top of page

Este oficial: un stat american a depus plângere împotriva Chinei acuzând-o că a disimulat gravitatea


Pandemia de coronavirus nu a produs doar pagube economice, sociale și cele de ordinul uman, ci și tensiuni între statele lumii. Cea mai îndoliată țară a lumii în lupta cu Covid-19, Statele Unite ale Americii acuză China că a a eliberat în mod intenționat noul coronavirus dintr-un laborator al orașului Wuhan și că a dimisulat gravitatea pandemiei, cauzând pagube economice și umane ireparabile în lume, dar în mod special Americii. Dacă până acum, aceste acuzații erau la nivel verbal, în cursul zilei de ieri, statul american Missouri a depus o plângere scrisă împotriva Chinei. Depusă de procurorul statului, Eric Schmitt, această plângere civilă vizează guvernul, Partidul Comunist Chinez, responsabili și instituții ale țării. Potrivit AFP, Missouri acuză Beijingul că „a ascuns informații de la începutul pandemiei, a arestat avertizori de integritate și au negat natura extrem de contagioasă a noului coronavirus”. Eric Schmitt consideră de altfel că primele transmisii ale virusului între oameni au avut loc la începutul lunii decembrie la Wuhan, oraşul unde a apărut coronavirusul. Cu toate acestea, guvernul a lăsat virusul să se răspândească în ţară, apoi în străinătate, înainte de a lua măsurile necesare la sfârşitul lui ianaurie pentru a frâna contaminarea. „În timp ce ascundeau extinderea pandemiei, autorităţile chineze au oprit pentru ele echipamente de protecţie de bună calitate, autorizând însă exportul de echipament defectuos. Acest stocaj abuziv ar fi pus în pericol viaţa personalului medical şi echipelor de salvare în ţările afectate de Covid-19”, explică ProTv.

Din cauza acestei disimulări, China ar fi cauzat o pandemie mondială inutilă și evitabilă, care a anternat pierderi de vieți omenești și consecințe economice importante cu pierderi estimate la cel puțin câteva miliarde de dolari în acest stat al SUA. Conform documentelor judiciare, Beijing-ul a fost dat în judecată în special pentru „tulburarea ordinii publice” şi “activităţi anormal de periculoase”. Missouri reclamă despăgubiri materiale a căror valoare nu a fost precizată.

În prezent, în acest stat american s-au raportat peste 5.800 de contaminări cu coronavirus și cel puțin 177 de morți.

Plângerea statului Missouri nu este singura veste proastă primită de chinezi. De curând, o contestatară a Guvernului chinez susține că Beijingul minte în privința numărului victimelor provocate de Covid-19 în această țară, iar numărul deceselor este mult mai mare. În urma acuzațiilor americanilor dar și a recomandării directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), autoritățile chineze au revizuit în creștere cu 50% numărul deceselor cauzate de coronavirus în Wuhan, de la 2.579 la 3.869. Potrivit oficialilor chinezi, rezultatul revizuirii a luat în calcul și adăugarea numărului de pacienți decedați care nu au reușit să ajungă la spital, raportările tardive și greșite, precum și dificultățile de centralizare a informațiilor venite de la spitale private, temporare sau alte instituții medicale care se ocupă de pacienți.

Ruomei Zhou, o tânără care susține că oferă „știri reale din China” pe contul său de Twitter „Pigsty News”, susține că are informații de la un medic potrivit cărora numărul deceselor este, de fapt, de 5 milioane. Tânăra a devenit cunoscută după ce a postat pe Twitter o înregistrare în care le cerea cetățenilor chinezi să ceară scuze Statelor Unite pentru pandemia de coronavirus. „La finalul lunii februarie, cinci milioane de oameni muriseră și alte zeci de milioane erau infectate (în China, n.r.). Un medic din Wuhan mi-a spus că (Guvernul chinez, n.r.) a tăiat internetul și WiFi-ul. Au confiscat telefoanele medicilor și asistentelor și i-au amenințat că le vor anula diplomele de medici. De atunci nu am mai primit filmări noi”, a declarat Ruomei pentru Daily Star, cărora le-a dezvăluit numele spitalului la care lucrează medicul, precum și specializarea acestuia. Jurnaliștii britanici nu au făcut însă publice aceste informații pentru a-i proteja identitatea. În schimb, Daily Star i-au cerut fostului președinte al asociației medicilor din Hong Kong și critic al regimului de la Beijing, să comenteze aceste cifre. Potrivit Dr. Gabriel Choi Kin „numărul deceselor în rândul bolnavilor de Covid-19 ar puta fi mult mai mare decât cel raportat de autorități”. „160.000 de morți ar fi un număr mai aproape de adevăr”, a declarat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page