top of page

Presa interanțională vorbește tot mai mult de o posibilă moarte a liderului nord-coreean, Kim Jong-u


Este mai bine de o lună de când dictatorul Coreei de Nord, Kim Jong-un nu a mai fost văzut în public. Odată cu absența acestuia de la una dintre cele mai importante manifestări ale propriului partid în data de 15 aprilie, presa internațională a început să își pună întregări cu privire la starea lui de bine. Devenit și mai cunoscut la nivel internațional după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump l-a caracterizat ca fiind unul dintre inamicii principali ai siguranței mondiale, Kim Jong-un a atras în ultimii ani atenția asupra regimului său politic de tip dictatură dar și a testelor nucleare cu care îngrijora omenirea.

Lipsa acestuia din spațiul public a născut însă o serie de suspciuni și zvonuri legate cel mai adesea, de o posibilă moartea a sa. Potrivit celor mai multe surse, neoficiale, dictatorul nord-coreean ar fi suferit de o operație pe inimă și fie se recuperează după aceasta, fie a murit. În opinia unui fost oficial al Partidului Muncitoresc pe nume Lee Jeong Ho, absența lui Kim Jong-un ar putea fi justificată prin faptul că acesta s-ar fi rănit singur în timpul unei lansări de rachete. „Kim a fost absent de la raportările testelor, ceea ce poate conduce la posibilitatea ca un accident neașteptat să fi avut loc”, a explicat Lee Jeong Ho.

De altă parte, revista japoneză, Shukan Gendai, a publicat de curând o teorie citată de surse medicale. Conform acestora, liderul nord-coreean a suferit o operație pe cord, în urma unui cheag de sânge blocat pentru care a avut nevoie de un stent. „În timpul unei vizite într-o zonă rurală, s-a prăbușit și s-a prins cu mâinile de piept. În grabă, doctorii care îl acompaniau l-au transportat la un spital de urgență din apropiere. Între timp, au cerut autorităților de la Beijing să trimită medici. China a trimis o echipă de 50 de experți medicali și echipament medical la Phenian”, a informat revista săptămânală japoneză.

Potrivit jurnaliștilor de la Shukan Gendai, Kim Jong-un ar fi rămas în stare vegetativă. Cu toate că afirmațiile revistei japoneze nu au fost confirmate, Reuters a raportat că într-adevăr, o echipă de medici chinezi au mers în Coreea de Nord pentru a-l consulta pe liderul Coreei de nord. „Din ce am auzit, nu prea mai există speranță. Dar Coreea de Nord este extrem de secretoasă. În trecut a fabricat multe povești, ceea ce s-ar putea întâmpla și acum. Am motive să cred că situația din Coreea de Nord e foarte tensionată”, a spus Francesco Sisci, un corespondent din estul Asiei cu contacte foarte bune în China.

O altă teorie privind starea de sănătate a liderului dictator este susținută de publicația „38 North” care a analizat imagini din satelit și potrivit cărora trenul personal al lui Kim Jong-un este la vila de pe plajă a liderului, în Wonsan. Coreea de Sud crede însă că liderul nord-coreean nu a murit ci se recuperează după o intervenție chirurgicală la inimă. Potrivit jurnaliștilor de la Daily NK, Kim Jong-un ar fi fost supus unei intervenții chirurgicale la Spitalul Hyangsan în data de 12 aprilie. Aflat în apropierea Muntelui Myohyang, în provincia Pyongan de Nord, spitalul este destinat exclusiv pentru familia Kim. După ce la operația sa au participat medici ai Spitalul General al Crucii Roșii din Coreea și cu Universitatea Medicală din Pyongyang, o parte din aceștia s-au întors la Pyongyang, iar o parte au rămas lângă Kim pentru a-i monitoriza starea de sănătate.

În Statele Unite ale Americii, Van Jackson, oficial de securitate în administrația președintelui american Barack Obama s-a arătat îngrijorată de Kim Jong-un. „Sunt îngrijorată în acest moment: Da, și o să vă prezint observația mea, că (liderul nord-coreean, n.red.) este gras și are aproape toate viciile pe care le poți avea în afară de metamfetamină. Sunt îngrijorată deoarece Coreea de Nord nu e pregătită pentru moartea lui și nici noi nu suntem”, a transmis Van Jackson.

În cursul zilei de astăzi, mai multe publicații din China și japonia scriau că autoritățile nord-coreene vor transmite în orice moment faptul că liderul de la Phenian ar fi murit. Potrivit acestora, ultima dată când presa de stat de la Phenian a anunțat decesul unui lider - pe cel al lui Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un - anunțul a venit după 48 de ore iar modul în care Coreea de Nord a gestionat decesul fostului lider în 2011, produs în urma unui atac de cord, ar putea reprezenta un indiciu despre modul în care ar puta fi anunțată moartea lui Kim Jong Un.

Între timp, până când Coreea de Nord se decide să vină cu o reacție la toate aceste zvonuri, presa internațională vorbește deja despre cine ar putea fi succesorul de la Phenian. În opinia majorității, principalul candidat la șefia țării este chiar sora lui Kim Jong-un, Kim Yo Jong, în vârstă de aproximativ 31 de ani. O figură cunoscută deja de la evenimentele naționale dar și internaționale, în urmă cu două săptămâni, ea a fost numită ca membru alternativ în Biroul Politic al Comitetului Central din Coreea de Nord și deține controlul asupra funcțiilor importante din partid. În același timp, Kim Yo Jong este cunoscută ca fiind cea care a „modernizat” imaginea fratelui său.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page