top of page

Europa caută soluții pentru a relaxa măsurile de izolare impuse de pandemia Covid-19


A trecut mai bine de o lună de când Europa a decis la unison să își închidă granițele atât celor care aveau să vină din alte continente cât și între țările sale. Rugați să rămână izolați la domiciliu, oamenii au arătat o adevărată solidaritate față de cei în vârstă, de personalul medical, de instituții dar și față de semenii lor din alte părți ale continentului. Din păcate, situația economică dar și irascibilitatea născută din plictiseală a început să îi frustreze pe europeni, care acum dau semne că nu mai pot sta prea mult timp în incertitudine. Pe ici pe colo, autoritățile europene au decis că pot relaxa ușor, măsurile impuse împotriva răspândirii coronavirusului însă, conform specialiștilor, planeta mai trebuie să reziste în fața acestei „bestii” care momentan, pare să fie controlată dar nu ucisă definitiv.

Între avertizările experților și răbuvnirile oamenilor, guvernele lumii se speră în continuare ca numărul de cazuri noi dar și de decese cauzate de pandemia de Covid-19 să scadă de la o zi la alta. Momentan, la nivel mondial sunt înregistrate peste 2.4 milioane de cazuri confirmate și mai mult de 165.000 de morți. Dacă Statele Unite conduc topul cu cele mai multe decese (peste 40.000), Italia și Spania dau semne că își revin, după un coșmar care le-a schimbat istoria pentru totdeauna.

Potrivit autorităților italiene, numărul cazurilor active de coronavirus înregistrate, a scăzut pentru prima dată de la începutul epidemiei în peninsulă. O altă speranță o reprezintă numărul scăzut de decese înregistrate în ultimele 24 ore, respectiv 454 de morți. În total, de la izbucnirea pandemiei de Covid-19 și până în prezent, pe Peninsulă au fost raportate 24.114 decese. „Aceste date sunt optimiste, pentru că arată că numărul celor care sunt în prezent infectați cu virusului este în scădere”, a declarat Angelo Borrelli, șeful Departamentului de Protecție civilă. Cu „doar” 2.256 de cazuri noi, Italia a ajuns la un bilanț de 181.228 de contaminări, reprezentând cea mai scăzută creștere înregistrată din data de 190 martie.

Și Anglia a anunțat astăzi cel mai mic bilanț zilnic al morților în spital din ultimele două săptămâni. În ciuda faptului că în ultimele 24 de ore, Covid-19 a luat 419 de vieți, această cifră rămâne cel mai mic bilanț din ultimele două săptămâni, bilanț care, la nivel local, a crescut până la 14.829 de decese. „Cinsprezece dintre cei 429 de pacienți (cu vârste cuprinse între 42 și 92 de ani) nu aveau nicio problemă de sănătate subiacentă cunoscută”, prezizează autoritățile.

Rusia însă a decos plasarea în carantină a mii de militari pentru următoarele două săptămâni. Conform Ministerului apărării de la Moscova, decizia a fost luată după anularea paradei care ar fi trebuit să aibă loc ca de obicei în Piața Roșie de 9 mai, când rușii sărbătoresc Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Din cauza posibilității de răspândire a coronavirusului, președintele rus, Vladimir Putin a hotărât să amâne evenimentul la care ar fi urmat să participe aproximativ 1.500 de militari, pentru o dată care încă nu a fost stabilită.

Vești îmbucurătoare vin și din Belgia unde, potrivit autorităților sanitare federale, perioada de vârf a epidemiei de Covid-19 pare să fi fost depășită. Astfel, guvernul începe să gândească la organizarea unei ridicări treptate a izolării. „Știm că aceste rezultate sunt munca pe care am depus-o în ultimele săptămâni. Da, prin definiție, ne îndreptăm către ceea ce numim ieșirea din izolare. Ne gândim, acum, la felul în care să organizăm acest lucru”, a transmis într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al efortului împotriva coronavirus în Belgia, Emmanuel André.

Având în vedere raportul între populația totală, numărul contaminărilor și numărul deceselor cauzate de coronavirus, Belgia este una dintre cele mai afectate țări de pandemie din Europa. Cu 5.828 de morți, guvernul belgian a prelungit săptămâna trecută măsurile menite să oprească răspândirea epidemiei până la 3 mai, însă la finalul acestei săptămâni, o ședință a Consiliului Național belgian de Securitate are în vedere discutarea unei relaxări a restricțiilor începând de la 4 mai.

Și Spania, a doua cea mai afectată țară europeană de pandemie, a înregistrat un bilanț scăzut al numărului de decese în ultimele 24 de ore. Fiind cel mai mic număr în patru săptămâni, Ministerul spaniol al Sănătății a raportat astăzi, 399 de morți. Din păcate, numărul cazurilor depistate a depășit pragul de 200.000.

Franța, a treia țară europeană îngenunchiată de Covid-19 a anunțat principile unei ieșiri lente din izolare începând cu data de 11 mai. De altă parte, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian propune crearea unui grup de experți internaționali cum este Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC) pentru a susține Organizația Mondială a Sănătății. „Trebuie să redăm OMS mijloacele de a-şi îndeplini mai bine misiunea sa normativă precum şi cea de alertă şi detectare. Ar fi de dorit să se constituie, după modelul GIEC (Grupul de experţi interguvernamental privind evoluţia climei), un înalt consiliu de sănătate umană şi animală, care ar putea susţine ştiinţa, pe baza activităţii unor experţi recunoscuţi”, a explicat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page