top of page

„Este posibil ca Statele Unite să nu mai finanțeze niciodată Organizația Mondială a Sănătății”


În ciuda faptului că în alte părți ale lumii liderii caută strategii și planuri de relaxare treptată a măsurilor de izolare și restricție impuse din cauza pandemiei de coronavirus, în Statele Unite ale Americii situația este încă într-un stadiu grav. Cu peste 50.000 de decese și aproape 900.000 de cazuri de infectare, autoritățile se tem că pandemia a făcut mult mai multe victime. În ceea ce privește numărul de infectări este posibil ca acesta să fie de ordinul milioanelor, iar victimele pot fi asimptomatice.

Cel mai devastat oraș al SUA în urma pandemiei pare să nu aibă încă șanse de ridicare a restricțiilor. În New York se crede că mult mai multe persoane sunt infectate cu Covid-19 însă nu au simptome. „13,9% au fost testaţi pozitiv cu anticorpi. Ce înseamnă asta? Înseamnă că aceşti oameni au fost infectaţi şi au dezvoltat anticorpi care să lupte cu infecţia. 13 procente din populaţie înseamnă aproape 2,7 milioane de oameni care au fost infectaţi”, a declarat Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York.

Împotriva relaxării măsurilor de izolare și reîntoarcerii la vieții de dinainte de pandemie, este și doctorul Anthony Fauci, responsabilul Casei Albe cu criza de coronavirus. „Situația e tot mai bună pe măsură ce trec săptămânile, dar nu suntem încă în situația sperața în privința numărului de teste”, crede acesta. De altă parte, președintele american ține să îl contrazică pe doctor, considerând în schimb că Statele Unite sunt pregătite să revină la normal.

În tot acest timp cât americanii se luptă cu virusul, foametea și neliniștea gândului la ziua de mâine, autoritățile își concentrează atenția asupra acuzațiilor aduse Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). După ce săptămâna trecută, Donald Trump a oprit finanțarea OMS acuzând-o că „a eșuat în datoria sa esențială în lupta împotriva pandemiei de coronavirus”, Secretarului de Stat american, Mike Pompeo, crede că pandemia de coronavirus este un moment oportun pentru o revizuire a Organizației Mondiale a Sănătății. În plus, acesta a avertizat că s-ar putea ca Statele Unite să nu mai reia niciodată finanțarea organizației. Potrivit New.ro, întrebat într-un interviu la un post de radio despre eventualitatea ca rolul OMS să fie îndeplinit de altă organizaţie, şeful diplomaţiei americane a răspuns joi că „vom studia precis această chestiune”.

De altă parte, opoziția democrată apără Organizația Mondială a Sănătății și acuză administrația Trump de faptul că încearcă să transforme OMS într-un țap ispășitor, cu scopul de a deturna atenția de la greșelile pe care le-a făcut în gestionarea crizei sanitare. Astfel, democrații din Camera Rreprezentanţilor i-au trimis o scrisoare preşedintelui republican în care îl îndeamnă la reluarea imediat a finanţării americane la OMS.

Ruptura dintre Statele Unite și OMS afectează și inițiativa globală privind dezvoltarea, producția și distribuția de medicamente și vaccinuri împotriva coronavirusului. Potrivit unui purtător de cuvânt al misiunii americane la Geneva, „nu va exista nicio participare oficială a SUA. La lansarea iniţiativei globale a OMS urmau să participe vineri preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

În prezent, pandemia de Covid-19 a luat peste 186.462 de vieți în întreaga lume. La nivel global sunt înregistrate mai mult de 2.675.050 de cazuri în 193 de țări și teritorii. Conform Protv, „acest număr de cazuri diagnosticate nu reflectă totuşi decât o parte din numărul real de contaminări deoarece numeroase ţări nu testează decât cazurile care necesită spitalizare”.

În lupta cu pandemia de coronavirus, liderii statelor membre din Uniunea Europeană au căzut de acord asupra unui plan de 540 de miliarde de euro pentru redresarea rapidă a economiei, sever afectată de restricțiile impuse de pandemie.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page