top of page

Gafă după gafă. Președintele american a sugerat injectarea de dezinfectant pentru tratarea Covid-19


Cunoscut ca o figură publică extrem de controversată încă de pe vremea când era „doar” un miliardar și om de televiziune, Donald Trump nu încetează să șocheze de când a ajuns președintele celei mai puternice țări ale pământului. Într-un moment în care întreaga planetă suferă la unison din cauza coronavirusului, liderul de la Casa Albă „piperează” fiecare apariție publică cu declarațiile pe care face dar și cu recomandările pe care le sugerează experților în medicină. Dorind să transmită că știe cum se poate trata pandemia de coronavirus, Trump a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, că noul virus poate fi tratat prin injectarea de dezinfectant în organism. Conform celui mai puternic om de pe pământ, dacă această variantă nu dă roade, atunci o altă soluție ar fi expunerea pacienților la lumina ultravioletă. „Să presupunem că bombardăm corpul cu un fascicul extraordinar de lumină, ultravioletă sau o lumină puternică. Cred că ar trebui să testăm această metodă. Să presupunem că aduci această lumină în interiorul corpului, fie prin piele, sau în alt mod... Sună interesant. Apoi, văd că un dezinfectant distruge virusul într-un minut. Poate că există o metodă să fie injectat în corp, să fie ca o curăţare pe dinăuntru. Nu sunt medic. Dar sunt o persoană care are un bun știți voi ce”, a precizat acesta, arâtând spre cap.

Prezentă la conferință, doctorița Deborath Birx, care face parte din echipa de criză a Casei Albe, a fost întrebată dacă a auzit vreodată de folosirea „căldurii și luminii” pentru a trata coronavirusul. „Nu ca tratament. Sigur, febra este un lucru bun, când ai febră asta ajută coprul să răspundă. Dar nu am văzut căldură sau lumină”, a explicat doctorița. Răspunsul i-a dat însă speranțe lui Trump care a concluzionat: „cred că este o chestie minunată de urmărit”.

De altă parte, teoriile lui Trump nu au întârziat să fie criticate și respinse de către medici și specialiști. În opinia acestora, sugestiile președintelui american sunt „periculoase, ridicole și fatale”. La auzul acestor recomandări, chiar și producătorii de dezinfectanți au lansat avertismente populației, precizând că soluțiile nu trebuie ingerate.

Conform pneumologului Vin Gupta, „această idee de injectare sau ingerare de orice tip de produs de curăţare este iresponsabilă şi periculoasă. Este o metodă comună la care apelează oamenii când vor să se sinucidă”. În schimb, John Balmes, penumolog la Zuckerberg San Francisco General Hospital, a avertizat că doar inspirarea de vapori de înălbitor poate cauza grave probleme de sănătate. Un alt medic a reacționat promt după ce mass media națională și internațională transmiteau declarațiile șoc ale liderului american. „Ca medic, nu pot recomanda injectarea de dezinfectant în plămâni sau folosirea de raze UV pentru a trata Covid-19. Nu ascultaţi sfaturi medicale venite de la Trump. Inhalarea de înălbitor pe bază de clor ar fi cel mai rău lucru pentru plămâni. Căile respiratorii şi plămânii nu sunt făcuţi să fie expuşi nici măcar unui aerosol de dezinfectant. Nici măcar un înălbitor diluat sau alcool izipropilic nu este sigur. Este un concept complet ridicol”, a scris pe Twitter, Kashif Mahmood, medic în Charleston (Virginia de Vest).

Până acum, Donald Trump susținea că un medicament folosit pentru tratarea malariei, hidroxiclorochina, poate fi un tratament bun și împotriva coronavirusului. În urma unui studiu realizat pe pacienți cu Covid-19 într-un spital american pentru veterani de război, s-a demonstrat însă contrariul. Potrivit rezultatelor, au fost înregistrate mai multe decese în rândul celor tratați cu hidroxiclorochină decât în cazul celor care au primit tratament standard.

Trump, atotștiutorul, continuă însă să insiste că hidroxiclorochina este cel mai bun tratament împotriva noului virus. Întrebat de un reporter, de ce a încetat recent să mai promoveze acest tratament, Trump a răspuns: „Nu am încetat deloc. Ce tot spui acolo? Vom vedea ce se întâmplă. Am avut foarte multe rezultate foarte bune și au fost rezultate care, probabil, nu au fost atât de bune, dar am citit doar de un singur caz, cele mai multe au fost bune.”

Șocat de recomandările „absurde” pe care președintele american le face cu privire la o chestiune medicală care, la nivel național a contaminat aproape 900.000 de oameni și a provocat mai mult de 50.000 de decese, democratul Joe Biden a scris pe Twitter: „raze UV? Injectare de dezinfectant? Iată o idee, domnule președinte: mai multe este. Acum. Și echipament de protecție pentru adevărații profesioniști în medicină”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page