top of page

Statele Unite vor să demonstreze că noul coronavirus a fost eliberat accidental dintr-un laborator c



Criticat de faptul că nu a luat în serios avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și exemplele celorlalte țări ale lumii care se zbăteau cu efectele dezastruoase ale pandemiei de coronavirus, președintele american, Donald Trump caută din răsputeri să se disculpe, acuzând OMS de jocuri politice și pe chinezi de faptul că ei ar fi inventat virusul într-un laborator. În ciuda faptului că autoritățile chineze suspectează că noul coronavirus ar fi fost luat într-o piață cu fructe de mare din orașul Wuhan, Statele Unite ale Americii analizează în prezent, posibilitatea ca virusul să-și aibă originea într-un laborator chinez. „Teoria privind apariția Covid-19 într-un laborator din China este una dintre multiplele analizate de investigatori, care încearcă să determine originea coronavirusului care a dus la o pandemie și a ucis peste 130.000 de oameni. Statele Unite nu cred însă că virusul are legătură cu cercetarea armelor biologice, iar comunitatea de informații explorează și alte teorii cu privire la originea virusului, așa cum se întâmplă în mod obișnuit în cazul incidentelor cu grad ridicat de importanță”, informează CNN.

Conform unui oficial american, serviciile de inteligență investighează o teorie potrivit căreia originea virusului s-ar afla într-un laborator din Wuhan, și a fost eliberat accidental în lume. Potrivit altor surse citate de CNN, serviciile secrete din SUA nu au reușit să coroboreze teoria, dar încearcă să afle dacă cineva a fost infectat în laborator în urma unui accident sau a unei manipulări deficitare a materialelor și ar fi putut să-i infecteze și pe alții. Totuși, în opinia altor oficiali, având în vedere că se analizează informații sensibile destinate guvernului chinez, este posibil să nu se cunoască niciodată originea virusului.

„Există multe zvonuri şi speculaţii în multe surse de presă, bloguri etc. N-ar trebui să fiţi surprinşi că am ajuns într-adevăr interesat de asta şi că a trebuit să studiez cu atenţie multe informaţii secrete. Şi în acest moment aş spune doar că sunt neconcludente, deşi majoritatea dovezilor par să încline spre o origine naturală. Dar nu ştim sigur”, a declarat generalul Mark Milley, şeful Statului Major al armatei americane. De altă parte, întrebat despre această teorie raportată pentru prima dată de Yahoo și Fox News, liderul de la Casa Albă a declarat că „SUA realizează o examinare amănunțită a acestei situații oribile care s-a întâmplat”. Acesta a refuzat însă să discute despre ce i s-a spus despre constatări.

Tot în aria intrigii, The Associated Press a publicat mai multe documente interne și estimări ale experților care arată că autoritățile chineze au ascuns timp de șase zile pericolul reprezentat de noul coronavirus și au organizat un banchet pentru zeci de mii de oameni. Conform acestor dovezi, în a șasea zi când oficialii chinezi au stabilit, în mod secret, că este posibil să aibă de-a face cu o pandemie, orașul Wuhan din provincia Hubei a găzduit un eveniment la care au participat zeci de mii de oameni. Tot în aceiași perioasă, milioane de persoane au călătorit în China cu ocazia pregătirilor pentru Anul nou chinezesc. Când președintele Xi Jinping a avertizat populația în legătură cu o epidemie, în ziua a șaptea, erau deja înregistrate 3.000 de cazuri de contaminare. Conform ProTv, „întârzierea răspunsului la epidemie, într-un moment critic, cel de început, încercarea Chinei de a menţine echilibrul între alertarea populaţiei şi evitarea instaurării panicii a pregătit terenul pentru pandemie”.

„Este teribil. Dacă ar fi luat atitudine cu şase zile mai devreme, ar fi fost mult mai puţini pacienţi şi unităţile sanitare ar fi făcut faţă. Am fi evitat colapsul sistemului medical din Wuhan”, a declarat Zuo-Feng Zhang, epidemiolog la Universitatea din California. Conform unor experți, Guvernul chinez ar fi așteptat să anunțe public epidemia tocmai pentru a ține sub control isteria, dar că acesta a acționat rapid în secret în acest timp. Potrivit documentelor făcute publice de The Association Press, întârzierea de șase zile a liderilor de la Beijing s-a adăugat celor aproximativ două săptămâni în care Centrul național pentru controlul și prevenția bolilor nu a înregistrat niciun caz din partea oficialilor locali. Cu toate acestea însă, între 5 și 17 ianuarie, sute de oameni se prezentau la spitalele din Wuhan și din țară. O altă acuzație lansată în documentele publicate de AP se referă la faptul că strictul control al Chinei privind informațiile, birocrația și reticența la transmiterea de vești proaste au dus la acest răspuns al autorităților. Mai mult, în data de 2 ianuarie, televiziunea națională informa cu privire la pedepsirea a opt medici chinezi pentru lansare de zvonuri, fapt care i-a făcut pe cei din sistemul sanitar să se teamă.

„Doctorilor din Wuhan le era frică. A fost o intimidare reală a unei întregi profesii”, a spus Dali Yang, profesor de Politică chineză la Universitatea din Chicago. În total, China a raportat un bilanț de 3.342 de decese și 82.341 de cazuri de infectare cauzate de Covid-19.

La auzul acestor acuzații Guvernul chinez a negat în repetate rânduri că a ascuns informații în primele zile de la depistarea Covid-19, susținând că a raportat imediat Organizației Mondiale a Sănătății.





Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page