top of page

Trump „știe” că liderul nord-coreean, Kim Jong-un este în viață


În timp ce planeta se confruntă cu o pandemie extrem de periculoasă a unui nou virus care a îmbolnăvit până în momentul de față aproape trei milioane de suflete și a provocat mai bine de 200.000 de decese la nivel mondial, liderii internaționali găsesc puțin răgaz și pentru a se întreba unde este liderul nord-coreean, Kim Jong-un? Devenit extrem de faimos după ce însuși președintele american, Donald Trump l-a ridicat la un rang de maximă importanță după ce a acuzat Coreea de Nord că efectuează teste nucleare ilegale, Kim Jong-un este în atenția presei din întreaga lume de când a ratat un eveniment național pe data de 15 aprilie. La acea dată, șeful nord-coreenilor a lipsit pentru prima dată la ceremoniile care au marcat 108 ani de la nașterea bunicului său, Kim il Sung, fondatorul regimului stanilist.

Întrebându-se unde ar putea fi dictatorul comunist, mulți jurnaliști au informat ba că acesta ar fi avut o operație pe cord și acum se recuperează, ba că ar fi murit din cauza operației la inimă. Mai mult, mass media internațională nu a ratat nici ocazia de a presupune deja cine ar putea să îi ia locul lui Kim Jong-un la putere, majoritatea crezând că sora acestuia de aproximativ 31 de ani ar fi cel mai indicat succesor.

Ultima dată când liderul nord-coreean a fost văzut în public s-a întâmplat în ziua de 11 aprilie. Atunci, Kim Jong-un a participat la o ședință a Comitetului Central și a asistat la exerciții ale aviației, alături de membri ai armatei. Conform unui site de informații specializat în Coreea de Nord, Daily NK, cu sediul la Seul, Jong-un ar fi fost operat la inimă o zi după această ultimă apariție publică, și anume, pe 12 aprilie. De atunci, mass media din China și Japonia au informat că acesta ar fi murit sau că ar fi într-o stare vegetativă. Cu toate că Beijingul a trimis în Coreea de Nord o echipă de experți medicali pentru a oferi consiliere cu privire la Kim Jong-un, autoritățile nord-coreene nu au confirmat încă nicio sursă.

Citând surse medicale, o revistă japoneză, Shukan Gendai, a menționat că liderul nord-coreean a suferit o operație pe cord, în urma unui cheag de sânge blocat pentru care a avut nevoie de un stent. „În timpul unei vizite într-o zonă rurală, s-a prăbușit și s-a prins cu mâinile de piept. În grabă, doctorii care îl acompaniau l-au transportat la un spital de urgență din apropiere. Între timp, au cerut autorităților de la Beijing să trimită medici. China a trimis o echipă de 50 de experți medicali și echipament medical la Phenian”, a scris revista săptămânală japoneză.

În ciuda tuturor zvonurilor și a presupuselor cu privire la starea de sănătate a lui Kim Jong-un, Donald Trump susține că știe adevărul și că dictatorul trăiește. Fără să dea mai multe detalii despre ceea ce cunoaște, președintele american dă de înțeles că este la curent cu situația lui Kim Jong-un și îi urează „noroc”. „Sper că este bine. Nu vreau să vă spun exact. Da, am o idee bună (despre starea sa), dar nu pot să spun acum. Îi doresc noroc. Eu știu cum se simte. Vom vedea. Veți afla probabil într-un viitor nu prea îndepărtat”, a declarat Trump într-o conferință de presă pe care a susținut-o ieri în grădina Casei Albe.

În același context, un consilier special în domeniul securității naționale al președintelui sud-coreean Moon Jae-in a minimalizat o mulțime de zvonuri și a dat asigurări că liderul nord-coreean „este în viață și sănătos”.

Până când Jong-un nu va re-apărea în public, mass media internațională continuă să facă presupuneri despre starea acestuia. În cursul zilei de astăzi, ministrul sud-coreean al Unificării, a declarat într-o audiere în Parlament că dictatorul Nord-coreean probabil încearcă să se protejeze de noul coronavirus de când a dispărut din public. „Kim Jong Un probabil că nu a asistat la ceremoniile de la 15 aprilie - nu din cauza stării sănătăţii sale, ci ca măsură de precauţie faţă de epidemia noului coronavirus. Este adevărat că nu a lipsit niciodată de la aniversarea lui Kim Il Sung de când se află la putere, însă numeroase ceremonii şi un banchet au fost anulate din cauza unor îngrijorări legate de noul coronavirus. Eu nu cred că acesta un lucru deosbit de neobişnuit în situaţia actuală” a apreciat marţi ministrul sud-coreean al Unificării Kim Yeon-chul.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page