top of page

În timp ce vestul Europei începe să își revină după coșmarul pandemiei de Covid-19, țările din est s


Ultimele date publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) arată că la nivel mondial, peste 3,19 milioane de oameni sunt infectați cu noul coronavirus, în timp ce bilanțul deceselor s-a ridicat la peste 227.000.

Cu toate că Europa a fost lovită din plin de această pandemie care a transformat viețile europenilor într-un coșmar, autoritățile fac acum pași spre relaxarea măsurilor de izolare și deplasare impuse imediat ce Italia a devenit focarul pandemiei pe bătrânul continent. După mai bine de o lună în care italienii au fost forțați să stea închiși în casă, în timp ce afacerile au fost toate suspendate, Protecția Civilă a anunțat astăzi un record de vindecări în Peninsulă. Potrivit autorităților, 4.693 persoane au scăpat de Covid-19, scăzând totalul cazurilor active la 205.463. În total, de la începutul epidemiei în Italia, 75.945 de persoane s-au vindecat de coronavirus. Vești bune vin și de la numărul deceselor înregistrate. Acesta a scăzut la 285 în ultimele 24 de ore, comparativ cu 323 raportate în cursul zilei de miercuri. Din păcate, până în momentul de față, numărul total al morților se ridică la 27.967.

Cu toate că oamenii își pierd deja răbdarea de a mai rămâne izolați, premierul italian Giuseppe Conte îi avertizează că țara nu poate reveni imediat la normalitate. Guvernul de la Roma pregătește o relaxare progresivă a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19, luând în vedere nivelurile de contagiune diferite între regiunile țării. „Prefer să o spun tare şi răspicat, cu riscul de a părea nepopular: guvernul nu poate garanta o revenire imediată la normalitatea vieţilor noastre de dinaintea crizei”, a transmis Conte într-un discurs în parlamentul italian. Menţionând un raport al consilierilor ştiinţifici ai executivului italian, el a explicat că o redeschidere completă a ţării la 4 mai „ar conduce la o creştere exponenţială şi necontrolată a numărului infectărilor”.

„Regiunile italiene pot adopta măsuri mai stricte decât cele stabilite la nivel naţional, dar nu pot relaxa restricţiile mai mult decât ceea ce s-a decis pentru întreaga ţară. Orice astfel de decizii ar trebui, indiferent de intenţii şi scopuri, să fie considerate ilegitime. Consecinţele economice ale unui al doilea val de contaminări cu COVID-19 ar fi chiar mai rele, iar în perioada imediat următoare Italia trebuie să adopte o atitudine de coexistenţă cu noul coronavirus, nu de eliberare de acesta”, a subliniat prim-ministrul Italiei.

În opinia oficialilor din sistemul sanitar, Italia este pregătită pentru un al doilea val al epidemiei dotând în acest moment spitalele cu stocuri de două ori mai multe de ventilatoare și paturi la terapie intensivă. „Suntem echipaţi să rezistăm unor vârfuri (ale pandemiei, n.r.) chiar mai mari decât cele din prima fază. Nimeni nu poate rezista în faţa apocalipsei, dar cu toţii credem că nu se va întâmpla”, a declarat Domenico Arcuri, comisar special pentru coronavirus.

Pentru că de luni, 4 mai, aproape 2,7 milioane de italieni se vor întoarce la muncă, cel puțin 15% dintre ei vor avea nevoie să folosească mijloacele de transport în comun. În acest sens, autoritățile au început deja să testeze în tramvaie, autobuze și metrouri, cum poate fi respectată distanțarea socială

Și în Spania numărul deceselor de coronavirus a ajuns la cel mai scăzut nivel în aproape șase săptămâni. Conform autorităților, numărul morților înregistrate în ultimele 24 de ore a fost de 268, devenind astfel cea mai mică cifră raportată din 20 martie. O altă veste bună face referire la faptul că în decursul unei singure zi numărul persoanelor vindecate a fost dublu față de cel al îmbolnăvirilor de coronavirus. De la începutul epidemiei în Spania și până în prezent, Ministerul Sănătății din Madrid a înregistrat 24.543 de decese și 213.435 de cazuri de infectare.

Dacă vestul Europei începe să își revină din coșmarul provocat de pandemia de Covid-19, nu la fel se poate spune și despre est. Rusia a depășit pragul de 100.000 de cazuri de contaminare cu coronavirus, majoritatea infectărilor fiind înregistrate în Moscova, regiunea acesteia și la Sankt Petersburg. Tot din cauza răspândirii virusului în țară, autoritățile ungare au decis că școlile vor rămâne închise până la sfârșitul lunii mai, iar evenimentele cu peste 500 de participanți nu vor putea avea loc până pe 15 august. De altă parte, premierul Ungariei Viktor Orban a anunţat miercuri seara că, în afara capitalei Budapesta, unele restricţii impuse pentru a opri răspândirea noului coronavirus vor fi ridicate începând de săptămâna viitoare, când magazine şi terase vor putea să se redeschidă fără limite de program. „Magazinele pot fi deschise cu program normal. Terasele restaurantelor şi cafenelelor pot fi deschise. Plajele în aer liber vor putea fi vizitate. Cu toate astea, păstrarea unei distanţe de 1,5 metri şi purtarea măştilor de protecţie va fi obligatorie în magazine şi în transportul public”, a declarat Viktor Orban, premierul Ungariei.

În prezent, Ungaria a raportat 312 de decese dintr-un total de 2.775 de cazuri de Covid-19.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page