top of page

Wizz Air concediază 20% din angajați și taie din salariile celor care rămân


Într-o planetă cu peste șapte miliarde și jumătate de oameni, primul semestru din 2020 a îngenunchiat deja 2 milioane de suflete contaminate de coronavirus, în timp ce alte 127.000 s-au pierdut pentru totdeauna. Îngrijorător este faptul că la mai bine de trei luni de la apariția Covid-19, niciun specialist, niciun expert, medic sau guvern nu a găsit soluția care ar putea pune punct coșmarului care ține izolată la domiciliu, jumătate de glob. În timp ce relațiile sociale par din ce în ce mai afectate, economia, sănătatea, educația și religia sunt în prag de colaps din cauza efectelor revărsate de pandemia de coronavirus și pe alocuri, de măsurile luate împotriva răspândirii acesteia.

Ca multe alte afaceri, companiile aeriene se numără printre cele mai afectate servicii, în perioada aceasta. La începutul lunii ianuarie, când China număra un număr de cazuri confirmate și decese în creștere, mai multe țări au decis să suspende imediat zborurile din și spre această țară, încercând astfel să limiteze posibilitatea răspândirii noului virus. Treptat, Covid-19 a ajuns în restul Asiei, Europei, Americii și Africii. Modul de răspândire al acestuia a fost evident, importul. Persoanele contaminte au călătorit în străinătate, de unde localnicii au devenit purtători de virus, transmițându-l la rândul lor altora. Când Uniunea Europeană a devenit un focar al pandemiei, liderii de la Bruxelles au decis imediat închiderea frontierelor terestre și ulterior, companiile aeriene au simțit nevoia de a număra ultimele zboruri până la decizia de a-și suspenda activitatea. După o lună în care Europa a luat măsuri draconice de apărare împotriva virusului, mai multe companii aeriene fac publice vești teribile. Printre acestea, compania ungară, low-cost, Wizz Air a declarat că va concedia aproape 20% din personal și taie salariile angajaților care rămân, în condițiile în care avioanele sunt blocate la sol. Cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală și de Est a transmis că va elimina 1.000 de locuri de muncă iar salariile piloților, personalului însoțitor și angajaților din birouri vor fi diminuate, în medie, cu 14%. În ceea ce îl privește pe directorul general József Váradi și ceilalți membri ai Consiliului director, aceștia vor suferi o scădere a salariilor cu 22%.

În momentul de față, Wizz Air mai operează la 3% din capacitate, dispunând de lichidități în valoare de 1,5 miliarde de euro, ceea ce îi conferă o poziție financiară solidă. Conform analiștilor de la Citi, Ryanair și Wizz Air vor fi singurele mari companii aeriene din Europa care, în perioada pandemiei de coronavirus nu vor fi nevoite să recurgă la o refinanțare. În prezent, transportul aerian este paralizat în cea mai mare parte din Europa, singurele zboruri care mai operează având drept scop repatrierea cetățenilor. Potrivit datelor oferite de oficialii celui mai aglomerat aeroport din Europa, luna aprilie, pe aeroportul Heathrow din Londra, numărul pasagerilor va scădea cu peste 90% față de luna aprilie a anului trecut.

Astăzi, pandemia de coronavirus nu o afectează decât pe compania ungară ci, mai mulți giganți aerieni ai Europei, cad unul câte unul. Conform Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA), numeroase companii aeriene ar putea să nu supraviețuiească celui de-al doilea trimestru, din cauza crizei de lichidități provocate de Covid-19. În acest context, cele mai mari companii aeriene din Europa caută sprijin la stat pentru a putea surpraviețui acestei perioade. Un exemplu în prezintă compania aeriană, Air France-KLM. Aceasta a cerut de curând fonduri de urgență în valoare de miliarde de euro de la statul francez, în timp ce negociază obținerea unor credite de la bănci, care vor fi garantate de Franța și Olanda. „Operatorul aerian franco-olandez a cerut o infuzie de numerar imediat, pentru a-şi îndeplini necesităţile în următoarele patru - cinci luni, în condiţiile în care guvernele din întreaga lume se grăbesc să îşi sprijine companiile aeriene care se confruntă cu spectrul insolvenţei, pe măsură ce pandemia de coronavirus (COVID-19) se extinde, paralizând traficul aerian”, informează publicaţia franceză de afaceri Les Echos.

În aceiași situație se află și compania aeriană germană, Lufthansa, care a cerut ajutor de stat în valoare de mai multe miliarde de euro. În prezent, autorităţile de la Berlin şi compania aeriană discută un posibil împrumut precum şi o posibilă investiţie de capital, în condiţiile în care Lufthansa intenţionează să trimită peste 60% din angajaţi în şomaj parţial pentru a face faţă scăderii drastice a traficului aerian.

Australian Airlines (AUA) este, de asemenea în negocieri cu Guvernul pentru a obține un ajutor de stat. Filială a grupului german Lufhtansa, Austrian Airlines nu s-a sfiit să recunoască că în perioada următoare ar putea avea loc concedieri. „Cât de mulţi din cei 7.000 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă va depinde de ajutorul de la stat şi de rapiditatea cu care industria aeriană va reuşi să repornească”, a declarat un purtător de cuvânt al AUA.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page