top of page

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății „coronavirusul ne va însoți mult timp”


A venit pe neașteptate, ca un hoț, în timp ce planeta obișnuia să își manifeste bucuria față de obiceiurile dobândite de-a lungul timpului, într-o lume tehnologizată. În ciuda faptului că oamenii s-au remarcat astăzi prin puterea de a inventa și construi o serie largă de dispozitive sau metode prin care se poate facilita viața umană, coronavirusul pare să fie mai puternic decât orice guvern sau expert al lumii. Cu o viteză uluitoare, pandemia de coronavirus a contaminat peste 2,5 milioane de oameni și a luat fără drept de apel mai mult de 170.000 de vieți. Ca o formă disperată de apărare, liderii lumii au cerut propriilor cetățeni să lupte împotriva Covid-19, fugind din calea lui. Astfel, începând cu jumătatea lunii martie, un număr foarte mare de state au plasat măsuri de izolare la domiciliu sau măsuri de deplasare în condiții extreme, protejând astfel răspândirea noului virus.

Cu toate că oamenii s-au conformat noului stil de viață cu care nu s-au mai întâlnit vreodată înainte, Covid-19 a reușit infecteze și chiar să ucidă un număr impresionant de victime. Pentru că nu iartă pe nimeni, teama de coronavirus îi face pe oamenii să creadă că se întâlnesc cu semnele sfârșitului lumii. Din păcate, autoritățile sau specialiștii nu au vreun răspuns cu privire la o soluție prin care această pandemie poate fi combătută. Majoritatea nici nu știu când ar putea să se sfârșească acest coșmar. Frustrați și nerăbdători, oamenii încep să își piardă răbdarea, iar preocupările pentru viitorul lor medical, social, religios, economic sau cultural îi determină să se confrunte cu multe anxietăți.

Dacă în Statele Unite ale Americii, unde Covid-19 a făcut cele mai multe victime la nivel mondial, președintele Donald Trump militează pentru repornirea economiei și permisiunea oamenilor de a-și relua viața de unde au lăsat-o, alte țări sunt încă rezervate cu privire la relaxarea măsurilor de prevenție a răspândirii coronavirusului. Pe fondul câtor mai multe întrebări și oscilări atât din partea cetățenilor cât și din partea guvernelor, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a avertizat în cadrul zilei de astăzi că „lumea este departe de a scăpa de noul coronavirus care a ucis peste 177.800 de oameni”.

„Mai avem un drum lung de parcurs. Acest virus ne va însoţi mult timp. Majoritatea ţărilor se află încă în primele etape ale epidemiilor lor, iar unele, care au fost afectate devreme în cadrul pandemiei, încep să observe o resurgenţă a cazurilor”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă virtuale, de la sediul agenţiei ONU din Geneva. În ceea ce privesc acuzațiile formulate de către liderul de la Casa Albă conform cărora OMS nu a reacționat la timp împotriva acestei pandemii pentru ca virusul să nu se răspândească atât de repede în tot globul pământesc, directorul organizației a afirmat: „am declarat urgență la momentul potrivit, la 30 ianuarie, iar restul lumii a avut suficient timp pentru a se pregăti”.

Datele oficiale arată că pandemia de coronavirus a luat prin surprindere toate țările, chiar și acolo unde sistemele medicale sunt performante. Din exemplul multor state de acest gen, se pare că noul Covid-19 a făcut prăpăd chiar și acolo unde se credea că există șanse de scăpare. După mai bine de trei luni de luptă cu coronavirusul, Italia, Spania și Germania par să intre pe o curbă descendentă a numărului de îmbolnăviri și decese, însă Statele Unite și Marea Britanie sunt în prezent, la apogeul pandemiei. Prezent în 210 țări de pe mapamond, Covid-19 a bulversat complet viețile a miliarde de oameni.

Afectând la unison întreaga planetă, pandemia de coronavirus a reprezentat și un test în urma cărora statele și liderii acestora au trebuit să își dovedească capacitatea de apărare și gestionare a situației de criză. Coreea de Sud și Noua Zeelandă sunt două dintre exemplele care au oferit lumii o adevărată lecție de management.

În urma multor studii care au la bază interpretarea mediului în care Covid-19 s-a instalat, specialiștii au remarcat că virusul a făcut ravagii în țări dezvoltate, cu populație oarecum îmbătrânită precum Italia, Spania sau Marea Britanie, dar și cu populație cu un stil de viață relaxat orientat spre socializare.

Un exemplu din categoria statelor care au gestionat precar pandemia de coronavirus îl reprezintă orașul-stat Singapore. „Cu doar 200 de cazuri în martie şi niciun deces, după două săptămâni, autorităţile au început să răsufle uşurate. În doar o lună, însă, Singapore a ajuns la peste 5000 de îmbolnăviri şi mai apoi, numărul s-a dublat. Deci, unde s-a greşit? Specialiştii spun că s-a greşit atunci când au fost omise de la testare comunităţi mari de muncitori imigranţi care trăiesc în condiţii de supraaglomerare. Şi, în plus, s-a greşit că nu au fost impuse interdicţii de circulaţie, ci doar recomandari”, informează ProTv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page