top of page

Europa începe să vadă luminița de la capătul pandemiei de Covid-19


În timp ce câteva țări ale lumii dau semne că pandemia de coronavirus poate fi ținută sub control, oamenii și-au creat impresia că viața poate acum reveni la normal. Specialiștii avertizează însă că nu este loc de speranțe deșarte și că până nu se găsește un vaccin împotriva Covid-19, planeta nu poate să revină la viața de dinainte de pandemie. „Nu există nicio îndoială că ordinele de stat acasă şi măsurile de menţinere a distanţei sociale au suprimat cu succes transmiterea în multe ţări. Dar acest virus rămâne extrem de periculos. Primele probe sugerează că cea mai mare parte a populaţiei lumii rămâne susceptibilă. Asta înseamnă că epidemia poate reizbucni cu uşurinţă. Unul dintre cele mai mari pericole cu care ne confruntăm acum este automulţumirea”, a transmis Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, tuturor liderilor lumii.

După Statele Unite ale Americii, Italia rămâne a doua cea mai îndoliată țară din lume din cauza pandemiei de coronavirus. Modul în care decurge lupta împotriva noului virus reprezentă în prezent, o metodă de a măsura perspectivele întregii Europe. După mai bine de două luni de restricții și închidere totală a țării, premierul italian a anunțat un plan de ridicare a măsurilor de izolare începând cu 4 mai. „Orice imprudenţă în această fază de deschidere, dictată de aşteptări de altfel legitime pentru repornirea economiei, ar putea pune în pericol toate sacrificiile făcute de concetăţenii noştri, care au dat dovadă de responsabilitate şi disciplină până acum”, a explicat Giuseppe Conte.

Potrivit Agenției de protecție civilă, în ultimele 24 de ore s-a raportat un număr de 464 de decese provocate de Covid-19, iar numărul cazurilor noi de infectare a scăzut de la 3.370 la 2.646. În total, de la declanșarea epidemiei în Peninsulă (21 februarie) și până astăzi, s-au înregistrat 25.549 de morți și 189.973 de infectări.

Una dintre speranțele pe care guvernul italian le oferă cetățenilor ia în considerare organizarea de funeralii așa cum era obișnuit înainte. „Nu este uman suportabil să împiedicăm participarea la funeralii pentru multe familii care au suferit o pierdere. Având în vedere faza de revenire treptată din izolare, voi propune guvernului un pas concret: trebuie să fim capabili să organizăm din nou înmormântări, deşi numai în prezenţa rudelor apropiate”, a anunțat ministrul de interne italian, Luciana Lamorgese. Între timp, comunitățile italiene îndoialte de pandemia de coronavirus se zbat să revină la normalitate. În orașul Bergamo, considerat epicentrul pandemiei de Covid-19 din Peninsulă, oamenii caută acum răspunsuri la tragedia care i-a lovit din senin. Evident, pentru aceștia, revenirea la normal este umbrită de o oarecare temere față de virus și posibilitatea de a se infecta din nou. Totuși, autoritățile au redeschis librăriile, papetăriile și magazinele care vând haine pentru copii. De altă parte, în timp ce restul afacerilor stau încă închise până pe data de 4 mai, specialiștii italieni au început să analizeze apa din sistemele de canalizare în Milano și Roma. Conform cercetătorilor, astfel se poate detecta din vreme eventualele noi focare de coronavirus. Strategia acestora a fost folosită în trecut și împotriva altor virusuri precum al poliomielitei.

În Spania, a doua cea mai afectată țară din Europa și a treia, la nivel mondial, starea de urgență a fost extinsă pentru a treia oară. Potrivit autorităților, țara trebuie să ia în vedere o revenire lentă și graduală. Noul termen stabilit pentru a evalua situația și a înțelege ce alte măsuri de relaxare se mai pot lua în Spania, este de 9 mai. „Apoi, în funcție de evoluția pandemiei, vom face pași înainte sau înapoi în privința relaxării restricțiilor”, a precizat șeful Guvernului spaniol. Aici, o parte dintre iberici s-au reîntors deja la muncă, însă sunt rugați să evite transportul în comun.

Cu un bilanț de 213.024 de contaminări și 22.157 de decese, Spania pare să intre într-un făgaș al speranței. În ciuda faptului că în ultimele 24 de ore s-au raportat 4.635 de noi cazuri de coronavirus, numărul deceselor a fost de 440, o cifră similară celor din ziua precedentă. Conform Ministerului Sănătății spaniole, numărul persoanelor vindecate a ajuns la 89.250.

În Germania, cu toate că multe afaceri au fost redeschise, Cancelarul german, Angela Merkel își reia apelul la prudență. „Cu inteligenţă şi precauţie să ne pregătim pentru următoarea fază a pandemiei. Mai avem un drum lung de parcurs. Nu putem să ne aruncăm cu capul înainte, şi să renunţăm la precauţii prea curând. Un lucru să fie clar: ar trebui să fim pregătiţi, în spirit de solidaritate, să ne mărim semnificativ contribuţia la bugetul european, pentru o perioadă de timp, pentru că vrem că toate statele membre ale UE să-şi poată reface economiile”, a avertizat liderul de la Berlin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page