secretarului american de stat, Mike Pompeo, există dovezi semnificative conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator din China. „Există probe imense că de acolo a plecat. China este cunoscută pentru predilecţia ei de a infecta lumea şi de a folosi laboratoare care nu respectă normele. Nu este prima dată când lumea este pusă în pericol de un virus provenit din laboratoarele chineze. Ei continuă să împiedice accesul occidentalilor, al celor mai buni medici. Trebuie să putem merge acolo. Încă nu avem eşantioanele virusului de care avem nevoie”, a insistat secretarul american de stat într-o declaraţie, refuzând să spună dacă el crede că virusul ar fi fost eliberat în mod intenţionat de chinezi.

Împărtășind aceiași credință, preşedintele Donald Trump s-a declarat convins că noul coronavirus ar fi avut originea într-un laborator de virusologie chinezesc, dar la rândul său, liderul de la Casa Albă a refuzat să prezinte dovezi, crescând astfel nivelul tensiunilor în relaţia cu Beijingul pe subiectul originii bolii COVID-19. Întrebat totuși dacă a văzut dovezi care să îi confere un „grad ridicat de convingere” că virusul provine de la Institutul de Virusologie din Wuhan, preşedintele american a răspuns hotărât: „Da, am văzut”. Acuzat că nu a tratat cu seriozitate epidemia de Covid-19 lăsând zeci de mii de americani să moară fără nicio speranță, Trump a dat mai degrabă dovadă de interes politic decât unul medical. Preocupat de imaginea sa de erou și pregătirile pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, Trump a declarat anterior că administrația sa încearcă să stabilească dacă noul coronavirus ar fi fost creat artificial în laborator sau ar fi fost scăpat dintr-un laborator.

Puterea sa de influență a ajuns până în Europa unde, șeful diplomației europene crede că Europa a fost puțin naivă în relația sa cu China, „dar abordarea sa începe să fie mai realistă. „Regimul de la Beijing are o înțelegere diferită a ordinii internaționale. China reprezintă în aceeași măsură un partener economic, cât și un rival sistemic care încearcă să promoveze un model alternativ de guvernare. Există abordări diferite în ceea ce privește guvernarea, mai ales în timp de criză. Actuala criză a coronavirusului a accentuat rivalitatea dintre China și SUA”, a declarat înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Journal du Dimanche. În ceea ce privesc acuzațiile lui Donald Trump asupra Chinei, oficialul european și-a exprimat îndoiala cu privire la sugestiile președintelui american potrivit cărora coronavirusul își are originea într-un laborator din Wuhan, ipoteză care a fost respinsă recent de serviciile secrete americane. „Întotdeauna declarațiile președintelui SUA trebuie tratate cu grijă”, a spus Borrell, adăugând că Trump recomanda cu ceva vreme în urmă utilizarea dezinfectantului ca tratament anti-covid.

În urma acuzațiilor primire, televiziunea publică din China a reacționat prompt, catalogând în cursul zilei de astăzi, drept „demente şi inexacte” ultimele afirmaţii ale secretarului de stat american Mike Pompeo cu privire la originea pandemiei de COVID-19.

De asemenea, cotidianul chinez Global Times a publicat un comentariu în care respinge drept „nefondate” alegaţiile venite din partea Washingtonului conform cărora Beijingul ar fi ascuns anvergura epidemiei şi acuză administraţia preşedintelui american Donald Trump că în realitate încearcă să distragă astfel atenţia de la propria sa „incompetenţă”. „Scopul guvernului american este de a da vina pe China pentru pandemie şi a manipula opinia publică pentru a evita să fie acuzat de proastă gestionare a crizei, obiectivul suprem al administraţiei fiind acum ca Trump să câştige alegerile. Adevărul este că Pompeo nu are nicio dovadă. Dacă Washingtonul are dovezi solide, atunci să-i lase pe cercetători să le examineze şi să le verifice”, notează ziarul chinez.

De altă parte, premierul canadian Justin Trudeau - a cărui ţară este membră a alianţei de informaţii Cinci ochi (Five Eyes), alături de SUA, Marea Britanie, Australia şi Noua Zeelandă, a precizat că este „prea devreme să se tragă concluzii ferme legat de plecarea coronavirusului dintr-un laborator chinez”.

Potrivit cercetătorilor, cel mai probabil virusul a fost transmis la om de la lilieci, via alt animal, iar săptămâna trecută comunitatea de informaţii a SUA a ajuns la concluzia că virusul nu este creat de om.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page