top of page

Italia și Germania fac pași către relaxarea restricțiilor impuse cu ocazia pandemiei de coronavirus


În timp ce Statele Unite ale Americii se luptă în continuare cu pandemia de Covid-19, faptul că autoritățile europene au luat măsuri de izolare imediat ce coronavirusul a început să facă primele victime pe bătrânul continent, i-a ajutat pe lideri să țină sub control posibilitatea declanșării unei catastrofe umane. Mai mult, după o lună de restricții și măsuri care i-a forțat pe oamenii, spre binele lor, să stea cât mai mult în izolare, Europa dă semne că în câteva țări, vîrful pandemiei a fost deja atins. Cu un plan bine pus la punct, mai multe guverne încearcă acum să facă pași către relaxarea restricțiilor imouse cu ocazia pandemiei de coronavirus.

După ce a suferit cele mai multe pagube din cauza Covid-19, Italia va anunța înainte de finalul săptămânii acesteia, planul de revenire treptată, începând de la data de 4 mai, din izolarea impusă populației pentru combaterea pandemiei. „Aş vrea să pot spune: să redeschidem totul. Imediat. Începem mâine dimineaţă...Însă o astfel de decizie ar fi iresponsabilă. Ar face să crească într-un mod necontrolat curba contagiunilor şi ar anula toate eforturile pe care le-am făcut până acum. Trebuie să acţionăm pe baza unui plan naţional, care să ţină totuşi cont de particularităţile teritoriale”, a declarat prim-ministrul italian, Giuseppe Conte.

Devenind rapid cel mai mare focar al pandemiei de coronavirus în Europa, Italia a fost nevoită să închidă totul la începutul lunii martie și să îi izoleze pe cetățeni în case mai bine de o lună. Deoarece aceste măsuri au dus la închiderea majorității afacerilor italiene, Guvernul de la Roma se află acum sub presiunea grupurilor de afaceri și a regiunilor mai industrializate din nord spre a permite o reluare treptată a activităților economice, începând cu data de 4 mai. Altfel, Italia riscă o catastrofă economică. În prezent, Ministerul de Finanțe se așteaptă la o contracție economică de circa 8% în acest an.

Conform prim-ministrului italia, relaxarea restricțiilor se va face pe baza unui studiu aprofundat și a datelor științifice, nu pentru „a satisface o parte a opiniei publice sau a satisface solicitările unor categorii de producători, ale unor companii individuale sau ale anumitor regiuni”. „Relaxarea aduce cu ea riscul real al unei creşteri pronunţate a curbei de contagiune şi trebuie să fim pregătiţi să ţinem sub control această creştere la niveluri minime, astfel încât riscul de contagiune să fie tolerabil. Relaxarea măsurilor trebuie să aibă loc pe baza unui plan bine structurat și articulat”, a explicat Giuseppe Conte. Conform ProTv „un astfel de plan trebuie să asigure nu doar că firmele vor respecta măsurile de precauție necesare la locurile de muncă, dar trebuie și să ia în considerare fluxul de lucrători pe care redeschiderea îl va genera și impactul acestuia asupra transportului public, mai ales la ore de vîrf”.

La începutul acestei săptămâni Agenția de protecție civilă a Italiei a raportat că numărul de contaminări în Peninsulă a coborât la 2.256, fiind cel mai scăzut nivel de peste o lună. În ceea ce privește bilanțul total al deceselor, Italia a raportat 24.114 de morți, fiind a doua cea mai îndoliată țară din lume, după Statele Unite ale Americii.

Dacă în vestul Europei, pandemia de coronavirus pare să fi îngenunchiat multe țări, în centru, Germania a arătat că poate să facă față chiar și unei situații de criză neașteptate. Cu teste pe scară largă, autoritățile germane au reușit să mențină rata mortalității cauzate de Covid-19 mult sub cea a altor țări. Făcând față acestei virus mai bine decât multe alte țări europene, la începutul acestei săptămâni, germanii au început să ridice provizoriu restricțiile, iar retailerilor mai mici, de sub 800 de metri pătrați, li s-a permis redeschiderea, atăt timp cât se pot menține măsuri de igienă și distanțare socială. Totodată, dealerii de auto mai mari, magazinele de biciclete și librăriile au primit aprobarea de a fi redeschise. În ceea ce privește industria auto aceasta a primit confirmarea având în vedere că ea joacă un rol extrem de important în economia germană. Ieri, grupul auto Volkswagen a deschis una dintre principalele sale fabrici de producție în Germania, în orașul Zwickau.

Momentan, școlile sunt închise însă Guvernul are în vedere redeschiderea lor pe 4 mai, oferind prioritate elevilor care susțin examene. Totuși, restaurantele, cinematografele și marile magazine de retail rămân închise. În același context, întâlnirile mai mari vor rămâne interzise până pe 31 august.

În prezent, Germania a înregistrat 147.065 de cazuri de coronavirus și 4.862 de decese. Potrivit experților Germania a avut os trategie corectă în lupta cu pandemia de coronavirus și alte state ar putea să învețe de la Berlin. „Germania a fost mai bine pregătită, mai descentralizată (cu un număr dispersat de laboratoare capabile să instituie rapid testarea la scară largă și cu capacitatea de a depista contacții) și a reacționat mai rapid”, a explicat Bill Blain, strateg de investiții la Shard Capital, pentru CNBC.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page