top of page

Europa riscă și relaxează măsurile de restricție impuse pentru prevenirea pandemia de coronavirus


Începutul lunii mai a găsit o Europă devastată de pandemia de coronavirus dar și multe țări curajoase să facă primii pași din perioada de două luni în care și-a ținut cetățenii izolați la domiciliu. Cu temeri dar și speranțe, autoritățile europene deschid calea oamenilor pentru revenirea la normalitate. Ce-i drept, conform noilor cerințe, europenii trebuie să rămână în continuare precauți, purtând măști, spălându-se des pe mâini și păstrând distanțarea socială.

În timp ce statele care au început să relaxeze măsurile de astăzi, experimentează o atenție crescută asupra modului în care va evolua pandemia de coronavirus, țări precum Rusia luptă din răsputeri să facă față valului de morți și a creșterii numărului de cazuri noi de Covid-19. Cu 10.600 de contaminări noi în utimele 24 de ore, Rusia a ridicat bilanțul infectărilor cu coronavirus la 135.000. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Moscova, unde apar noi îngrijorări cu privire la capacitatea spitalelor de a face față valului de bolnavi. Încercând să prevină cât mai mult răspândirea pandemiei, rușii au testat peste 4 miloane de oameni, fiind astfel pe locul 2 în lume la acest capitol, după Statele Unite.

În Marea Britanie, acolo unde tocmai a fost trecut de vârful pandemiei, ultimele 24 de ore au raportat puțin peste 300 de decese, la jumătate față de ziua anterioară. Cu toate că începe să se întrevadă luminița de la capătul tunelului în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, britanicii nu răsuflă încă ușurați. „Oficialii de la Londra speră să păstreze tiparul în perioada următoare şi au în plan să crească numărul persoanelor testate, dar şi implementarea unui sistem de depistare a celor cu care intră bolnavii în contact, cu ajutorul unei aplicaţii de urmărire”, informează Protv.

„Tendinţa e acum în scădere. Şi da, se pare că am trecut și de vârful deceselor. Am observat o scădere a numărului de decese, ceea ce este desigur o veste bună şi e unul dintre beneficiile respectării distanței sociale”, confirmă Stephen Powis, director medical național.

Între timp, Universitatea de la Oxford raportează că este la un pas de realizarea unui vaccin anti coronavirus. „Răspândirea virusului este provocată, în principal, de cei care îl au (şi sunt asimptomatici, n.r.). Aşa că e un lucru bun când infecţia e detectată în fază incipientă. Repet, numărul de cazuri e în creştere, dar nu şi răspândirea bolii în sine”, a precizat Alexander Gintsburg, director centru de cercetare epidemiologică.

În Suedia, atât oficialii cât și cetățenii se arată extrem de mulțimiți față de strategia guvernului în fața Covid-19. Singura țară europeană care nu a aplicat cele mai multe restricții utilizate de restul țărilor vestice în limitarea răspândirii pandemiei, Suedia a ținut deschise tot timpul barurile, restaurantele, saloanele de înfrumusețare sau frizerie și școlile. În prezent, rata mortalității în această țară scandinavă este mai mare ca în țările din jur, dar nu la fel de ridicată ca în Spania, Italia sau Franța.

„Avem o curbă foarte plată (a epidemiei, n.r.). Sistemul nostru de sănătate încă funcţionează. Sunt vremuri grele pentru ei, dar nu au fost copleşiţi deloc până acum. Cel puţin 20% dintre paturile de la Terapie Intensivă sunt libere. Călătoriile au fost reduse cu aproape 90%, foarte mulţi oameni stau acasă. Cred că am obţinut multe rezultate pozitive după măsurile pe care le-am luat”, a explicat Anders Tegnell, epidemiologul-şef al Suediei.

După ce a fost primul stat european care a intrat în carantină totală, Italia a deschis astăzi parcurile, fabricile și șantierele. Pierzând aproape 29.000 de suflete și paralizând complet turismul, Peninsula tratează relaxarea măsurilor cu precauție. Autoritățile au înțeles însă că repornirea este absolut necesară și că cei din domeniile esențiale abia o mai scot la capăt. Magazinele, restaurantele, barurile și spatiile culturale rămân totuși închise cel puţin până pe 18 mai.

Potrivit specialiștilor de la agenția sanitară a Uniunii Europene, majoritatea ţărilor europene au depăşit perioada de vârf a epidemiei noului coronavirus - cu excepţia a patru ţări, între care şi România. Conform directoareai Centrului European de Prevenţie şi Controlul Bolilor (ECDC) Andrea Ammon, Bulgaria, România, Suedia și Polonia continuă să înregistreze o creştere a contaminărilor. „Aceste țări nu au înregistrat nicio evoluţie semnificativă (a situaţiei lor) în ultimele două săptămâni”, a subliniat ea. Potrivit ECDC - care asigură o supraveghere sanitară a celor 27 de state membre UE şi a Marii Britanii, Norvegiei, Liechtensteinului şi Islamdei -, toate celelalte ţări europene înregistrează de-acum o scădere a cazurilor. „Sâmbătă părea că primul val al transmiterii (noului coronavirus în Europa) a trecut de perioada de vârf”, a precizat Andrea Ammon.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page