top of page

Experții în economie consideră că „pandemia a mărit prăpastia dintre bogați și săraci”


Luna aprilie, considerată de altfel și o lună cu temperaturi medii peste măsură, este aproape de final, iar pandemia de coronavirus și măsurile de izolare și deplasare impuse împotriva răspândirii Covid-19 îi determină pe oameni să fie sătuli de carantină și să dea semne de neliniște. Totuși, în această lună când întreaga planetă s-a mobilizat la unison pentru oprirea răspândirii coronavirusului, autoritățile au observat îmbunătățiri în lupta cu acest inamic invizibil. Chiar dacă în prezent, potrivit specialiștilor, războiul este pe departe la final, mai multe țări au atins deja vârful pandemiei și au început să raporteze un număr în scădere al cazurilor noi dar și al deceselor.

Cu un bilanț de peste 206.000 de decese la nivel global, planeta se apropie de un nou prag psihologic de îmbolnăviri: trei milioane de cazuri cu infectări. În prezent, țările occidentale unde curba de infectare dă semne că s-ar stabiliza ori că este în declin, autoritățile au pus deja în funcțiune un plan de relaxare a măsurilor de izolare. De altă parte, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai multe țări din estul Europei, din Africa, dar și din America Centrală și de Sud sunt pe o pantă ascendentă.

În Spania, a doua cea mai afectată țară europeană de pandemie de Covid-19, se înregistrează o ușoară scădere a numărului de morți. Cu 331 de decese și 1.831 de cazuri de contaminare raportate în ultimele în ultimele 24 de ore, autoritățile vorbesc și de peste 100.000 de persoane vindecate de la începutul crizei sanitare. În total, Spania se confruntă cu un total de 23.521 de morți și 209.465 de infectări cu coronavirus. „Evoluţiile se menţin în aceeaşi linie descendentă din ultimele zile”, a amintit astăzi, directorul Centrului pentru coordonarea alertelor şi situaţiilor de urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii, Fernando Simon.

Weekendul trecut, după șase săptămâni de stat în casă, copiii au putut fi văzuți ieșind în aer liber. Acestora li se permite să se plimbe doar însoțiți de un adult și doar pe o rază de maximum un kilometru în jurul locuinței. „Vreau ca această carantină să se încheie odată, să ne putem întoarce la școală, să fiu din nou cu colegii mei și să putem ieși pur și simplu din casă”, a reacționat lberto Terron, un copil de 10 ani.

În Marea Britanie, Guvernul condus de premierul Boris Johnson, va schița în zilele următoare, planuri pentru o ridicare a restricțiilor. „Aceste decizii vor fi luate cu maximum posibil de transparenţă şi guvernul se va baza ca întotdeauna pe ştiinţă, aşa cum a făcut de la bun început” a asigurat Johnson, în prima alocuţiune susţinută la revenirea sa la lucru, după vindecarea de boala provocată de noul virus. Acesta le-a mulţumit britanicilor pentru respectarea măsurilor de izolare, menţionând că este conştient de faptul că „virusul aduce zilnic tristeţe şi doliu în casele din toată ţara şi că este cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Regatul Unit după război”.

Aflată încă în faza transmiterii comunitare prin contact direct, Ungaria a înregistrat până în prezent, 2.583 de cazuri de contaminare cu Covid-19 și 280 de decese. Conform site-ului koronavirus.gov.hu, în prezent, 9.829 de persoane se află oficial în carantină iar 65.625 de teste au fost efectuate până acum pentru identificarea eventualei prezenţe a noului coronavirus.

În Germania, Ministrul economiei, Peter Altmaier a cerut astăzi landurilor federale să nu ridice prea brusc restricțiile pentru combaterea coronavirusului, pentru a evita extinderea pandemiei. Conform sistemului politic descentralizat din Germania, landurile pot implementa sau anula măsuri de distanţare socială. De altă parte, Berlinul contează pe aceste măsuri, iar cancelarul Angela Merkel rezistă presiunilor pentru relaxarea lor în continuare. „Ca persoană care crede în decizii bazate pe fapte, recomand tuturor să acţioneze cu grijă pentru a nu fi obligaţi până la urmă să revină asupra măsurilor de relaxare”, a avertizat Altmaier la postul de radio Deustchlandfunk.

Cu aproximativ 150.000 de contaminări și un total de 5,750 de decese, germanii se arată tot mai nemulțimiți de restricțiile impuse. Drept dovadă, zilele trecute, câteva sure de persoane au protestat în stradă măsurile autorităților. Echipați cu mănusi și măsti, polițiștii au făcut peste o sută de arestări. În China s-au raportat trei cazuri noi de îmbolnăvire, un număr în scădere comparativ cu ziua anterioară când au fost diagnosticate 11 cazuri. De altă parte, în ultimele 24 de ore, în Statele Unite ale Americii s-au înregistrat 1.330 de decese, ridicând bilanțul total al morților la 54.841.

În timp ce experții lumii își unesc eforturile pentru descoperirea unui vaccin împotriva coronavirusului, specialiștii în economie sunt de părere că pandemia a mărit prăpastia dintre bogați și săraci, iar inegalitățile sociale sunt mai vizibile acum, mai ales în perspectiva unei crize economice fără precedent. „Ceea ce a scos la iveală pandemia de coronavirus a fost cât de vulnerabile sunt economiile foarte bogate şi sofisticate, din cauza inegalităţilor. Acolo există o prăpastie între (bogaţi şi, n.r.) oamenii care lucrează în prima linie în magazinele de alimente sau în domeniul medical sau, pur şi simplu, fac curăţenie... şi între câştigurile lor şi ceea ce ar trebui să câştige”, a explicat Josh Boak, jurnalist economic la Associated Press.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page